Rug indian de Virginia Brown

Rug indian de Virginia Brown-Editura Philon

Titlul original : Comache Moon

Editura Philon

Anul aparitiei :1995

Numar de pagini : 459

                                                                          R E C E N Z I E  C I T I T O R

Aceasta carte este foarte revelatoare in privinta multor fapte si framantari care au avut loc intre indieni si americani,pana cand indieni vor fi infranti si obligati sa traiasca in rezervatii.
Sa incepem cu eroul nostru la varsta de paisprezece ani,cand bataile erau pentru el la ordinea zilei.
Zack se intreba adesea ce are tatal sau impotriva sa de il uraste asa mult.In urma unei batai mai crunte,el afla de fapt ca este un bastard de indian comanche.Mama sa AMELIA a fost rapita de catre indieni,si a fost silita sa traiasca impreuna cu seful de trib,pana cand a fost nevoit sa isi apere tribul,si a trimis-o in lumea albilor.Singura amintire era amuleta care a primit-o mama sa de la Vultur alb,tatal sau.

Cand va pleca de la mama sa in cautarea originilor,el va rataci mult timp intre cele doua lumii,in care simte ca nu ii apartin,si unde nu este bine tolerat,desi este fiul sefului de trib.
Deborah Hamilton vine in Texas pentru a se casatori cu un tanar cu avere,Miguel Valasquez,dar in noaptea nunti,va fi rapita de catre indieni,iar sotul sau ucis.Ea impreuna cu verisoara sa Judith,si alte femei si copii,vor fi dusi departe intr-un trib de indieni comanche.Aici speriate si infometate,fac cunostinta cu viata dura in prizonierat.

Mandra Deborah,cu buclele ei roscate ca focul,il va intriga pe Soim,fiul capeteniei,astfel incat va da pe ea cinci cai superbi pentru a-i apartine.Ea va fi pazita de sora mandrului indian,Floarea Soarelui.Tensiunile care vor fi intre Soim si Deborah,pe tot cuprinsul prizonieratului pot fi redate prin urmatoarea fraza: „Deborah,vru sa strige,dar gura lui ii inabusi tipatul intr-un geamat surd.Il uimea si pe el dorinta salbatica ce o simtea pentru aceasta femeie…mai mult decat oricare alta.

-De ce imi faci asta?sopti ea
-Nu va fii un viol,scrasni Soim.Ne dorim unul pe altul si a venit timpul sa potolim aceasta sete sau…durere.
-Dar eu nu sunt tocmai genul de femeie de care tu ai nevoie.
-Asa este.Nu stiu de ce te vreau pe tine si nu pe alta,dar stiu ca te vreau.
Deborah,tu vrei sa te intorci acasa,la oamenii tai.Iar eu vreau noaptea aceasta.”

Astfel au decurs intre cei doi timpul petrecut impreuna.Desi avea dreptul sa faca ce vrea cu ea,ceva il retinea intotdeaua,poate frica din ochi ei,sau poate latura alba din el.Au aparut probleme in trib din cauza femeii albe,asa ca va decide in sfarsit in schimbul eliberarii ei si a verisoarei sale,o noapte cu ea.
Judith in schimb era foarte persecutata,violata si pusa la muncile grele impreuna cu celelalte femei.
Promisiunea este tinuta,ele vor fii eliberate,dar deja Deborah s-a indragostit de Soim.Neprimita acasa,unde nu era bine venita din cauza rusini tatalui sau,ea va sta la familia sotului sau cu statutul de vaduva. Are mostenire din partea sotului,jumatate din pamanturi,astfel ca va fi bine pazita de Don Francisco.

In apropiere exista cineva care vrea pamanturile Valasquez,Diamond,un om destul de josnic care rapid si-a marit averea prin cumparare,intimidarea celor ce erau proprietari.Acum o vrea pe Deborah si pamanturile,astfel ca este in stare pentru orice sa le obtina.
Surpriza cea mare vine de la unul din pistolari sai,Zack Banning,care nu este nimeni altul decat Soim.Cei doi vor continua sa aiba o relatie pe ascuns,dar tensiunile dintre Francisco si Diamond,o vor tine inchisa pe Deborah,iar Soim va dori sa o duca departe de aceste locuri tulburi.

Tradati de catre Judith,Soim aproape ca va fii ucis,recuperarea lui fiind lunga.Deborah afla ca el este ucis,asa ca va fi fortata de imprejurari sa se casatoreasca cu Diamond.In ziua nunti apare si Soim,dar este deja prea tarziu.El va incerca sa stea deoparte de femeia iubita,dar aceasta este insarcinata cu el,iar viata in casa sotului a devenit insuportabila.

Nota mea pentru carte este 10. Merita citita pentru a afla chinul prin care trec cei doi indragostiti,pana a putea fii impreuna.

Recenzie cititor: Autor Nicol

8 COMMENTS

  1. Felicitari Nicol! Fata de Rug indian am simtit o stare mai greu de explicat…ceva intre dragoste si ura..La inceput eroul m-a enervat cu felul sau de comportare…avea chef de ceva..era in stare sa ia pe sus femeia si sa o foloseasca…In schimb,mult mai incolo..pe cand era Zack si nu Soim…am vazut schimbarea…trairile sale…era cu totul altul.

  2. O carte ce merita citita. Nu o ocoliti.! Mie cartea mi-a placut de la inceput pana la sfarsit, mai ales ca am fost intrigata de Soim. El la inceput nu vorbea decat in dialectul tribului sau si in acea limba anumit-o femeie lui. Nu i-a arata ca intelege si limba ei, facea pe misteriosul ceea ce a si fost. La inceput pare asa un fel de Ultimul mohican, dar este totusi atat de diferita

  3. Rug Indian…am citit aceasta carte de 2 ora, dupa care am dat-o cuiva s-o citeasca si iam pierdut urma, unde pot s-o gasesc???
    Va rog mult sa-mi scriti la email, daca o are cineva in forma electronica natasha_alexei@mail.ru

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.