Meniu Paște Ortodox – Salată în straturi – Ruladă de carne de vită tocată și bacon – Coastă de porc umplută – Cozonac cu cacao, nucă și stafide aurii – Tort cu cireșe și smântână
Meniu Paște Ortodox – Salată în straturi – Ruladă de carne de vită tocată și bacon – Coastă de porc umplută – Cozonac cu cacao, nucă și stafide aurii – Tort cu cireșe și smântână
1.Aperitiv:
1. Salată în straturi:
1-țelină murată (segaseste la borcan la liedl) scursă bine +1-2 cutii de porumb(scurse)+1-2 mere date pe răzătoarea fină+ananasul (1 cutie de compot scurs) tăiat bucățele +se amestecă bine
2-300 gr cașcaval (dat pe răzătoarea mare)+300 gr șuncă tăiată mărunt+3-4 ouă fierte tari(le dăm pe răzătoarea mare sau le tăiem)=amestecăm
3-într-un bol mixăm 1 cutie de smântână + maioneză (preparată după rețeta știută)
4-un praz tăiat felii subțiri
Punem straturile de amestecuri, cam de un deget astfel:
-1+3+2+3 = repetăm până punem toată cantitatea ,deasupra să fie sosul
-ornăm cu prazul tăiat (4) și punem la rece cel puțin 1 oră
-când serviți se poate orna platoul pe margine cu feliuțe de gogoșari și castraveți murați
B.Salată de ciuperci cu pui (Mili)
- 1piept de pui fiert și tăiat bucățele
- 1 cutie de ciuperci, scurse și tăiate mărunt
- 2-3 castraveți murați tăiați bucățele și scurși
- 1 legătură pătrunjel +1 legătură mărar = tăiate fff fin
- sare, piper alb-după gust
- maionez
- se amestecă și se dă la rece
2.Ciorbă de porc:
- fierbem oasele de porc
- 2 morcovi+1 pătrunjel +1 păstârnac le dăm pe răzătoarea fină,
- punem legumele în oală,strecurăm zeama de pe carne și carnea curățată de pe oase și tăiată mai mărunt
- potrivim de sare,piper,cury,boia
- când legumele sunt fierte adăugăm amestecul de verdeață și mai lăsăm câteva clocote
- se poate servi așa sau dreasă cu smântână
3.A. Ruladă de carne de vită tocată și bacon (Iliuţa)
- un kg carne de vită o amestecăm cu 2 ouă, 2 cepe tocate cubulețe, 4 căței de usturoi răzuiți, o feliuță de pâine inmuiată în lapte, sare cu diverse mirodenii, piper, rozmarin și boia dulce după gust.
- amestecul obținut îl întindem pe o folie alimentară.
- pe una dintre laterale punem 150 g cașcaval răzuit și 2 ardei roșii tăiați feliuțe.
- rulăm compoziția obținută și o lăsăm pentru 30 de minute la frigider.
- 400 g de bacon feliuțe le așezăm astfel încât să acopere ruladă în întregime.
- la final punem rulada într-o folie de aluminiu, o așezăm într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și o lăsăm pentru 60 minute la cuptorul preîncălzit la temperatura de 180 grade Celsius.
- îndepărtăm folia de aluminiu, turnăm zeama rezultată peste ruladă și o mai lăsăm pentru 15-20 minute până obținem crusta dorită.
Coastă de porc umplută:
- o bucată de coastă de porc cu grăsime pe ea,o spălăm și cu cuțitul bine ascuțit ridicăm ușor carnea de pe oase(lăsăm o gaură prin care vom umple și facem gaura mai mult către șira spinării)
- preparăm umplutura din :carne măcinată amestecată cu o ceapă mică tăiată mărunt+2 ouă crude+2-3 ouă fierte tari și tăiate bucăți+1 legătură verdeață+un pic de pesmet cât să lege umplutura
- umplem coasta cu compoziția,apoi coasem locul prin care am umplut(ață de culoare închisă)
- condimentăm coasta și o punem în tava cu apă la copt
- când e aproape gata ungem coasta cu un amestec de muștar și miere și lăsăm la cuptor să facă crustă
- serviți cu cartofi,orez sau murături
4.A. Tort cu cireșe și smântână (Voichița):
a)Blatul:
- 4 ouă,200 gr zahăr,100 gr făină,1 linguriță praf de copt stins,un praf de sare
- separăm gălbenușurile de albușuri
- albușurile se bat cu praful de sare,când cresc în volum adăugăm zahărul și batem în continuare până obținem o bezea tare apoi adăugăm gălbenușurile
- încorporam făina și praful de copt amestecând ușor cu o spatulă
- turnăm aluatul într-o tavă de copt cu marginile detașabile,coacem blatul la 180 de grade timp de 20-25 minute
- și lăsăm să se răcească
b)Crema:
- 400 gr smântână (12%), 200 gr zahăr pudră, 200 gr frișcă lichidă, 8 gr zahăr vaniliat,10 gr gelatinagranule, 300 gr cireșe (vișine) fără sâmburi
- amestecăm gelatina cu frișcă lichidă și lăsăm la hidratat 10 minute,apoi punem amestecul la încălzit (nu trebuie să fiarbă)până se topește gelatina
- smântâna se amestecă cu zahărul pudră și cu zahărul vaniliat și apoi cu frișca încălzită. Această cremă se pune la frigider 30 minute.
c)- peste blat se așează cireșele, apoi turnăm crema acoperind fructele
- se lasă la rece peste noapte
- înainte de servire se pudrează cu cacao sau se rade ciocolată
Cozonac cu cacao, nucă și stafide aurii(Iliuța):
- Ingrediente: 1 kg făină de grâu, 450 ml lapte, 8 gălbenușuri de ou, 300 gr zahăr, 50 ml ulei, 150 gr unt topit, 40 gr drojdie proaspătă, o esență de rom și puțină sare.
- Pentru umplutură : 300 gr nucă tocată, 100 gr stafide aurii, 50 gr cacao, o esență de vanilie, 80 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie, 50 gr zahăr și 6 albușuri de ou bătute spumă.
- Pentru început folosim 100 gr făină,și 200 ml lapte fierbinte pe care le amestecăm bine. -Când se răcesc suficient pentru a putea fi atinse, adăugăm drojdia, o linguriță de zahăr și 50 ml lapte cald rezultând astfel maiaua.
- O amestecăm bine după care o lăsăm la crescut pentru 20 minute.
- Adăugăm ulterior pe rând zahărul, ouăle, esență de rom și făina cernută.
- Pentru 30 de minute aluatul obținut trebuie frământat cu uleiul și untul topit.
- Se lasă la crescut 60 de minute.
- Ulterior îl împărțim în 4 părți egale peste care adăugăm umplutură din amestecul ingredientelor menționate anterior.
- Le rulăm și le împletim două câte două obținând doi cozonaci.
- Se așează în tăvi tapetate cu hârtie de copt în prealabil.
- Îi lăsăm la crescut 20 minute după care îl ungem cu un gălbenuș de ou și puțin zahăr tos.
- Se dau la cuptor pentru 60 de minute.
-
#reţeteculinare #culinar #literaturapetocuri