Arcadia în flăcări de Kai Meyer – Editura Unicart - recenzie

Arcadia în flăcări, de Kai Meyer – Editura Unicart – recenzie

Arcadia în flăcări

 Autor: Kai Meyer

Titlu: Arcadia Awakens

Editura: Unicart

Colectie: Imaginarium

An aparitie: 2020

Nr. de pagini: 466

Gen: Young Adult, Fantasy, Urban Fantasy, Romance

Seria Arkadien: 1. Arcadia se trezește; 2. Arcadia în flăcări; 3. Arkadien fällt

  Mi-a plăcut enorm de mult ,,Arcadia se trezește”, primul volum al trilogiei Arkadien, așa că am așteptat cu nerăbdare să apară continuarea, dornică să descopăr prin ce peripeții vor mai trece cei doi îndrăgostiți, Rosa și Alessandro, șefi ai clanurilor mafiote Alcantara și Carnevare, să asist la confruntările dintre cele două clanuri rivale, să aflu mai multe amănunte despre Dinastiile Arcadiene, despre oganizatia internațională TABULA (dușmanul de moarte al tuturor dinastiilor) și, nu în ultimul rând, să descopăr cine este Omul Flămând și de ce arcadienii se tem atât de mult de reîntoarcerea lui în Sicilia. Eram absolut convinsă că povestea va fi pe gustul meu, dar nicio clipă nu m-am așteptat să dau peste atâtea momente tensionate, să mă confrunt cu drama prin care a trecut Rosa în acea noapte de Halloween…

  Spre deosebire de primul volum, în ,,Arcadia în flacări” acțiunea este mult mai alertă, intriga mult mai încâlcită și captivantă, iar dezvăluirile făcute pe parcurs, pur și simplu te năucesc. Romanul este o combinație de paranormal, elemente de mitologie și romantism. Momente tensionate, secrete periculoase, comploturi puse la cale de clanurile mafiote, descoperiri șocante, clipe romantice – toate acestea sunt ingredientele de baza ale cărții. Kai Meyer a creat o poveste  inedită și originală, care te ține cu sufletul la gură până la final.

  Spre deosebire de ceea ce știm noi despre mafioți, în romanul lui Meyer aflăm că aceștia sunt o specie superioară, atât oameni, cât și arcadieni, ființe care se transformă în animale ca urmare a unor sentimente foarte puternice, precum furia, ura sau dragostea. Ei nu joacă după propriile lor reguli, ci se supun legilor Dinastiilor Arcadiene. Iar aceste dinastii au o strânsă legătură cu mitologia greceasca si, in special cu povestea regelui Lycaon – un tiran care a condus cândva Arcadia, un regat insular în Mediterana – și blestemul pe care Zeus l-a aruncat, în urmă cu două mii cinci sute de ani, arcadienilor. Acesta l-a transformat pe Lycaon într-un lup pentru ca toți să vadă ce bestie era și din ce se hrănea. Blestemul lui Zeus a cuprins toată Arcadia, iar insula s-a scufundat în mare. Arcadienii supraviețuitori au fost primiți peste tot, s-au stabilit în Europa și Asia și mulți dintre ei au devenit personalităti recunoscute în noile orașe-stat. Au devenit destul de rapid foarte puternici. Familiile lor și-au însușit tot mai multe proprietăti, au dat guvernatori sau au influenjat deciziile. Așa cum se știe, Mafia a luat naștere în secolul al nouăsprezecelea din uniunile secrete ale latifundiarilor sicilieni, iar arcadienii au ajuns să participe oarecum din întâmplare, pe baza istoriei lor. Mulți dintre ei făceau parte din vechea nobilime latifundiară – printre care și familiile celor doi protagoniști. Pană la urmă dinastiile și-au dat seama cât de ușor era să folosească Cosa Nostra în scopuri personale – și că altminteri erau în pericol de a-și pierde influența asupra politicii și societătii siciliene în favoarea clanurilor mafiote. Au trecut trei sau patru generații de când Dinastiile Arcadiene s-au contopit întru totul cu Cosa Nostra. Doar câteva clanuri mafiote sunt Arcadieni, dar toți Arcadienii sicilieni fac parte din Mafie. Familia Carnevare face parte din Pantera – feline de pradă de toate tipurile, nu doar pantere – iar cei din neamul Alcantara, sunt Lamia. Femei-șerpi. La ei doar femeile sunt afectate, niciodată bărbații.

    Rosa Alcantara și Alessandro Carnevare, cele două personaje centrale ale trilogiei, sunt îndrăgostiți unul de celălalt, în ciuda faptului că sunt șefii a două clanuri mafiote rivale, care se dușmănesc de generații întregi, și care încearcă să ascundă de restul lumii natura lor animalică, cea de șarpe (Rosa) și de panteră (Alessandro).

 

,,Încercările lor de a face dragoste le-ar fi părut altora din cale-afară de bizare. De obicei, se sfârşeau într-un haos al transformărilor, uneori comic, alteori agasant, de cele mai multe ori doar penibil. Cel mai rău era că rareori simțeau acelaşi lucru: dacă el râdea, ea ar fi preferat să moară pe loc. Iar atunci când ea începea să-l ia peste picior pentru blana de Alessandro se bosumfla.”

  Între cei doi există o mare diferență. Dacă pentru el transformarea este un dar, pentru Rosa nu e decât un blestem. El stăpâneşte transformarea la perfecție. Ea nu. El înțelege cel mai bine ce anume înseamnă să fii şeful unui clan mafiot,în timp ce Rosa a devenit capul familiei împotriva voinței ei. Alessandro a luptat pentru a-şi obține poziția și încearca să se protejeze. În schimb, Rosa nu s-a rugat de nimeni să moștenească averea clanului Alcantara, nu-și doreşte nimic din ce are acum. Nu şi-l doreşte decât pe el. Și, în timp ce ea fuge de răspundere, Alessandro vrea să facă față tuturor provocărilor, avertizează, amenință și dă dovadă de consecvență. E mult mai mult decât un îndrăgostit. E furios, neiertător și periculos. Dar, cu toate diferențele, există ceva ce-i leagă: niciunul nu încearcă să-l schimbe pe celălalt. Poate că tocmai de aceea se și simt atât de bine împreună. Însă tocmai de acest lucru se tem celelalte clanuri. Niciun clan rival nu poate să ignore că sunt împreună și există riscul ca ei să unească afacerile celor două clanuri.

,,Un membru al clanului Carnevare încurcat cu o Alcantara – mulți membri ai celorlalte clanuri continuau să vadă în legătura lor o declarație de război. Rosa şi Alessandro ştiau foarte bine că destule voci din propriile familii cereau în surdină să fie ucişi şi aruncați în mare. Pentru Rosa ar fi putut fi un joc periculos, doza de risc de care avea nevoie, dacă nu ar fi fost conştientă de faptul că acest exercițiu de echilibristică i-ar fi putut arunca pe amândoi în abis. Până la urmă, nu aveau de ales – erau nevoiți fie să se despartă, fie să-și rişte viața pentru această iubire.“

  Pentru cineva din afară, Rosa este moştenitoarea unui imperiu de firme. De când a împlinit optsprezece ani răspunde legal pentru ceea ce fac directorii ei economici. Chiar şi pe ea o apucă amețeala când se gândea la ce însemna, de fapt, să conduci un clan al Cosei Nostra. Toată această putere, dar și luptele sângeroase între clanurile mafiote, precum și dragoste interzisă pentru Alessandro, o determină să se îndepărteze de Sicilia, pentru a-și pune ordine în gânduri.

  Rosa se deplasează la New York, unde a trăit până deunăzi, cu gândul să împlinească dorința surorii ei, Zoe. Ea îi promisese că avea să afle care fusese relația dintre tatăl lor, Davide, şi TABULA, acea organizație misterioasă care ducea un război ascuns împotriva Dinastiilor Arcadiene. Ghinionul ei e că nu cunoaşte decât o singură persoană în stare să-i spună mai multe despre tatăl lor: mama. Singura persoană pe lume pe care să fi vrut s-o evite mai abitir după tot ce se întâmplase in trecut.

  Din nefericire, în loc să afle detalii despre tatăl ei și despre TABULA, fata află mai multe despre trauma care i-a schimbat cursul existenței.

 

,,Trecuseră şaisprezece luni de când niste necu noscuți o amețiseră la o petrecere din Village cu picături k.o. Iar apoi o violaseră și o lăsaseră, lin. sită de cunoștință, pe stradă. Până azi nu știa nimie despre ce se întâmplase în noaptea aceea, iar după şedințe nesfârșite de consiliere și terapie ajunsese la concluzia că nici nu voia să-şi amintească. Nu mai căuta imaginile și gândurile cufundate in negura uitării, nici emoțiile reprimate. Era recunoscătoare că-şi pierduse cunoştința, astfel că nu-şi mai amintea nici chipuri, nici voci, nici alte detalii.”

  Avocatul Trevini, care lucrează de mulți ani exclusiv pentru familia Alcantara, îi trimite un e-mail, cu subiectul ,,Alessandro Carnevare”, în care îi recomanda să arunce o privire asupra fișierului video atașat. Erau imagini de la petrecerea de Halloween (în noaptea aceea de comar, când niște necunoscuți au violat-o), filmate în mod evident cu telefonul prietenei sale, Valerie Paige. Iar Alessandro apărea pe înregistrare. Așadar, el fusese acolo și nu-i spusese niciodată. Niciun cuvânt. Oare a știut și n-a zis nimic? De ce să-i fi ascuns faptul că o recunoscuse? Cum obținuse Trevini o filmare realizată de Valerie? Era o farsă perversă menită să o facă să se simtă nesigură? Încerca să o despartă de Alessandro?

  Rosa vrea cu orice preț să descopere adevărul, iar punctul de plecare este chiar prietena care a dus-o la acea petrecere. Pașii o poartă spre localul în care lucrase Valerie, fără să știe că The Dream Room este condus tocmai de Michele Carnevare, capul clanului Carnevare din New York. Bărbatul este absolut convins că ea se află în spatele crimelor care au loc pe terenul lui. Cineva ucide sistematic persoane din clanul Carnevare, și asta intr-un moment în care nu există lupte locale între clanuri, nici dușmănie deschisă între familiile din New York. Și tocmai acum Rosa și-a făcut apariția în oraș. Convins de vinovăția ei, organizează o vânătoare de oameni în Central Park, în care ea și alți patru adolescenți subnutriți vor fi vânatul. Va reuși Rosa să se transforme și, astfel, să se salveze? Cine i-a ucis pe membri familiei Carnevare din New York? Ce s-a întâmplat cu tatăl ei, de a ales brusc să-și părăsească familia? Ce legătură există între tatăl ei și TABULA? Chiar murise el de moarte naturală? Și dacă nu, era oare posibil ca responsabili de moartea lui să nu fie mafioți sau arcadieni, ci membri ai TABULA? Ce rol joacă însă Alessandro în toată povestea? Citiți cartea și veți primi toate răspunsurile!

 

,,- Știi, oamenii mint când spun că nimic nu e mai puternic decât dragostea. Asta e una dintre cele mai mari și mai cumplite minciuni. Dragostea nu e puternică. E mai vulnerabilă decât orice altceva. Și dacă nu suntem atenți, se sparge ca sticla.

  – Dar tu-l mai iubești și acum.

  – Și? Cu ce mă ajută? Mă face mai puternică? Mă doare, asta e tot. Mă doare cumplit, în fiecare zi și în fiecare noapte.”

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriselefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

recenzii cărți

12 COMMENTS

  1. Felicitări pentru frumoasa recenzie! Am trecut pe listă această trilogie ! Mulțumesc pentru recomandare!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.