Heart Bones de Colleen Hoover - Editura Epica- recenzie

Heart Bones, de Colleen Hoover – Editura Epica- recenzie

Heart Bones

Autor: Colleen Hoover

Editura: Epica

Colecția: EpicLove

Data apariției: 2021

Număr de pagini: 320

  Colleen Hoover s-a născut la 11 decembrie 1979 și este o scriitoare americană de bestseller-uri din categoriile Young Adult și New Adult. Încă de la prima ei carte, Slam. Din dragoste pentru Layken, toate romanele sale au devenit Best Sellers New York Times. Colleen Hoover a fost asistentă socială și a început să scrie, inspirată fiind de cazurile pe care le întâlnea. Heart Bones a avut debutul anul trecut, iar anul acesta a fost tradusă și la noi. Toate cărțile au câștigat numeroase premii de popularitate.

  Beyah este o adolescentă ai cărei părinți sunt despărțiți. Mama sa e toxicomană, iar tatăl ei locuiește la o distanță considerabilă și nu se implică în viața sa. Totul se schimbă, însă, atunci când mama sa moare de la o supradoză. Decide să se mute la tatăl ei până va trece vacanța de vară. Aici, în Houston, dă de o nouă familie. Tatăl ei s-a recăsătorit, iar Alana, soția sa, are și ea o fiică, pe Sara. Lui Beyah îi este greu să se obișnuiască cu atât de multă lume nouă, mai ales că mai este și un băiat misterios…

”Stau pe balcon și privesc soarele ivindu-se încetul cu încetul deasupra peninsulei. Ascult vuietul valurilor ce se sparg de țărm. Tunetele ce răzbat în depărtare se împletesc cu țipetele pescărușilor.

Stau adâncită în transă câteva minute bune în timp ce vântul începe să bată. Lumina strălucitoare a răsăritului începe să piară înghițită de nori amenințători de furtună. Cerul devine tot mai întunecat, scăldat în nuanțe cenușii și sumbre, înecând tonalitățile tabloului cromatic creat parcă de penelul unui pictor impresionist.

Și începe să plouă. Pentru că sunt protejată de acoperișul balconului, iar vântul nu bate prea tare, mai zăbovesc un timp afară, privind cum pânza creatorului divin, atât de strălucitoare și plină de speranță ceva mai devreme, capătă nuanțe tot mai mohorâte.”

  Ceea ce se înfiripă între Beyah, fata săracă și care a trecut prin prea multe, și Samson, băiatul bogat, dar cu prea multe secrete, e treptat, dar minunat. Cei doi încep să se cunoască și trec de la starea de aversiune la una de atracție și dragoste. Iar devotamentul este ireal. Samson o învață pe Beyah să se descopere, să se iubească, să se accepte, indiferent de ce greșeli a făcut în trecut. O învață să iubească natura, să asculte oceanul și să se lase purtată de dorințe.

”- Ai ascultat vreodată glasul oceanului cu ochii închiși? mă întreabă apoi, deschizând ochii și întorcându-și fața spre mine.

– Nu.

Se întoarce din nou cu fața spre ocean și închide ochii.

– Încearcă să o faci!

Închid ochii și răsuflu adânc. Samson mă ia de mână și rămânem un timp în tăcere, cu fața spre apă.

Încerc să ascult toate sunetele înconjurătoare.

Țipătul pescărușilor.

Vuietul valurilor.

Tăcerea.

Speranța.”

  Beayh nu se dezvăluie prea ușor față de nimeni. Nici măcar nu îi spune noii sale familii că mama sa a murit. Nu schițează nimic despre bursa de volei pe care a obținut-o în Pensylvania. Nu spune nimic despre trecut. De partea cealaltă, nici Samson nu spune nimic despre trecutul său. Nu vorbește de părinți. Nu vorbește de planurile de viitor. Cei doi nu știu decât că 2 august va fi ultima zi petrecută împreună. Iar ceea ce începe ca o joacă de-o vară, se transformă într-o poveste minunată și tristă.

”-Dacă inima nu e făcută din oase care să se frângă, de ce am senzația că se va preface în ruine când va veni timpul să plec? Nu ai aceeași senzație?

-Ba da, îmi răspunde, scrutându-mă cu ardoare. Poate că inimile noastre chiar sunt făcute din oase.”

  Lucrurile se schimbă la 180 de grade atunci când poliția intră în casă și îl arestează pe Samson. Se pare că tot ce știa Beyah despre el e o pură fantezie… Dar ce se alege de dragostea ei? Rămâne Samson o iubire de-o vară și un fir de nisip în ocean? Răsturnarea asta de situație a fost prea dură și prea bruscă. Așa cum face Colleen Hoover de fel, nu e prima dată când mă surprinde. Și deși nu e una din autoarele mele favorite, în momente de genul îmi vine să o aplaud. Pentru că scoate ce e mai bun din personajele sale! Pentru că exploatează bunătatea și loialitatea la maxim. Și pentru că le dă personajelor sale puterea de a alege.

  Așa că Beyah trebuie să decidă dacă îi va păsa de Samson sau dacă nu va privi în urma ei. Deciziile pe care le ia și modul în care gestionează situația sunt imprevizibile, dar demonstrează maturitatea sa. Dacă e să fie dragoste, va fi. Dacă doi oameni sunt făcuți să fie împreună, vor trece peste orice. Și nu e doar în cărți, ci îmi place să cred că așa se întâmplă și în realitate. Inimile sunt făcute să fie frânte, chiar dacă nu sunt din oase. Dar inimile se vindecă și iubesc la nesfârșit.

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriselefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

Heart Bones de Colleen Hoover – Editura Epica- recenzie

***Gabriela Bratu***Mămică de beagle, devoratoare de cărți, curioasă din fire. Sunt o tipă sociabilă, loială celor dragi, iubitoare de animale, dar și de oameni. Îmi place să cred că fiecare din noi are ceva frumos în interior. La fel, îmi place să cred că oricine poate să citească, trebuie doar să vrea! Poate că ingineria nu se pupă extraordinar cu literatura, dar cititul și scrisul sunt viața mea. Am răbdare, însă fără să mă calce cineva pe coadă. O dată ce sunt stârnită, chiar îmi pun ambiția să fac un lucru. Și mai ales, să-l fac bine!

3 COMMENTS

  1. Am citit vreo 3 carti de Colleen Hoover, desi la inceput am evitat-o, parea prea comercială pentru gustul meu, dar adevarul e ca are un stil foaret fain de a te mentine captiv printre paginile ei, desi intuiesti adesea ce urmeaza. Felicitari pentru recenzie!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.