A treia opțiune de Vince Flynn - Preda Publishing - recenzie

A treia opțiune, de Vince Flynn – Preda Publishing – recenzie

A treia opțiune

Vince Flynn

Editura Preda Publishing  – 2021

The third option
Traducere: Cristina Preda
Număr pagini: 415

  “Există în America un ordin tăcut și invizibil, format din foști soldați, membrii diverselor trupe speciale, ofițeri ai serviciilor secrete și diplomați. În Washington, aceștia sunt pretutindeni și nicăieri deopotrivă.

Omul de rând nu îi vede niciodată, nu se oprește nicio clipă să se gândească la ei, nu observă rolul pe care l-au avut poate într-un deces neobișnuit. Cei mai mulți oameni își irosesc timpul gândindu-se la supradoza de droguri a unui lobbyist despre care s-a relatat în pagina 2 a suplimentului Washington Post, sau la sinuciderea unui colonel din armata SUA, sau la jaful fatal căruia i-a căzut victimă un angajat al Casei Albe.

Americanul de rând e prea ocupat cu propria viață privată pentru a privi dincolo de titlurile ziarelor și a se întreba ce secrete or fi luat în mormânt oamenii aceia. Printre cunoscători sunt ridicate sprâncene și uneori puse câteva întrebări șoptite, dar în cele din urmă, toți închid ochii și viața merge mai departe.

Este un lucru foarte periculos să cauți răspunsuri în această comunitate obscură. Este lumea operațiunilor secrete, o parte foarte reală, dar nevăzută a politicii externe și uneori a celei interne a guvernului american. E mai presus de orice persoană. Este a treia opțiune și nu e întotdeauna folosită de oameni înțelepți și onorabili.”

“Atunci când diplomația eșuează și intervenția militară nu e posibilă,liderii politici aleg uneori a treia opțiune,aceea a operațiunilor sub acoperire. Iar Mitch Rapp este exact omul de care au nevoie.”

  Avem un Mitch Rapp îndrăgostit, care simte că ar trebui să se pensioneze.  Nu-l mai atrag în mod deosebit misiunile văzând cu ce oameni are de-a face și ca șefi și ca victime. Simte că parcă n-ar mai fi locul lui, iar faptul că  a găsit-o pe Anna și că dragostea îi este împărtășită, îl face să-și dorească o familie și o altă viață.

  Pe de altă parte la DC luptele pentru putere și influență sunt din ce în ce mai puternice, mai  ales că șeful CIA ,Thomas Stansfield, era pe moarte. Era un șef bun și corect,deși toți oamenii puternici se temeau de el. Adunase de-a lungul timpului dosare despre congresmani, șefi de comisii, senatori, toți oamenii considerați puternici. Toți se temeau că într-o zi își va folosi muniția împotriva lor.

  Cea care ar fi urmat să-i ia locul, șefa de la echipa de cotraterorism, nu era agreată de politicieni. Dr. Irene Kennedy fusese pregătită de Stansfield, era la fel de impenetrabilă și dura ca și el.

  După ce Casă Albă fusese atacată de teroriști și președintele Hayes fusese salvat de Mitch Rapp ( lucru despre care nu se vorbise pe față), acesta îi dăduse dispoziții lui Kennedy ca tot ce este legat de echipa Orion (înființată la sugestia lui Stansfield) să-i fie comunicat direct lui și numai doi-trei oameni să fie la curent cu misiunile lor delicate, pentru a evita turnătorii.

  Sigur că celelalte servicii nu agreau acest lucru, mai ales că fiecare serviciu, fiecare politician avea agenda și relațiile lui, fiecare era dator unor oameni cu bani care le sustinusera campaniile. De aceea nimeni nu voia ca modul de lucru al lui Stansfield să continue, ceea ce s-ar fi întâmplat dacă Kennedy îi lua locul.

  Exact în aceste momente, la sugestia președintelui, Rapp este contactat pentru a îndeplini o misiune. Era vorba de un asasinat, pe teritoriul Germaniei, un om cunoscut și influent, contele Heinrich  Hagenmiller.

  O familie cu rădăcini vechi, aristocratice, cu case de vacanță și reședința familiei, cu uzinele Hagenmiller  Engineering, producător de strunguri de înaltă tehnologie, dar și de alte componente industriale, cruciale pentru fabricarea bombelor  nucleare.

  După atacul asupra Casei Albe, Saddam Hussein devenise cel mai căutat terorist.  În timpul urmăririi fusese distrusă și uzina lui Gaddafi, împiedicându-l să-și mai continue planurile de înarmare. Doar că acesta își camuflase uzinele și afacerile cu ajutorul unor firme occidentale cum era și Hagenmiller Engineering. Dar  toate investigațiile asupra acesteia se terminaseră doar cu o amendă de la guvernul german și contele, cu conexiuni la nivel înalt, își continuase afacerile. Avea nevoie de bani pentru că pierduse mare parte din posesiunile și averea familiei.

  Urmărindu-l pe conte, oamenii lui  Kennedy află că acesta pusese la cale o “spargere” la depozitele uzinei, după ce se întâlnise cu Khatami, general în armata irakiană, omul lui Saddam și responsabil cu reconstrucția programului nuclear.

  Astfel că planul este aprobat de președintele Hayes și echipa trimisă să-l elimine. Rapp și soții Hoffman, la fel ca orice alți agenți Orion, știau că nu se vor putea lăuda cu reușita, iar în caz de eșec nu va interveni nimeni pentru ei, erau pe cont propriu.

Doar că, la fel ca peste tot, se găseau trădători  chiar și în propria agenție!

  Deși timpul este scurt, Rapp  schițează reperele acțiunii, intrarea ca agenți BKA, el cu unul dintre soți urmau să între în casă să elimine ținta, celălat trebuia să-i aștepte la mașină, și până ce oaspeții de la petrecere aflau ce s-a întâmplat ei ar fi fost departe. Dar Rapp are unele presimțiri și dubii care-l fac să nu fie sincer până la capăt cu colegii lui (de exemplu răspunsul la întrebarea dacă are vestă antiglonț pe sub cămașă), comportarea lui Tom Hoffman îl pune pe gânduri și alege să între în casă cu Jane soția acestuia.

Avea și nu avea încredere în ei și din nou intuiția lui se dovedește din păcate a fi bună!

  El îl împușcă pe conte, dar Jane, după ce-l împușcă pe bodyguard, îl împușcă și pe Rapp. Mitch cade în urma impactului și Jane, convinsă că l-a ucis, pleacă cu Tom.

  Doar că Rapp își revine, vizualizează situația, își șterge urmele (ideea soților era ca el să fie găsit vinovat, lucru ce ar fi acuzat și CIA), dă foc încăperii și dispare.

  Anii petrecuți în agenție și paranoia care-l ținuse în viață până acum, îl învățaseră  să aibă mereu planuri alternative. Avea asupra lui un pașaport, cu un alias necunoscut de agenție și suficienți bani, pentru a nu mai reveni la hotel. Mai avea și cunoștințe în lumea întunecată, oameni cărora le făcuse câte un serviciu, așa că va ajunge înapoi în America.

  Cei doi soți îl trădaseră pentru bani mulți, unui contractor privat (fost agent CIA cu funcție mare, acum profesor la universitate și intermediar pentru diferite grupuri și interese).

  Planul nu-i aparținea, era al  unui om ajuns la putere, aparent un tip de treaba, dar care uneltea și trăgea sforile, țelul lui final fiind președenția. Și pentru asta nu avea nevoie ca Dr. Kennedy să fie șefă la CIA, și să moștenească dosarele lui Stansfield. Așa că îl considerase pe Peter Cameron, numit profesorul, omul indicat pentru a fi folosit ca unealtă.

  Sigur că eșecul soților de a-l ucide pe Rapp se concretizează în uciderea acestora de către echipa condusă de Cameron. De fapt profesorul va plăti două echipe, una să-i ucidă pe cei doi soți, alta să elimine prima echipa pentru a nu lăsa urme.

  Doar că ei uită un lucru, sau poate nu-și dau seama, că cei ca Rapp, indiferent că lucrau pentru stat sau pentru privat, se întâlniseră în anumite momente ale vieții lor, în alte misiuni, chiar se ajutaseră între ei și rămăseseră în relații (cu excepția celor nebuni și mizerabili). Ajutat de ei și de greșelile făcute de ceilalți, Rapp va reuși până la urmă să rezolve lucrurile.

  Ar fi multe de povestit despre moartea soților, uciși de un agent din prima echipa, uciderea acestuia, găsirea  profesorului din păcate eliminat de un asasin plătit de cel care-l angajase, jocul politic în care doi vechi politicieni sunt demiși,etc.

Și totuși există o cârtiță, un trădător care sigur va fi depistat.

Cine a pus totul la cale?

Cum se petrec crimele?

Cine o răpește pe Anna?

Cine și cum o salvează?

Cum se răzbună Rapp?

Ce hotărâre va lua referitoare la viața lui ?

Multe întrebări, dar și multe întâmplări și evenimente pe care le veți afla citind cartea.

  Oricum, să vă faceți timp suficient și provizii de ceai sau cafea pentru că odată început romanul nu vă veți opri din citit până la final.

  După citirea romanului, după toate mașinațiunile, crimele, urmăririle, după ce vezi că pentru unii viața oamenilor este doar o pierdere colaterală, că sunt dispuși să calce la propriu  pe cadavre pentru funcții, ajungi la un grad de paranoia și-i înțelegi pe Mitch și pe luptătorii asemenea lui.

  Ca și în celelate romane Vince Flynn ne prezintă și viața personajelor pentru a putea înțelege mai bine motivațiile și gândirea lor. Și totuși…

  Mulțumesc Editurii Preda Publishing și, sincer, abia aștept următoarele aventuri ale lui Mitch Rapp.

  Vince Flynn (1966-2013) s-a născut în Saint Paul, Minnesota. Absolvent al Academiei Saint Thomas (1984) și Universității St. Thomas (1989), Flynn decide, în 1991, să renunțe la o promițătoare carieră în marketing pentru a deveni pilot în Forțele Aeriene ale SUA. Din motive de sănătate este obligat să renunțe și devine scriitor până în 19 iunie 2013 când moare de cancer.

  Flynn a fost influențat în scrierile sale de autorii: Leon Uris,Tom Clancy, Ernst Hemingway, John Irving, Robert Ludlum, J.R.R.Tolkien, Gore Vidal.

  Invitat frecvent al posturilor de știri, Flynn a câștigat recunoașterea publicului și a presei datorită expertizei sale în zona serviciilor secrete și a previziunilor referitoare la amenințarea crescândă a terorismului Islamic.

  Seria Mitch Rapp se compune din 13 romane scrise de Flynn și încă 5 scrise de Kyle Mills, folosind și notițele lui Vince.

  Romanele din seria Mitch Rapp scrise de Vince Flynn sunt: ”American Assasin”(Asasin American-ed Preda), ”Kill Shot” (Lovitură Fatală – ed Preda), ”Transfer of Power”, ”The Third Option”, ”Separation of Power”, ”Executive Power”, ”Memorial Day”, ”Consent To Kill” (“Permisiunea De A Ucide –ed Coresi), ”Act Of Treason”, ”Protect And Defend”, ”Extreme Measures”, ”Pursuit Of Honor” și “ The Last Man”.

  Următoarele 5 au fost scrise de Kyle Mills: ”The Survivor”, ”Order To Kill”, ”Enemy Of State”, ”Red War” și “Lethal Agent”.

Carte disponibilă pe site-ul Preda Publishing

Verifică disponibilitatea cărții în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

A treia opțiune de Vince Flynn – Preda Publishing – recenzie

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

1 COMMENT

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.