Pui de animale uimitori, de Chris Packham-recenzie

 

Editura: Univers Enciclopedic

An apariţie: 2017

Traducător: Cristina Muică

Tip Coperta: cartonata

Format: 24/27.5

Număr pagini: 32

Vârsta: 3 – 5 ani

   „În fiecare zi, pe întinsul globului pământesc se nasc miliarde de animale. De la broscuţe şi mici râme până la pui de tigru şi de suricate, descoperă poveştile incredibile ale puilor de animale care îşi încep călătoria prin viaţă”.

   Chris Packham a fost prezentator al serialului pentru copii al BBC The Really Wild Show, iar după aceea şi-a înfiinţat propria companie TV, care produce emisiuni despre viaţa animalelor sălbatice pentru National Geographic, Animal Planet şi BBC.

  „Numai când vei iubi un animal, vei simți iubirea cu toată inima”, spunea Anatol France, iar cartea lui Chris Packham, adresată copiilor cu vârste cuprinse între 3 și 5 ani, nu face altceva decât să inoculeze iubirea pentru animale. Puiii de animale, prezentați așa cum sunt ei în regnul lor natural, cu caracteristicile lor specific vârstei, vor genera în inimile copiilor o legătură specială. Astfel, copiii vor crește cu iubire și respect față de animale, iar lumea va dobândi mai mult echilibru și va fi mai responsabilă.

   Cartea este superb ilustrată de către un renumit ilustrator, Jason Cockcroft. Este cel care a realizat ilustrațiile pentru ultimile trei volume din „Harry Potter” și este considerat unul dintre cei mai buni din breaslă.

  Ilustrațiile sunt un excepțional amestec dintre elemente imaginative ale autorului și realitate, astfel încât copiii să înțeleagă perfect cum arată animalele și puii lor.

   Cartea începe ca o feerică poveste de seară: „În fiecare zi, pe întinsul globului pământesc se nasc sute de mii de copii, așa cum te-ai născut și tu”, apoi continuă cu o adevărată odisee în lumea animalelor.

  Pe lângă accentuatul iz de poveste, cartea este, totuși, una cu caracter informativ. Aflăm, atât noi, părinții, cât și cei mici, informații despre mediul de viață și alte caracteristici ale puilor de animale. Citind, descoperim și noi, cei mari, că există multe curiozități despre care abia acum aflăm… În acest caz, nu ne rămâne decât să ne transformăm în copii din nou și să descoperim minunata lume a animalelor.

   Dacă Broasca lui Darwin sau Dagonul de Komodo vi se par personaje ale unor povești fantastice, ei bine, ele sunt animale reale, ale unei lumi pe care copiii o descoperă cu ajutorul acestei cărți.

   Ritmul uluitor cu care timpul a ales să treacă în această eră a determinat o absorbție informativă extrem de mare din partea celor mici. Iată de ce, cărțile de astăzi, chiar dacă noi, adulții, le percepem ca fiind dificile pentru un anume segment de vârstă, ele sunt asimilate foarte facil de către puiii noștri.

   Iată un citat: „Dar nu toți părinții sunt atât de grijulii cu odraslele lor. Într-o insulă din Indonezia, trăiește cea mai mare șopârlă din lume – Dragonul de Komodo”. Despre modul de viață al acestui animal, dar și despre alte vietăți ale acestei planete, aflați citind cartea „Pui de animale uimitori”, de Chris Packham.

 

 

   Cartea Pui de animale uimitori, de Chris Packham poate fi comandată de pe site-ul Univers Enciclopedic

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriselefant şi cărtureşti

***Rodica Pușcașu***Sunt o visătoare și așa am de gând să rămân. Cititul e un privilegiu pe care l-am descoperit pentru a evada în alte lumi, pentru a descoperi poveștile unor oameni pe care nu i-ai cunoscut niciodată. Cărțile sunt lumi fascinante, care te fac să râzi, să plângi, să trăiești. Nu-mi imaginez lumea fără cărți... pentru că nu ar exista. În viața reală sunt un om simplu, care se bucură de aroma cafelei în diminețile de vară, sunt o mamă preocupată (uneori excesiv) de copilul meu și o soție iubită care mai arde din când în când mâncarea... pentru că timpul de preparare nu coincide cu timpul poveștii pe care o citesc. Vedeți voi, în cazul meu, totul se reduce iremediabil la citit... O altă pasiune de-a mea este scrisul. Scriu și ajung să-mi iubesc personajele atât de mult, încât mi le consider prieteni. În 2010 am publicat cartea de povești pentru copii „Maria și fulgii de nea”, iar în 2016 a ieșit de sub tiparul editurii PIM, cartea „Povestea secretă a Cezarei”... și nu mă voi opri aici.

10 COMMENTS

  1. Rodica, o prezentare in cea mai potrivita tonalitate a unei carticele pe care nu au cum sa nu o indrageasca cei mici si cei mari, deopotriva. Eu, unul, ador puisorii de animale! Mereu ma gandesc ce fain ar fi daca ar exista o rasa de caini sau de pisici care sa arate mereu asa cum aratau cand erau micuti, desi stiu ca este corect sa-i iubim mereu la fel, la toate varstele. 😛

  2. Ce frumos ai prezentat-o, rodica! Felicitari!
    Marius mi-a luat vorba din gura. Ador puiutii de animale. In egoismul meu, imi doresc sa nu creasca niciodata… locco_smiley_15

  3. Sigur mi-ar placea sa citesc aceasta carte, chiar daca nu mai sunt copil! Complet de acord cu citatul lui Anatole France!

  4. Ar trebui ca mult mai mulți părinți să le cumpere și să le citească celor mici cărți publicate la Universul Enciclopedic 🙂 Sunt fantastice!

    Felicitări pentru recenzie, Rodica!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.