Meniu Paște Ortodox - Coastă de porc umplută - Cozonac cu cacao

Meniu Paște Ortodox – Salată în straturi – Ruladă de carne de vită tocată și bacon – Coastă de porc umplută – Cozonac cu cacao, nucă și stafide aurii – Tort cu cireșe și smântână

1.Aperitiv:

1. Salată în straturi:

1-țelină murată (segaseste la borcan la liedl) scursă bine +1-2 cutii de porumb(scurse)+1-2 mere date pe răzătoarea fină+ananasul (1 cutie de compot scurs) tăiat bucățele +se amestecă bine

2-300 gr cașcaval (dat pe răzătoarea mare)+300  gr șuncă tăiată mărunt+3-4 ouă fierte tari(le dăm pe răzătoarea mare sau le tăiem)=amestecăm

3-într-un bol mixăm 1 cutie de smântână + maioneză (preparată după rețeta știută)

4-un praz tăiat felii  subțiri

Punem straturile de amestecuri, cam de un deget astfel:

-1+3+2+3 = repetăm până punem toată cantitatea ,deasupra să fie sosul

-ornăm cu prazul tăiat (4) și punem la rece cel puțin 1 oră

-când serviți se poate orna platoul pe margine cu feliuțe de gogoșari și castraveți murați

B.Salată de ciuperci cu pui (Mili)

  • 1piept de pui fiert și tăiat bucățele
  • 1 cutie de ciuperci, scurse și tăiate mărunt
  • 2-3 castraveți murați tăiați bucățele și scurși
  • 1 legătură pătrunjel +1 legătură mărar = tăiate fff fin
  • sare, piper alb-după gust
  • maionez
  • se amestecă și se dă la rece

2.Ciorbă de porc:

  • fierbem oasele de porc
  • 2 morcovi+1 pătrunjel +1 păstârnac le dăm pe răzătoarea fină,
  • punem legumele în oală,strecurăm zeama de pe carne și carnea curățată de pe oase și tăiată mai mărunt
  • potrivim de sare,piper,cury,boia
  • când legumele sunt fierte adăugăm amestecul de verdeață și mai lăsăm câteva clocote
  • se poate servi așa sau dreasă cu smântână

3.A. Ruladă de carne de vită tocată și bacon (Iliuţa)

  • un kg carne de vită o amestecăm cu 2 ouă, 2 cepe tocate cubulețe, 4 căței de usturoi răzuiți, o feliuță de pâine inmuiată în lapte, sare cu diverse mirodenii, piper, rozmarin și boia dulce după gust.
  • amestecul obținut îl întindem pe o folie alimentară.
  • pe una dintre laterale punem 150 g cașcaval răzuit și 2 ardei roșii tăiați feliuțe.
  • rulăm compoziția obținută și o lăsăm pentru 30 de minute la frigider.
  • 400 g de bacon  feliuțe le așezăm astfel încât să acopere ruladă în întregime.
  • la final punem rulada într-o folie de aluminiu, o așezăm într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și o lăsăm pentru 60 minute la cuptorul preîncălzit la temperatura de 180 grade Celsius.
  • îndepărtăm folia de aluminiu, turnăm zeama rezultată peste ruladă și o mai lăsăm pentru 15-20 minute până obținem crusta dorită.

Coastă de porc umplută:

  • o bucată de coastă de porc  cu grăsime pe ea,o spălăm și cu cuțitul bine ascuțit ridicăm ușor carnea de pe oase(lăsăm o gaură prin care vom umple și facem gaura mai mult către șira spinării)
  • preparăm umplutura din :carne măcinată amestecată cu o ceapă mică tăiată mărunt+2 ouă crude+2-3 ouă fierte tari și tăiate bucăți+1 legătură verdeață+un pic de pesmet cât să lege umplutura
  • umplem coasta cu compoziția,apoi coasem locul prin care am umplut(ață de culoare închisă)
  • condimentăm coasta și o punem în tava cu apă la copt
  • când e aproape gata ungem coasta cu un amestec de muștar și miere și lăsăm la cuptor să facă crustă
  • serviți cu cartofi,orez sau murături

4.A. Tort cu cireșe și smântână (Voichița):

a)Blatul:

  • 4 ouă,200 gr zahăr,100 gr făină,1 linguriță praf de copt stins,un praf de sare
  • separăm gălbenușurile de albușuri
  • albușurile se bat cu praful de sare,când cresc în volum adăugăm zahărul și batem în continuare până obținem o bezea tare apoi adăugăm gălbenușurile
  • încorporam făina și praful de copt amestecând ușor cu o spatulă
  • turnăm aluatul într-o tavă de copt cu marginile detașabile,coacem blatul la 180 de grade timp de 20-25 minute
  • și lăsăm să se răcească

b)Crema:

  • 400 gr smântână (12%), 200 gr zahăr pudră, 200 gr frișcă lichidă, 8 gr zahăr vaniliat,10 gr gelatinagranule, 300 gr cireșe (vișine) fără sâmburi
  • amestecăm gelatina cu frișcă lichidă și lăsăm la hidratat 10 minute,apoi punem amestecul la încălzit (nu trebuie să fiarbă)până se topește gelatina
  • smântâna se amestecă cu zahărul pudră și cu zahărul vaniliat și apoi cu frișca încălzită. Această cremă se pune la frigider 30 minute.

c)- peste blat se așează cireșele, apoi turnăm crema acoperind fructele

  • se lasă la rece peste noapte
  • înainte de servire se pudrează cu cacao sau se rade ciocolată

Cozonac cu cacao, nucă și stafide aurii(Iliuța):

  • Ingrediente: 1 kg făină de grâu, 450 ml lapte, 8 gălbenușuri de ou, 300 gr zahăr, 50 ml ulei, 150 gr unt topit, 40 gr drojdie proaspătă, o esență de rom și puțină sare.
  • Pentru umplutură : 300 gr nucă tocată, 100 gr stafide aurii, 50 gr cacao, o esență de vanilie, 80 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie, 50 gr zahăr și 6 albușuri de ou bătute spumă.
  • Pentru început  folosim 100 gr făină,și  200 ml lapte fierbinte pe care le amestecăm bine. -Când se răcesc suficient pentru a putea fi atinse, adăugăm drojdia, o linguriță de zahăr și 50 ml lapte cald rezultând  astfel maiaua.
  • O amestecăm bine după care o lăsăm la crescut pentru 20 minute.
  • Adăugăm ulterior pe rând zahărul, ouăle, esență de rom și făina cernută.
  • Pentru 30 de minute aluatul obținut trebuie frământat cu uleiul și untul topit.
  • Se lasă la crescut 60 de minute.
  • Ulterior îl împărțim în 4 părți egale peste care adăugăm umplutură din amestecul ingredientelor menționate anterior.
  • Le rulăm și le împletim două câte două obținând doi cozonaci.
  • Se așează în tăvi tapetate cu hârtie de copt în prealabil.
  • Îi lăsăm la crescut 20 minute după care îl ungem cu un gălbenuș de ou și puțin zahăr tos.
  • Se dau la cuptor pentru 60 de minute.
***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.