Dulce furie – Sash Bischoff – Editura Trei – recenzie
Dulce furie – Sash Bischoff – Editura Trei – recenzie
Titlu: Dulce furie
Autor: Sash Bischoff
Editura: Trei
Nr. pagini var. tipărită: 368
Anul apariției: 2025
Titlul original: Sweet fury
Limba originală: Engleză
Traducător: Andreea Florescu
“SASH BISCHOFF este scriitoare și regizoare de teatru. A scris piese care au fost dramatizate în teatrele din Statele Unite. Ca regizoare a lucrat pe Broadway și în afara lui. Din palmaresul său de pe Broadway și cel național fac parte spectacolele Dear Evan Hansen, The Visit, On the Town, How to Succeed în Business Without Really Trying și Shrek. La începutul carierei sale, Sash a fost actriță și a câștigat Premiul Național pentru Arte (NFAA). În prezent, locuiește în New York cu soțul ei și numeroasele lor animale de companie. Dulce furie este primul ei roman.”
“O poveste atrăgătoare despre abuz și ambiție… Bischoff dezvăluie un secret surprinzător după altul, până la explozia de la final. “( Publishers Weekly)
“O poveste nespus de antrenantă, întunecată și întortocheată despre răzbunare feministă”. (Lisa Genova, scriitoare)
O poveste care te face să crezi că ai înțeles adevărul doar pentru a vedea că de fapt ai greșit. O poveste în lumea poleită a Hollywood-ului, aparent strălucitoare, în realitate un loc întunecat, plin de secrete, ambiții, răutate, intrigi și invidii. O lume în care bărbații sunt misogini, convinși că ei dețin supremația, că au dreptul și puterea să facă jocurile. Dar și o lume în care încet, încet femeile încep să se afirme ca ființe puternice, nu doar ca anexe ale bărbaților. Asta ilustrează și povestea de față, mai ales că autoarea a trăit în lumea fastuoasă și iluzorie a teatrului.
Povestea este spusă pe două planuri, din două perspective, a Lilei și a lui Jonah, completată de părerile personajelor aparent secundare, Kurt și Celia, dar cu idei și fapte de impact.
Totul pornește de la opera scriitorului F.Scott Fitzgerald, autorul cunoscut al romanului ecranizat Marele Gatsby. Celelalte romane, cu poate mai puțin impact, ilustrează și ele misoginismul autorului. Dar o echipă îndrăzneață scrie un scenariu, ca un remake, al romanului lui Fitzgerald – Blândețea nopții, unde principală este vocea feminină : “Este o poveste feministă despre vindecare, despre reparații.”
Filmul este produs de Lila Crayne și logodnicul ei Kurt Royall, amândoi faimoși în meseria lor și determinați să reușească. Spre disperarea actorilor, Kurt mai încearcă să modifice scenariul în favoarea personajelor masculine, doar că Lila veghează și remediază lucrurile, revenind la mesajul inițial al filmului. Așa va afla Kurt că scenariul a fost scris de fapt de Lila, hotărâtă să restabilească importanța femeii în meserie, în familie, în viață. Din poveștile ei cunoaștem viața de pe platourile de filmare, felul în care femeile sunt nevoite să cedeze regizorului sau producătorului pentru a obține un rol.
Lila are și ea traumele ei, începând din copilărie când înțelege că mama ei îl scoate efectiv pe tatăl abuziv din viața lor, educându-și apoi fiica să nu depindă niciodată de un bărbat, să nu fie sclava nimănui, să nu accepte abuzurile. Apoi la Princeton, la un bal mascat, are loc o altă traumă, pe care Lila o percepe ca pe un viol, și va continua cu lumea filmului, unde inițial va fi o victimă, ca oricare altă actriță începătoare, până se va impune. Și mai ales va impune atenție, admirație și respect.
Pe de altă parte avem povestea spusă prin prisma lui Jonah Gabriel, ajuns un psihiatru de succes. Până aici a parcurs o copilărie cu o mamă abuzivă afectiv, școli făcute la universități prestigioase printre care Yale și Priceton. Acum are un cabinet renumit, o relație cu o pictoriță de succes, Maggie, aparent o viață normală. Doar că la Princeton o cunoscuse pe Lila, pe atunci studentă, avuseseră o aventură, o singură noapte, dar rămăsese dragostea sau poate obsesia lui, care-i umbrise viața și relația cu Maggie.
Venirea ei la el la terapie va redeștepta totul, va aduce la suprafață toate fricile, întâmplările trecutului, ducând la la distrugerea vieții cât de cât normale și a relației, dar și la întărirea obsesiei.
Numai că Lila are alte planuri. Contactată de studenta de la Yale, care avusese și ea o “aventură” asemănătoare cu Jonah, hotărăște să se răzbune, creând un scenariu, cu convingerea că: ”două femei sunt mai puternice decât una singură”. Încearcă chiar să sondeze mai bine părerile și psihicul lui Johan cu întrebări banale, dar relevante:
“Dacă cineva ți-ar fi făcut ceva îngrozitor, poți să te vindeci complet vreodată? Sau vei avea mereu o cicatrice? Există vreo modalitate prin care să ștergi cicatricea-și mai important, să anulezi puterea acelei persoane de-a mai face rău?”
“Cicatricile se estompează Lila. Devin mai puțin vizibile și, cu timpul, uiți că sunt acolo. Ajung să fie parte din ține; în cele din urmă, nu-ți mai aduci aminte cum arătai fără ele. “
“… atunci când cineva a trecut printr-o trauma, cel mai bun lucru pe care-l poate face este să o analizeze. Să fie curioasă în privința ei. După cum te-ai exprimat chiar tu, s-o înfrunte. Doar așa își va pierde puterea pe care o are asupra ta.”
Și chiar asta va face Lila.
Povestea devine șocantă, finalul de-a dreptul incredibil, explicațiile uneori logice alteori halucinante. Dar veți înțelege totul citind romanul. Veți vedea cum se derulează povestea și ce se întâmplă cu personajele.
Și veți ajunge la părerea altor cititori avizați:
“O poveste de dragoste foarte întunecată, care l-ar fi șocat chiar și pe F. Scott Fitzgerald. Plin de surprize, imprevizibil la final, acest debut îndrăzneț este o explorare subversivă a temei „romantismului” în sine. “(Joyce Carol Oates, scriitoare)
“Arogant de ambițios, acaparator și inteligent, te seduce într-atât încât nu ești deloc pregătit pentru deznodământ. Un debut senzațional! “(Rebecca Makkai, scriitoare)
“Fanii thrillerelor lui Alex Michaelides vor fi cuceriți de acest roman tulburător.” (Booklist)
Recenzia face parte din blog tourul dedicat apariției în limba română a romanului: Dulce furie
Dacă sunteți curioși să aflați și alte păreri, puteți vizita următoarele bloguri, pentru a vă edifica: