„Nimeni nu credea că Panica se va opri, desigur. Jocul trebuia să continue Jocul mereu continua. „

 

Panica, de Lauren Oliver-Editura Nemira

Editura-Nemira ( YOUNG ADULT) 2016

Traducere-Dorina Tătăran

Titlu original-Panic 2014

Pagini-362

    Lauren Oliver s-a născut în 8 noiembrie 1982 (născută în același an cu mine), a câștigat Premiul Publishers Weekly Best Book of The Year cu  Befoe I Fall. A mai scris Delirium în anul 2011 (Nemira, 2014) Pandemonium și Requiem, o trilogie de succes.

Nimeni nu știe cine a inventat Panica sau când a început. Există mai multe teorii. Unii dau vina pe închiderea fabricii de hârtie, care pusese pe liber, peste noapte, patruzeci la sută din populația adultă din Carp, New York . …. Niciuna dintre povești nu e adevărată, oricum. La fel ca multe alte lucruri din Carp, un orășel sărac, cu doisprezece mii de locuitori, aflat la mama zmeilor, Panica începuse pentru că era vară și nu era nimic altceva de făcut acolo.”

    Ce este Panica? – este un joc, dar nu o joacă. Mai mulți tineri absolvenți se înscriu la o competiție secretă, cu probe periculoase, înfruntându-se toată vara, câștigătorul ia premiul. Anul acesta premiul are valoare de șaizeci și șapte de mii de dolari. Probele sunt hotărâte de doi arbitrii secreți, concurenții nu au voie să vorbească despre Panica, altfel sunt descalificați.

Personajele principale sunt: Heather, Bishop, Dodge, Natalie.

   Heather trăiește cu sora e Lily și Krista, mama lor. Krista e o bețivă, drogată ținând chefuri sau fiind plecată pe la petreceri cu prietenii ei bețivi. Heather are 18 ani și este matură, având grijă de sora ei. Ea are impresia că este îndrăgostită de Max, iubitul ei care o dezamăgește. Motiv pentru care într-un impuls se înscrie la Competiție. Ajunge să plece de acasă după o ceartă cu Krista, locuind cu sora ei, o vreme în mașină, ca mai apoi să locuiască la bătrâna la care lucra, având grijă de animale.

   Bishop este cel mai bun prieten al ei din copilărie, matur, pregătit să plece în toamnă la facultate. Pe parcursul competiției ambii realizează că au crescut, sunt îndrăgostiți unul de celălalt, între ei strecurându-se o mică neînțelegere, o mică gelozie. Ce rol are Bishop? aparent el doar își susține prietenii, ar putea fi arbitru?

   Natalie este prietenă cu Bishop și Heather, este oarecum naivă, visătoare, visând o carieră de actriță sau model, motiv pentru care își dorește premiul. Făcând un pact cu Heather, dar și cu Dodge concomitent, asigurându-se că împart banii, indiferent care din cei trei câștigă ea va pune mâna pe jumătate, îndeplinindu-și visul.

   Dodge este un tânăr retras, fără prieteni, ajungând în preajma celorlalți tineri fiid îndrăgostit de Nat, devin prieteni, motivul lui fiind diferit. Participă la Panica din răzbunare, Dayna sora lui vitregă a rămas în scaun cu rotile în urma jocului, considerându-l pe Luke responsabil, acum concurând împotriva fratelui său Ray.

        Nimeni nu credea că Panica se va opri, desigur.

        Jocul trebuia să continue

        Jocul mereu continua. „

   Probele sunt periculoase, cei mai slabi sunt descalificați, totul ține de control, de faptul că intri în panică și de modul cum reacționezi într-o situație periculoasă. Totul este ilegal, sunt vânați de poliție, nimeni nu trebuie să vorbească cu nimeni.

   La una dintre probe sunt nevoiți să reziste într-o casă cât mai mult, se pornește un incendiu, pierzându-și viața Little Bill Kelly, fusese plecat mulți ani în armată, rămânând afectat psihic puțin.

Cum te poate schimba un joc?

   Ei bine nu cred că se poate numi joc momentul când ești nevoit să-ți pui pistolul la tâmplă, ruleta rusească nu e amuzantă. Sau momentul când trebuie să reziști într-o cușcă cu lei zece secunde, sigur intri în panică. Dar ce spuneți de momentul când apeși pedala de accelerație păstrând aceeași bandă cu alt concurent care vine spre tine. E momentul când nu gândești limpede, momentul în care ești panicat și renunți.

  Cine renunță? Cine rămâne? Cine câștigă? Ultimii patru concurenți fiind Dodge, Nat, Heather și Ray.

  Competiția destramă sau leagă prietenii sau iubiri.

   În concluzie Panica este o carte foarte bine scrisă, nu vorbește doar de un joc. Panica este despre temeri, înfruntări, viață, dezamăgiri, secrete.

  Panica este o lectură ușoară, dar plină de adrenalină și situații imprevizibile.

Tu ce ai face cu șaizeci și șapte de mii de dolari?

Ai participa la Panica ?

„ Întotdeauna există un drum înainte sau înapoi, nu trebuie să-ți fie teamă. „

Nota mea este 10/10

sigla Nemira

Cartea Panica, de Lauren Oliver a fost oferita pentru recenzie de Editura Nemira. Poate fi comandata de pe site-ul Editura Nemira.

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant şi cărtureşti

evaluare-carte-5

Review overview
5
***Vero Budea (Vero)***Iubesc viața și oamenii, sunt o fire sociabilă, deschisă, loială, apreciez persoanele sincere cu coloană vertebrală, pasiunile mele sunt scrisul și cititul, deși sunt încă o amatoare. Sunt deschisă la tot ce e nou și folositor. Familistă convinsă, soție, mamă, fiică, noră și prietenă. Nu suport minciuna și trădarea. Găsesc fericirea în lucrurile mărunte. Pentru mine nu există nu pot, numai nu vreau, iar eu vreau. Literatura pe tocuri e locul unde mă simt acasă, un loc unde prietenia și bunul simț mă îmbrățișează.

22 COMMENTS

  1. O, ador subiectele despre jocuri competitionale pe viata si pe moarte! Toate romanele pe care le-am citit din genul asta m-au prins si m-au tinut cu sufletul la gura. Plus numele autoarei – tocmai i-am dat gata o trilogie. Plus ca a aparut la Nemira, care scoate numai carti bune. Plus recomandarea de 5 stele a lui Vero! Raaapid, sus in topul listei cu cele mai dorite lecturi!

  2. Vero, nu pot decat sa te felicit pentru recenzie! Daca nu as fi citit cartea, sigur o bifam in wishlist! O recomand si eu cu mare drag!

  3. Cartea se afla pe listuta mea de dorinte! Imi place recenzia ta! Acum chiar trebuie sa citesc si eu! :)) Te felicit! 🙂

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.