Și vine vremea îndurării de John Grisham - Editura Rao - recenzie

Și vine vremea îndurării, de John Grisham – Editura Rao – recenzie

Și vine vremea îndurării

Autor: John Grisham

Editura Rao – 2021 

A TIME FOR MERCY
Traducere  din engleză: Gabriel  Stoian
Număr pagini: 641

  “Un roman plin de satisfacții, de inteligență, dramă și – mai ales – de empatie, cu personaje pe care mulți cititori le cunosc și le prețuiesc. Jake Brigance se trezește implicat într-un proces complicat atunci când curtea îl numește avocat pentru Drew Gamble, un băiat timid de șaisprezece ani acuzat de uciderea unui deputat local. Mulți locuitori din Clanton doresc un proces rapid și pedeapsa cu moartea, dar Brigance sapă și descoperă că povestea este mai mult decât pare. Angajamentul acerb al lui Jake de a-l salva pe Drew de la camera de gazare pune cariera, securitatea sa financiară și siguranța familiei sale pe o linie riscantă.”

Grisham s-a întors în locul cel mai aproape de inima lui… Acțiunea este captivantă… este izbitor cât suspans are povestea… cât de mult suntem cuprinși de micile detalii.“ (Sarah Lyall, The New York Times)

  Adevărat pentru că : ”Există un timp pentru a ucide, un timp pentru dreptate și un timp pentru milă.”

  O căsuță în zona rurală izolată, la care se ajunge pe un drum vechi de țară devine, dintr-o zonă de groază și umbre prevestitoare de rău, o scenă a crimei. Locatarii ei Stuart, un ajutor de șerif arătos, suportabil când era treaz, dar un bețiv(și era beat mai tot timpul în afara serviciului), dur și violent, Jossie  o mamă cu doi copii: Drew și Kiera, o mamă care lucra în două trei locuri. Alegerile greșite din viața ei o aduseseră la discreția lui Stuart, pentru a putea oferi copiilor un acoperiș deasupra capului. Dar orice încercare de-a trăi frumos, orice făcea, pentru Stuart nu era suficient, el venea mereu băut și la ore târzii din noapte, o bătea, uneori îi agresa pe copii, fără un motiv palpabil, doar pentru a demonstra că el este stăpânul.  Sunaseră de vreo două ori la poliție dar, cum “corb la corb nu scoate ochii”, totul se aplanase, chiar procesele verbale dispăruseră și polițiștii își acoperiseră colegul.

  Drew, puțin dezvoltat la 16 ani, părea mai degrabă un copil, și Kiera, fiica ei  de 14 ani o rugaseră pe Jossie să plece. Dar unde?

Nu voia să se întoarcă cu ei pe străzi, sau în mașină și spera ca în timp Stuart să-i accepte pe toți trei.

  Stuart Kofer avea gașca lui de bețivi cu care colinda seara, după program, barurile din comitat, iscând bătăi și scandal. Dar nimeni nu vorbea pentru că era polițist și familia lui era o familie de bătăuși duri. Nu aflase nimeni de ce fusese dat afară din armată, dosarul era secretizat și el sigur infrumusetase lucrurile, iar câteva misiuni reușite îi aduseseră aprecierea șerifului Ozzie, șeful lui. Doar că odată ajuns acasă se comporta ca o bestie, convins că are drept de viață și de moarte asupra lui Jossie și a copiilor doar pentru că le dădea un acoperiș.

În seara fatidică situația escaladeaza.

  Vine acasă mort de beat, o bate pe Jossie până o lasă inconștientă, încearcă să intre peste copiii ascunși în cameră cu ușa blocată, apoi alcoolul își face efectul și se prăvălește pe patul din dormitor.  Speriați copiii își caută mama, cred că a murit și declicul se produce, mai ales că poliția nu se grăbește să vină.  Înspăimântat, dorind să se apere pe el și mai ales pe sora lui, vede că poliția întârzie, și-l aude pe Stuart foindu-se.  Și Drew îl împușcă cu pistolul lui de serviciu.

  Când într-un final apare poliția o găsesc pe Keira țînând capul mamei lor inconștiente și plângând, pe Stuart mort și pe Drew într-o stare catatonică, pierdut într-o lume a lui, lălăind și privind cu ochii goi.  Din fericire Jossie își va reveni, dar Drew este închis și Jake primește cazul.

  Nu prea îi convine, doar ce scăpase de amenințările dintr-un vechi proces, şi  mai avea o cauză pe rol pe care spera s-o câștige pentru a putea menține firma.

  Grisham face o descriere minuțioasă a oamenilor, a mentalităților, a atitudinii celor din orășel, care-l vedeau deja pe Drew în camera de gazare, doar fusese ucis unul de-al lor, unul pe care acum îl idealizau amintindu-și doar părțile lui bune. Aflăm și cum funcționează sistemul juridic în comitatele mici, cum se iau decizii, cum politica influențează vieți și destine. Dar tot ce află Jack despre Stuart, Jossie și copii, îl determină să continue să-l apere pe Drew.

  Își pregătește apărarea trecând peste o grămadă de piedici, ajutat de oamenii apropiați lui, oameni care nu uită că au fost ajutați la rândul lor, sau cei sprijiniți de Jack.

  Unii polițiști încearcă să-i facă mizerii , dar Ozzie, care între timp aflase că ei îl acoperiseră pe Stuart,  nu le permite.  Mai mult Jack este agresat de frații lui Stuart și ajunge în spital, dar deocamdată nu-i dă în judecată, nevrând să prejudicieze cazul. Ajutat de soția lui, Clara, îl pune pe Drew pe picioare.

Și vine ziua procesului!!!

  Procurorul, sigur pe el, își prezintă cazul, dar mărturiile lui Josie, care își povestește cinstit viața și greșelile, nu prea îi lasă loc de manevre. Mai mult povestea Kierei, o fată de 14 ani, însărcinată acum în șapte luni, despre cum a fost violată repetat de Stuart și amenințată că dacă vorbește îi omoară pe ea și ai ei, este un șoc pentru toată lumea.

Apoi mărturia lui Drew, care în cuvinte simple își spune drama este relevantă.

  Iar scandalul făcut în sala de judecată de familia mortului  lămurește și mai mult oamenii. Așa că jurații nu pot da un verdict, urmând ca procesul să fie reluat.

Ce se va întâmpla cu Drew până atunci?

Ce se va întâmpla cu Kiera și copilul ei?

Ce va face Jossie?

Ce vor face Jack și Clara?

Ce hotărâre vor lua?

Va scăpa Jack de faliment?

Cum va fi ajutat de cei care-l apreciază?

Veți afla citind cartea.

  Deși are multe amănunte despre proces, procedee juridice, legislație, viața oamenilor din comitat și frustrările lor, cartea te ține în mreje până la final.

Care final?  Cum se termină totul?

Citiți și veți afla căci cartea este:

„ O dramă juridică ce îmbină perfect conflictul, răsturnările de situație, momentele de tensiune și strategiile teatrale din sala de judecată. “( St. Louis Post-Dispatch )

Imposibil să o lași din mână… complexă și surprinzătoare.“( Booklist)

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriselefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

Și vine vremea îndurării de John Grisham – Editura Rao – recenzie

 

 

 

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

2 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.