Santinela de Andrew&Lee Child - Editura Trei - recenzie

Santinela, de Andrew&Lee Child – Editura Trei – recenzie

Santinela
Andrew&Lee Child
Editura Trei
THE SENTINEL 
Traducere Constantin  Dumitru Palcus
Număr pagini: 428

  “Lee Child este unul dintre cei mai apreciați autori contemporani de thrillere. Cărțile sale se află constant pe listele de bestselleruri din întreaga lume, fiind publicate în peste 100 de țări și recompensate cu premii, precum Anthony Award și Barry Award pentru romanul său de debut, “Capcana Margrave”, Specsavers Național Book Award pentru “Urmărit” și RBA Prize for Crime Writing pentru “Personal”. Două dintre cărțile sale au fost ecranizate: Jack Reacher, bazat pe romanul “Un glonț la țintă”, și Jack Reacher: “Să nu te întorci niciodată”, ambele avându-l pe Tom Cruise în rolul principal. Recent, studiourile Amazon au decis să transforme romanele care îl au ca protagonist pe Jack Reacher într-un serial TV, în care rolul principal va fi interpretat de actorul Alan Ritchson.

  Andrew Child, care scrie și sub pseudonimul Andrew Grant, a publicat “RUN”, “False Positive”, “False Friend”, “False Witness”, “Invisible” și “Too Close to Home”. Locuiește împreună cu soția sa, romancieră Tasha Alexander, într-o rezervație naturală din Wyoming.”

Jack Reacher s-a întors! Renumitul autor Lee Child face echipă cu fratele lui, Andrew Child, și continuă seria.

Ca de obicei, Reacher nu are o destinație anume, dar are la dispoziție tot timpul din lume. Într-o bună dimineață, ajunge într-un orășel de lângă Pleasantville, în Tennessee. Însă locul nu are absolut nimic plăcut. În miezul zilei, Reacher zărește un nefericit care intră de-a dreptul într-o ambuscadă… așa că intervine, în stilul personal de rezolvare a conflictelor. Bărbatul pe care-l salvează e Rusty Rutherford, un IT-ist proaspăt concediat după un atac informatic care blocase toate bazele de date electronice ale orășelului… dar și secretele lui. Reacher e intrigat. Atacatorii sunt însă în stare de orice, de la conspirație până la crimă. Prima regulă: când nu știi în ce belea ai intrat, ține-l pe Reacher aproape.”

  Am fost curioasă și emoționată să descopăr cartea, țînând cont că sunt doi autori, dar au reușit să-l aducă pe același Jack Reacher și povestea lui în fața noastră.

Așa cum spune Associated Press :

Ca de obicei, băieții răi – de data asta, spioni ruși și huligani nazișți americani – descoperă prea târziu că nu se pot măsura cu Reacher. În pofida schimbării autorilor, scriitura rămâne concisă, iar acțiunea intensă e la fel de antrenantă ca întotdeauna. “

Și Publishers Weekly:

Santinela include una dintre cele mai ingenioase secvențe de acțiune din istoria recentă (…) Seria continuă fără să-ți dai seama că există și un coautor. Într-un an cu schimbări drastice, fanii se vor bucura de continuitate.

  Așa că haideți să descoperim o nouă “bătălie” purtată de Jack Reacher cu răul. Și aici Reacher este același erou neconvențional: viață dusă pe drumuri ca un vagabond, intervenția în ajutorul oricui are nevoie de el și mai ales raționamentele reci pe care le face în timpul altercațiilor.

  Prima oprire a lui Reacher – un bar din Nashville- Tennessee. Ascultă muzică, remarcă talentul solistei și al orchestrei. Îi întâlnește pe cei trei la ieșirea din local și aflând că proprietarul barului nu numai că nu-i plătise, dar și distrusese o chitară, se întoarce în bar, rezolvă problema în stilul lui caracteristic, urează succes trupei și pleacă către stația de autobus.

  Oprește lângă el o mașină luxoasă cu un tinerel agitat, care-l întreabă de autostradă, apoi îl duce până în Pleasantville-orășelul în care trebuia să meargă. Tânărul lucra la o firmă de asigurări și trebuia să rezolve o problemă la primăria orășelului.

  De ceva timp orășelul nu mai avea internet, comunicații, nu se putea accesa arhiva și cel pe care se arunca toată vină era Rusty, IT-istul primăriei, care fusese deja concediat. Toate încercările lui de dezvinovățire eșuaseră.

Reacher caută o cafenea să mănânce și urma apoi să caute o camera la un motel

  Dar soarta intervine: îl cunoaște pe Rusty, dejucand planurile unei echipe de a-l răpi. Poliția venită la fața locului îi arestează pe el și pe Rusty. Sigur că sunt eliberați amândoi și Reacher află povestea lui Rusty. Îl intrigă faptele prezentate la fel ca și atitudinea detectivului orașului  și hotărăște să afle toată povestea,mai ales că citise și despre o jurnalistă ucisă.

  În poveste intervine și Sands fostă agent federal. Aceasta lucrase cu Rusty la un dispozitiv numit Cerberus,care nu dăduse randamentul scontat. Totuși cei doi decid să-l perfecționeze și să-l vândă. Cerberus era de fapt un fel de “câine de pază” folositor pentru ascunderea secretelor on line. Dar aveau nevoie de serverele aruncate de la primărie.

  În cercetările lor și interacțiunile lui Reacher mai apar doi agenți federali Wallwark și Fischer, care era infiltrată în celulă care voise să-l răpească pe Rusty..

  FBI cerceta un proiect numit Santinela-trebuiau să găsească “cârtița”, un agent rus infiltrat la laboratorul de la Quantico.

  Grupul de ruși din oraș, tipi care lucrau în diferite profesii de acoperire, încerca să împiedice asta,de aceea dăduseră foc dosarelor din arhiva primăriei,îl concediasera pe Rusty, dispăruse și computerul pe care lucra acesta și restul serverelor. Acum îl voiau pe Cerberus, pentru a vedea dacă nu salvase datele.

  Toate urmele duc către Casa Spionilor și către Henry Klostermann,actualul proprietar. Acesta îi spune lui Reacher că o angajase pe jurnalistă să afle date pentru un arbore genealogic al familiei, dar aceasta dispăruse și pare șocat să afle că a fost ucisă.

  Cercetările lui Reacher îl leagă pe Klostermann de frăția ariană și află că acesta, sprijinit de naziștii din diferite orașe, voia să organizeze un mare miting chiar de ziua lui Hitler.

  Pe de altă parte, după recuperarea serverelor, Reacher află istoria casei și a familiei. Casa a fost cumpărată și restaurată de trei frați ruși, apoi vândută tatălui lui Klostermann, un emigrant neamț, care se stabilise în orășel cu soția lui. Nimic ciudat dacă mama lui Henry nu ar fi fost unul dintre “frații” ruși, proprietarii inițiali ai casei.

Acum se punea întrebarea:

Cine era în realitate Klostermannn?

Agent rus sau nazist?

Sau dacă se folosea de nazișți pentru a rămâne în umbră?

Dar Fischer este demascată și în pericol. Singurul care o poate salva nefiind legat de birocrație este Reacher.

  Și urmează; ambuscade, urmăriri, bătăi, descoperirea de buncăre naziste, pericole, unelte și intenții de tortură.

Sigur că toate duc, datorită lui Reacher la aflarea adevărului, pedepsirea vinovaților, și găsirea “cârtiței”.

Cine este “cârtița”?

Care e rolul ei?

Cine a ucis și torturat ziarista?

Scapă Fisher cu viață?

Ce se întâmplă cu Sands și Rusty?

Ce face Reacher?

Rămâne mai mult timp sau pornește către o nouă aventură?

Sunt doar câteva întrebări la care veți găsi răspunsuri citind cartea.

  Cred că ați înțeles că ce v-am spus eu este numai o “schiță”, nu poți povesti 400 de pagini de acțiune și adrenalină pură.

  Merită să citiți cartea, mai ales că Jack Reacher este același personaj pe care l-ați cunoscut de-a lungul seriei.

  Sunt curioasă cum sunt episoadele din seria de film lansată de Amazon. Acolo în rolul lui Reacher este Alan  Ritchson. Mi-au plăcut și filmele în care Tom Cruise juca rolul lui Reacher, acesta joacă foarte bine, dar noul actor este mai asemănător ca aspect fizic cu eroul cărții.

Iată și câteva păreri avizate:

E minunat să fim din nou alături de Reacher, într-o lume unde băieții răi capătă ce merită… O tranziție lină pentru un personaj mult-iubit”. ( The Observer)

“Acțiunea brutală se combină cu munca de detectiv meticuloasă, iar Reacher face dreptate în stilul lui (…) Dacă Santinela prevestește ce urmează, atunci Jack e pe mâini bune.” ( Booklist)

Ca de obicei, Reacher este apărătorul unic și fără rival al omului de rând.” ( Daily Mail)

Carte dispoibilă pe site-ul Trei

Verifică disponibilitatea cărții în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

Santinela de Andrew&Lee Child – Editura Trei – recenzie

 

 

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

1 COMMENT

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.