Prietenia dintre El si Ea
Prietenia dintre El şi Ea
Este pentru prima dată când fac o paralelă despre un subiect regăsit într-o carte, dar mi-a plăcut foarte mult ce am descoperit în Anul în care te-am întâlnit de Cecelia Ahern, încât am vrut să vă transmit şi vouă.
Daca aţi citit măcar o carte a autoarei sau aţi văzut una din ecranizări atunci sigur aţi remarcat că în general presară simboluri, vorbeşte despre viaţă făcând haz de necaz alegând de fiecare dată personaje normale cu calităţi sau defecte. Poţi regăsi o parte din tine printre rânduri, poţi să faci scenarii şi să te întrebi cum ar fi dacă ai ajunge în situaţia lor chiar şi pentru o clipă.
Nu voi face o descriere a acestei cărţi, nici gând, în fond există recenzie pe site ce poate fi citită, însă vă pot transmite că are acel ceva diferit care captivează.
El şi Ea sunt doi oameni care ajung într-un impas atunci când rămân temporar fără locuri de muncă.
Ea este Jasmine, o tânără talentată ce nu duce lipsă de bani, dar când pierde job-ul constată că viaţa îi este goală, se simte singură, inutilă şi fără o viaţă socială.
El este Matt, vecinul care îşi iubeşte la nebunie atât sticla de băutură, cât şi familia, doar că nu ştie cum să le aranjeze în funcţie de priorităţi atunci când timpul liber îl învăluie.
Fiecare ajunge să mediteze la viaţa lor, să lase zilele să treacă fără un scop pentru ca mai târziu să tragă linie, dar zilele Noului An par să aducă într-un final ceva revelator.
Partea cea mai interesantă intervine când Jasmine descrie că nu îşi cunoaştea vecinii, nu îi saluta şi nici nu o interesa, era prea ocupată cu rutina, nu vedea şi nu auzea, dar când a rămas fără loc de muncă totul s-a schimbat, timp are Slavă Domnului la discreţie, inclusiv ca să îl urmărească pas cu pas de la fereastră pe nesuferitul de vecin pe care îl detesta din tot sufletul. Îl vede zilnic cum stă în faţa casei la o masă pe când soţia se săturase să îi suporte ifosele, mahmureala şi indispozițiile zilnice, iar ca un ultimatum îi scrie o scrisoare în care îi transmite ce gândeşte, ia copiii şi pleacă. Scurt şi la obiect, poate se trezeşte şi el.
Fără voia lor cei doi vecini ajung să comunice, să se certe, să se ignore şi în final să pună pe tapet greșelile, doar așa vor înţelege ce este de făcut. Dacă la început El stă cu sticla de băutură până târziu în noapte, se neglijează şi îşi manifestă frustrarea în timp ce este ascultat de Ea-vecina care se băga în viaţa lui, mai târziu gestul i se va întoarce şi El va fi un bun ascultător îi va oferi sfaturi pline de înţelepciune când prietena lui nu va şti ce să facă în relaţia cu sora ei sau cu iubitul pe care şi-l dorea.
Relaţia lor va progresa, dar nu în una romantică, vor lupta pentru ţelurile care le-au avut dintotdeauna şi fiecare va începe să se gândească zi de zi la ce au avut şi la cum pot recupera, normal că nu este uşor şi vor întâmpina dificultăţi, dar când descoperi că nu eşti singur şi ai oameni în jur care îţi vor deschide ochii, atunci da, va răsări soarele şi pe strada ta.
Prietenia dintre El şi Ea este prezentă în majoritatea cărţilor autoarei, fie că sunt prieteni din copilărie, fie oameni maturi ca în Anul în care te-am întâlnit, dar aici intervine diferenţa pentru că nu se va transforma într-o legătură romantică, dar va fi ca o revelaţie.
De multe ori trece viaţa pe lângă noi, ne afundăm în griji, rutina ne ia totul şi uităm să ne redescoperim, să luptăm pentru idealurile care le avem, să prețuim zilele care trec, să zâmbim, să acceptăm fără drept de apel mâna de ajutor care ni se întinde, să suportăm o vorbă bună sau poate o remarcă adusă de cineva apropiat sau pur şi simplu de un străin.
Voi aţi trecut prin astfel de momente de impas? Dacă da, cum aţi reuşit să mergeți mai deoparte?
Bravo, Mili 🙂
Foarte interesant ce ai scris Mili, cu multa sensibilitate!
Am observat si eu in cartile autoarei acest gen de prietenie care primeaza chiar si in fata dragostei. As spune chiar k Cecilia Ahern demonteaza cumva mitul conform caruia intre un barbat si o femeie nu poate exista prietenie fara … un interes anume. Iata ca se poate, iar personajele ei o demonstreaza din plin. Personal, vreau sa cred k este posibil .
Interesanta abordare, Mili! Sa stii ca si eu ma intrebam de-a lungul romanului spre ce va evolua relatia lor… asta poate apropo si de cinismul cu care am raspuns eu la intrebarea daca exista prietenie intre un EL si o Ea… Cand eram mai tinerica si nu suferisem din cauza asta :)), as fi raspuns ca exista… Acum tind sa raspund mereu ca NU… dar uite ca Cecelia Ahern m-a contrazis cu romanul asta 🙂
INTERESANTA ANALIZA MILI.SINCER AM SI NU PREA PRIETEN CU SFSTURI BUNE!
Chiar nu am incercat sa despart firul in patru…dar..
Pentru ca am trecut prin mai multe ca voi(asta ca sa nu spun ca sint mai batrina)am sa va spun ca da exista prietenie intre persoane de sex opus si atunci cind este prietenie cu adevarat este mai trainica decit o prietenie intre persoane de acelasi sex.Asa ca eu sint de acord cu autoarea cartii.Am avut prieteni adevarati(barbati)care cu sfaturi sau o mina intinsa la timp m-au ajutat in viata.
Frumoasa prezentare mili si o tema interesanta de discutie si intrtospectie.
Sa stiti ca asa sunt si cartile autoarei, sensibile, chiar daca te alearga toata cartea pentru unele aspecte.
EmM Coman, asa am crezut initial, ma gandeam la despartiri si alte nebunii, dar uite ca a fost altfel.
Arci, tu ai experienta de viata si cunosti foarte bine si da de foarte multe ori un El iti poate fi un prieten mai de nadejde decat o femeie.
Fetelor, poate va veti relaxa si voi cu ceva usor de Ahern si dezbatem subiectul pe indelete.
Eu cred ca prietenia nu tine cont de sex, ci de modul cum gandim si simtim! Frumoasa si sensibila prezentarea ta! Felicitari, Mili!