Regina nebunilor – Camelia Popa – Editura Trei – recenzie
Regina nebunilor, de Camelia Popa – Editura Trei – recenzie
Titlu: Regina nebunilor
Autor: Camelia Popa
Editura: Trei
Număr pagini: 463
Anul apariției: 2019
Autori români
Regina nebunilor – autori români.
Camelia Popa a debutat în literatură în 2016, cu volumul „Sălbaticul din Balcani”. Pe lângă scrierile din literatură, autoarea a mai publicat numeroase volume de psihologie și psihiatrie. De asemenea, a fost jurnalist în presa centrală timp de 16 ani. Romanul de față a avut ca punct de pornire o experiență trăită de soțul autoarei, datorată corupției din spitalele românești. Autoarea romanului este profesor universitar de psihologie, psiholog clinician principal și, de asemenea, coordonează un laborator de psihologie a personalității și psihopatologie socială.
Cu un titlu extrem de sugestiv, romanul o aduce în prim-plan pe Carla Samson, o psihiatră care ajunge, la un moment-dat, managerul Spitalului de Psihiatrie nr. 14. Mare parte din acțiunea romanului „Regina nebunilor” are loc în cabinetul Carlei Samson, situat chiar în incinta Spitalului de Psihiatrie nr. 14.
Romanul este unul impresionant, prin construcția sa și prin ideile pe care le prezintă. Vă avertizez, încă de la început, că nu este un roman tocmai ușor de citit – cel puțin, mie nu mi s-a părut a fi. Totuși, pe măsură ce am înaintat cu lectura, povestea m-a captat într-atât, încât am fost tot mai răbdătoare să aflu finalitatea poveștii.
„Psihologul râde. Înființarea unor spitale și secții speciale pentru dependenții de Facebook sau pentru cei implicați în amoruri virtuale e necesară.”
Romanul este unul complex, datorită numărului de personaje, fiecare dintre ele jucând un rol important în imaginea de ansamblu care ni se desfășoară în fața ochilor până la finalul cărții. Majoritatea personajelor sunt oameni care îi devin pacienți Carlei, dar avem și câteva personaje „extra”, care au alte roluri în poveste, decât acelea de pacienți ai psihiatrei.
Carla s-a căsătorit cu Lorenzo Samson nu din dragoste, ci obligată de mama ei. Deși duce o viață îndestulată alături de Lorenzo, Carla este cât se poate de nefericită. În plus, este mamă a cinci copii, de care nu este deloc mândră și care doar contribuie la nefericirea ei. Însă, din cauză că Lorenzo nu o poate satisface pe plan sexual, îi acceptă relațiile extraconjugale, cu condiția ca acestea să le aducă lor ca familie beneficii de orice fel.
Astfel, Carla își transformă diverșii pacienți în amanți, atâta timp cât aceștia îi pot oferi anumite beneficii. Primul pe lista ei este Alfred Wagner, un fost coleg din liceu, de care era îndrăgostită. Alfred s-a căsătorit, însă, cu Beatrice și au o căsnicie fericită. Alfred lucrează la Investigații Criminale, dar Carla este convinsă că telefonul lui este urmărit de DNA, motiv pentru care profită de el pentru a-și „denunța” colegii din spital de actele de corupție pe care le săvârșesc.
Nic Pascarelli este un profesor pe care nimeni nu îl agreează. Agresat de mic de către colegi, a devenit un bărbat care urăște pe toată lumea – adulți și copii deopotrivă. În urma unui accident de mașină, Nic a dobândit o fobie de vehicule. Din acest motiv, ajunge la Carla, care are să-l vindece… ba chiar mai mult, are să-l schimbe total.
Luca Mantovani are 36 de ani, este dirijor la Filarmonică și are o mulțime de obsesii. Nu are nicio relație, deoarece obsesiile și compulsiile sale îl împiedică să ducă o viață normală, motiv pentru care apelează la Carla să îl vindece.
Giorgio Carrara este un psiholog la centrul de bătrâni. Spre deosebire de ceilalți, Giorgio nu devine pacientul Carlei, ci asociatul ei în planul Carlei de a aduce pacienți la Spitalul de Psihiatrie nr. 14.
Francisco Giuliano este un deputat care ajunge la Carla prin intervenția Ministrului Sănătății. Este un pacient VIP, care merge la ședințe de psihoterapie acasă la Carla, nu la cabinetul ei din incinta Spitalului. Este un bărbat dur, cu limbaj agresiv și cu un comportament violent. Totuși, este un bărbat inteligent, care o atrage pe Carla așa cum niciun alt bărbat nu o face.
Cum spuneam, fiecare dintre personaje are un rol important în poveste. Practic, fiecare dintre pacienții Carlei sunt precum o piesă de puzzle, care, împreună, vor forma un întreg, în jurul piesei centrale, care este Carla însăși. Carla, Regina nebunilor, dar poate mai nebună decât toți pacienții săi.
Povestea scoate la iveală corupția din spital, modul în care relațiile și „pilele” duc la rezolvarea diverselor probleme și modul în care cei care dețin puterea abuzează de ea, pentru a-și atinge propriile scopuri. Dincolo de un roman fictiv, cartea „Regina nebunilor” prezintă o realitate actuală, iar acest lucru se resimte și din menționarea unor evenimente și situații extrem de recente de pe scena politico-socială a României.
Este foarte interesant de urmărit felul în care psihiatra reușește să le schimbe complet viețile pacienților ei, în mare parte prin intermediul hipnozei. De asemenea, comportamentul ei este unul ieșit din comun, care ridică întrebări. Însă vă asigur că, oricâte întrebări ați avea pe parcursul lecturii, finalul are să vă răspundă la ele, într-un fel sau altul.
Deși nu este tocmai o lectură ușoară sau de relaxare, „Regina nebunilor” este o carte care merită citită, mai ales în contextul actual al țării noastre și al societății din zilele astea. Se pune accent și pe modul în care interacțiunile online ne influențează viețile, lucru deloc fictiv sau prezentat exagerat, dimpotrivă. Dar, mai multe vă las să descoperiți singuri.
„- Doamnă, îi privesc cu circumspecție pe cei care sălășluiesc în Facebook. E o arcă virtuală a lui Noe, cu toată psihiatria – narcisiști, masochiști, antisociali, deliranți, care au o identitate imaginată și vor profit.
Așadar, dacă aveți chef de o lectură mai deosebită, vă recomand să citiți această carte. Pe mine m-a surprins!
Excelenta recenzie!
Si cartea pare interesanta, insa nu prea inteleg de ce autoarea a dat personajelor doar nume „Made in Italy”.
Mulțumesc! Să știi că și eu m-am întrebat asta. Totuși, unele dintre personaje au nume românești, doar că și le-au schimbat, pentru efect. Tind să cred că are legătură cu natura psihologică a poveștii.
Sunt convinsa ca mi-ar placea cartea, o pun pe lista!
Aștept părerea ta după ce o citești.
Felicitări pt recenzie, cred că mi-ar plăcea.
Mulțumesc! Aștept impresiile tale.
Super recenzie, Eva! 🙂 Nu se petrece actiunea in Banat? La cati italieni avem aici, nu de minoritate istorica, ci veniti in ultimele decenii dn Italia si care si-au facut familii mixte, mi se par foarte potrivite numele personajelor. 😀
Mulțumesc! Acțiunea are loc în București.
Interesanta carte.O recenzie incitanta.Felicitari Eva! Felicitari autoarei!
Mulțumesc!
Mi-a plăcut recenzia ta . O sa tin cont de recomandare. Multumesc, Eva
Mă bucur că te-am convins. Îți mulțumesc! Pupici.
Hopa! Un astfel de subiect nu am mai intalnit pana acum. As vrea sa citesc si eu cartea, macar din curiozitate. Felicitari, Eva!
Felicitari autoarei!
Mulțumesc! Sunt curioasă cum ți se va părea, dacă o citești. Pupici.
Imi plac si recenzia si cartea 🙂
O sa tin cont de recomandare! Foarte frumoasă recenzia!
[…] nebunilor – recenzie – Cu un titlu extrem de sugestiv, romanul o aduce în prim-plan pe Carla Samson, o psihiatră […]
[…] Regina nebunilor de Camelia Popa (recenzie scrisă de Eva) […]