Supraviețuitorii – Jane Harper- Editura Trei – recenzie 

Supraviețuitorii – Jane Harper- Editura Trei – recenzie 

by -
1
Supraviețuitorii - Jane Harper- Editura Trei - recenzie 

Supraviețuitorii – Jane Harper- Editura Trei – recenzie

Titlul: Supraviețuitorii

Titlul original: The survivors 

Traducere din engleză: Alunița Voiculescu

Editura Trei 

Anul 2022

Nr. pagini: 447

  “Jane Harper s-a născut în Manchester și s-a mutat cu familia în Australia când avea opt ani. Cărțile ei sunt publicate în 40 de țări, iar “Arșița”, romanul de debut, a fost adaptată pentru marele ecran într-un film cu buget mare, avându-l în distribuție pe Eric Bana. A primit numeroase premii importante, printre care: Australian Book Industry Awards Book of the Year, Australian Indie Awards Book of the Year, CWA Gold Dagger Award pentru cel mai bun roman polițist, British Book Awards Crime and Thriller Book of the Year. Jane a lucrat ca ziarist în presa scrisă timp de treisprezece ani, în Australia și în Marea Britanie, iar acum locuiește în Melbourne împreună cu soțul și cei doi copii.”

  “Viața lui Kieran Elliott s-a schimbat pentru totdeauna în ziua în care o greșeală necugetată s-a soldat cu urmări devastatoare. Vinovăția care încă îl bântuie iese la suprafață când vizitează cu familia sa micuța comunitate natală de la malul marii. Părinții lui Kieran își duc viața într-un oraș unde destinele sunt decise de mare, iar între ei stă fratele lui absent, Finn. Când pe plajă este descoperit un cadavru, secrete de mult îngropate amenință să iasă la lumină. O epavă scufundată, o fată dispărută și întrebări care n-au fost niciodată alungate...”

  “Harper împletește cu măiestrie vinovății trecute cu suferințe din prezent. “( Publishers Weekly)

   “Chiar și cele mai adânci secrete ies la lumină…

   Este primul roman al autoarei pe care-l citesc și, sincer, m-a impresionat, determinându-mă să le caut și pe celelalte traduse la noi. Modul în care autoarea alege să ne spună povestea, îmbinarea dintre rememorările din trecut și întâmplările din prezent, te țin conectat până la final.

  Kieran revine cu soția și fetița în mica comunitate natală de la malul mării. Oamenii din Evelyn Bay trăiau din ce aducea marea, ea le dicta viața și moartea. Jos pe plajă erau peșterile inundate la flux, epava Mary Minerva, și statuia numită Supraviețuitorii.

   Kieran venise să-și ajute mama să împacheteze, voia să se mute și să-și interneze soțul, suferind de demență, într-un azil. Dar venirea acasă vine la pachet cu amintiri, regrete, resentimente. Întâlnirile cu vechii colegi și prieteni duc la confruntări.

  Kieran se simte vinovat și e sigur că asta crede toată lumea despre moartea fratelui său Finn și a fratelui lui Sean, Toby. Fusese atunci cea mai groaznică furtună văzută de localnici. Kieran fusese cu Olivia, iubita lui de atunci, în peșteri și rămăsese blocat pe plajă. Ea anunțase paza de coastă, dar Finn și Toby erau deja cu vasul lor în apropiere. Încercarea lor de a-l salva a dus la răsturnarea vasului și moartea celor doi.

  În aceeași zi dispăruse și Gabby, sora Oliviei și prietena actualei soții a lui Kieran. Furtuna îngreunase cercetările și corpul lui Gabby nu fusese găsit niciodată, iar dosarul rămăsese deschis.

  Fiecare locuitor, fiecare casă a micului cătun, ascundea multe secrete, deși părea că toată lumea știe tot.

  În timp ce Kieran și Mia se întorc seara de la local este găsită pe plajă o altă fată moartă, Bronte. Ea venise acolo să adune material pentru o expoziție, făcea mici lucrări de artă din vechituri, desena, făcea fotografii și lucra la local. Era prietenă cu toți și povestea mult cu Barlin, scriitorul, despre artă și proiecte artistice. Moartea ei brutală dezlănțuie mii de discuții pe pagina localității, multe răutăți, amintiri din trecut și insinuări.

   Ancheta aduce în localitate echipa de pe continent și pe detectiva Pendlebury.

   Întrebările ei, căutările, rascolirea vechilor povești, cercetarea peșterilor, legarea cazului lui Gabby cu al lui Bronte, dar și discrepanțele găsite în cronologia vechii anchete, vor duce la clarificarea multor lucruri.

   Datorită lui Barlin, care se documentase pentru un articol, dar și polițistei, Kieran află că vasul fratelui său era deja pe mare, în zona peșterilor, când se sunase pentru el la urgențe.

   Faptul că nu e vina lui pentru moartea celor doi, dar și clarificările cu mama lui îl liniștesc. Totuși este intrigat de întreaga poveste și în final va reuși să afle cine este vinovatul și criminalul.

   Așa se vor clarifica și întrebările inerente:

   De ce erau Finn și Toby cu vasul pe lângă țărm, pe furtună? Pe cine căutau de fapt? Cum de sergentul Mallott, vechiul șef de poliție, găsise rucsacul lui Gabby pe vas în compartimentul etanș? De ce nu spusese nimănui? Ce se întâmplase cu Gabby? De ce a fost ucisă Bronte? Ce aflase Pendlebury? Unde găsise pozele făcute de Bronte? Ce element îl face pe Kieran să deslușească misterul?

   Autoarea ne povestește toate acestea brodând pe stilul de viață al locuitorilor, pe interacțiunile lor, pe felul în care și-au continuat viața acolo sau în altă parte, după furtună.

   Ne povestește despre secrete, iubiri, trădări, ură, resentimente, teamă, răutate, dar și despre cum un aparat foto și un laptop lipsă conduc la aflarea adevărului. Pentru unii chiar la recăpătarea vieții și a liniștii sufletești.

   Iată și păreri avizate de romanul Supraviețuitorii:

   “Ca de obicei, Harper descrie cu talent peisajul în timp ce țese o plasă complicată și elegantă, plină de secrete de mult îngropate, care sunt gata să iasă la lumină. “( New York Times Book Review)

  “Jane Harper îi crește pulsul cititorului prin narațiune, insinuând ce s-a petrecut în ziua aceea, dar dezvăluind adevărul încetul cu încetul, pe măsură ce Kieran începe să vadă trecutul și prezentul în altă lumină.“( Booklist)

  “O autoare în formă maximă! Un thriller nuanțat, cu multe niveluri.“( Kirkus)

   “Este limpede că Harper are un dar; fiecare carte are un peisaj diferit, care joacă un rol central în intriga născută din talentul sau supranatural de a aduce la viață un decor.“ (Daily Telegraph)

Cartea Supraviețuitorii este disponibilă pe site-ul Editurii Trei

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriselefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

1 COMMENT

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.