Obscuritas de David Lagercrantz - Editura Trei - recenzie

Obscuritas, de David Lagercrantz – Editura Trei – recenzie

Obscuritas

Autor: David Lagercrantz

Editura Trei – 2022

Traducere din suedeză –  Carmen  Vioreanu
Număr pagini: 431

  “David Lagercrantz e un apreciat autor suedez și jurnalist de investigații. A debutat ca romancier cu Agonia lui Turing (2009, tradusă la Editura Pandora M în 2016), care relatează povestea fictionalizata a matematicianului englez Alan Turing. În 2011, a publicat biografia celebrului jucător de fotbal Zlatan Ibrahimovic, Eu sunt Zlatan (Editura Publica, 2015), tradusă în peste 30 de limbi și vândută în milioane de exemplare. În 2013, Lagercrantz a semnat un contract cu editura Norstedts pentru a scrie continuarea trilogiei Millennium a lui Stieg Larsson. Prizonieră în pânza de păianjen a apărut simultan în 26 de țări, iar Dinte pentru dinte s-a bucurat de un mare succes în întreaga lume. Până acum, seria Millennium s-a vândut în peste 90 de milioane de exemplare și a fost publicată în peste 50 de țări.”

“Un thriller captivant, unde nimic nu este ceea ce pare.

 Un arbitru de fotbal venit din Afganistan este ucis la Stockholm, iar suspectul principal este Giuseppe Costa, tatăl unui fotbalist aflat în ascensiune. Cazul pare ca și rezolvat, însă Costa refuză să mărturisească și poliția apelează la profesorul Hans Rekke, cunoscut expert în tehnici de interogatoriu. Dar toată investigația e dată peste cap, pentru că Rekke vede totul într-o altă lumină, iar curând suferă o cădere nervoasă. În scurt timp, suspectul e eliberat și poliția rămâne fără nicio pistă. Singura care refuză să renunțe la anchetă e tânăra polițistă Micaela Vargas, care reușește să-l convingă pe Rekke să reia cazul. Cei doi ajung să aibă de-a face cu teroriștii vânați de CIA și războiul talibanilor împotriva muzicii și trebuie să afle cine era în realitate arbitrul ucis – victimă sau criminal?”

“Lumea pe care am inventat-o a ajuns să-mi placă la nebunie. Dar am străbătut un drum lung până am pus-o cap la cap așa cum voiam.”( David Lagercrantz)

  “Obscuritas”– un titlu excelent pentru primul volum al seriei Rekke&Vargas.

  Spun excelent pentru că Lagercrantz sondează întunecimea minții și sufletului uman, cauzate de un cumul de sentimente, influența celor din jur, educație și nu în ultimul rând situație politică.

  Dagens Nyheter spunea: “Lagercrantz dă dovadă de o grijă aproape părintească față de personajele lui“  și are dreptate.

  Pornind de la o crimă autorul realizează o frescă pertinentă a personajelor, a interacțiunilor lor, a legăturilor bazate pe interese și teamă, a sentimentelor de putere dar și indiferență față de dramele celorlalți, într-un cuvânt o ilustrare dureros de reală a tarelor societății și a oamenilor.

  Totul pare că începe cu uciderea arbitrului de football Kabir,după un meci  din Suedia,  și culminează cu găsirea vinovatului.

  Dar este greu și complicat, pentru  că poveștile merg în urmă în copilăria și tinerețea protagoniștilor, până la faptele comise, și nimic nu e atât de simplu cum credem la început, nimic nu e ce pare a fi.

  Tot așa sunt disecate și viețile polițiștilor, ale agenților, a psihologului Rekke, a fratelui lui, Magnus, și a tuturor celor care au o cât de mică tangență cu personajele sau povestea.

Vinovatul, găsit inițial de polițișți, în afară de-a fi un tip vocal, bețiv și fanfaron câteodată, nu a ucis.

Cazul rămâne, oarecum, deschis în așteptare, așa cum de altfel își dorisera agențiile.

  Pentru că avem o implicare a CIA, a guvernului suedez , care vrea să le facă pe plac americanilor, a unor jurnaliste care  caută și găsesc subiecte de senzație, care vor exploda chiar spre finele romanului.

  Avem interese politice, de grup sau personale, interese care nu mai țin cont nici de legăturile de familie sau de prieteni, urmăriri și ascultări ale telefoanelor, celor care nu sunt de acord cu măsurile luate, șantaj emoțional și chiar manipulări.

  Și totuși, doi oameni total diferiți ca origine socială, educație, motive, doi oameni implicați și determinați să afle adevărul, își unesc forțele și duc investigația până la capăt.

Cine este Kabir , sau mai corect cine a fost?

Cum a ajuns în Suedia?

De ce l-a protejat CIA?

Ce s-a întâmplat în Kabul?

Cine și de ce l-a ucis?

Cine nu vrea să se afle adevărul?

Cine le pune bețe în roate anchetatorilor?

Cu ce este șantajată  Vargas?

Care sunt  problemele lui Rekke?

Veți afla totul și multe altele citind cartea.

  Citind am avut impresia clară că autorul vrea să ne vorbească în primul rând despre viața privată a protagoniștilor, și,  “parcă pentru a le da de lucru”, apare și crima.

  Cercetarea crimei le va demonstra tăria de caracter, curajul, determinarea de-a afla adevărul, sau din contra lăcomia, teama, abilitatea de-a jongla cu evenimentele și de-a rămâne “curat” și în centrul puterii.

  Vă mai spun doar că vom întâlni poveșți de viață, de dragoste, de ură, de răzbunare, indiferent de clasa socială din care provin personajele, și totul pe fondul muzicii și iubirii față de ea.

  Poveștile ne poartă în societăți din Pakistan, Rusia, America și în final Suedia, și ne arată cum pot fi influențate viețile oamenilor, și mai ales ale tinerilor, de așa zișii lideri.

Cam atât !!!

În rest va trebui să descoperiți cartea lui Lagercrantz, sunt sigură că o să vă placă.

Eu recunosc că aștept cu nerăbdare următoarele volume ale seriei Rekke & Vargas.

Și câteva păreri avizate:

   O intrigă ambițioasă, care-ți trezește curiozitatea: vrea să urmeze tiparul poveștii polițiste, dar, în același timp, și să spună mai mult (…) Muzica joacă un rol important, iar povestea ei și a oamenilor din jur adaugă emoția necesară. – Goteborgs-Posten

Da, ne putem preda. David Lagercrantz știe ce are de făcut. – Expressen

Lagercrantz scrie cu măiestrie și parcă în joacă.” – Ystads Allehanda

Carte disponibilă pe site-ul Editura Trei

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriselefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

Obscuritas de David Lagercrantz – Editura Trei – recenzie

 

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

1 COMMENT

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.