A unsprezecea poruncă de Jeffrey Archer - Editura Rao - recenzie

A unsprezecea poruncă, de Jeffrey Archer – Editura Rao – recenzie

A unsprezecea poruncă

Autor: Jeffrey Archer 

The Eleventh Commandment, 1998

Editura – RAO Distribuție, 2020și prefață de DOINA CERĂCEANU

Pagini – 440

Traducerea din limba engleză

  „ JEFFREY ARCHER este unul dintre cei mai citiți scriitori britanici contemporani. Deși nu a beneficiat în mod deosebit de adaptări cinematografice sau TV, cărțile sale se vând chiar mai repede decât cele ale lui John le Carre, Frederick Forsyth sau Stephen King. A fost publicat în peste 70 de țări, fiind cel mai tradus scriitor britanic al acestui sfârșit de mileniu.”

  A trecut ceva timp de când am citit  A unsprezecea poruncă și nu am reușit să scriu nimic despre acest roman. Ca fan al genului thriller, am ajuns destul de pretențioasă și trebuie să recunosc că am citit pe nerăsuflate această poveste. E prima mea întâlnire cu scrierile autorului chiar dacă mai am cărți în bibliotecă sub semnătura lui și am rămas cu convingerea că o să mai citesc cu siguranță și alte cărți de Jefrey Archer.

  Datorită războiului din prezent în care este implicată Rusia, subiectul este mediatizat și citit cu mare interes de public. Acest roman apărut în 1998 are ca subiect lupta pentru putere între Rusia și SUA.

  Tom Lawrence este președintele Statelor Unite ale Americii, iar în Rusia urmează alegerile pentru președinție. Victor Zerimski este unul dintre candidații pe care America nu l-ar vrea ales, dar nu întotdeauna lucrurile merg așa cum ar trebui și acesta ajunge președinte.

  Connor Fitzgerald are o familie frumoasă, o soție inteligentă și o fiică minunată. Acestea nu au știut niciodată despre cariera lui Connor. Știau că e secret și acceptau să nu se discute acest subiect.

  Fitzgerald este cel mai profesionist agent CIA. Chiar înainte de a se retrage are o misiune dificilă dată de directoarea CIA și șeful lui, dar crezând că vine ordinul direct de la președinte e hotărât să-și ducă misiunea aproape imposibilă la final. Președintele Lawrence bănuiește că directoarea CIA este implicată și-l angajează pe un fost agent să-l urmărească pe Connor, căruia acesta îi datorează viața. Viața lui Connor este în pericol pentru că este prins încercând să-l asasineze pe viitorul președinte și prietenul lui se sacrifică în locul lui la execuție. Cu ajutorul mafiei ruse scapă pentru moment făcând o înțelegere, iar până atunci soția lui, fata și prietenul ei vor fi lăsați pe mâna mafiei. Connor pare să accepte, dar își face propriile planuri pe care le știe doar el și începe o nouă misiune periculoasă.

– Așa-i, domnule președinte. Dar, după cum știți,40 la sută din americani încă îi mai consideră pe ruși cea mai mare amenințare pentru noi și aproape 30 la sută se așteaptă să fie război cu Rusia chiar în timpul vieții lor.”

Se pare că unele pasaje chiar s-au adeverit.

  Zerimski cere ca forțele NATO care patrulau la hotarele de vest ale Rusiei să fie imediat retrase și reîntoarcerea Ucrainei la Uniunea Sovietică.

   A UNSPREZECEA PORUNCĂ este un thriller excepțional, plin de conspirații, minciuni, asasinate, politică și dragoste, iar finalul este unul surprinzător. Mi-a plăcut atât scriitura, cât și povestea. Nicicând politica nu a fost mai bine explicată ca în A UNSPREZECEA PORUNCĂ. Recomand cu drag!

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriselefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

 

 

***Vero Budea (Vero)***Iubesc viața și oamenii, sunt o fire sociabilă, deschisă, loială, apreciez persoanele sincere cu coloană vertebrală, pasiunile mele sunt scrisul și cititul, deși sunt încă o amatoare. Sunt deschisă la tot ce e nou și folositor. Familistă convinsă, soție, mamă, fiică, noră și prietenă. Nu suport minciuna și trădarea. Găsesc fericirea în lucrurile mărunte. Pentru mine nu există nu pot, numai nu vreau, iar eu vreau. Literatura pe tocuri e locul unde mă simt acasă, un loc unde prietenia și bunul simț mă îmbrățișează.

5 COMMENTS

  1. Felicitari pentru recenzie Vero!
    Am cam tot ce a aparut la noi,imi place foarte mult autorul

  2. Multumesc pentru recomandare, Vero! Nu am citit pana acum nicio carte semnata de Archer.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.