Tolkien și Marele Razboi. Originile pământului de mijloc de Jonh Garth

Tolkien și Marele Razboi. Originile pământului de mijloc, de Jonh Garth – Editura RAO – recenzie

Tolkien și Marele Razboi. Originile pământului de mijloc

Autor: Jonh Garth

Editura: RAO

Anul apariției: 2021

Nr. De pagini: 472

Categorie: Biografii

   John Garth a studiat limba și literatura engleză la St Anne’s College, Oxford, și a lucrat ca jurnalist la ziarele locale din Londra și, în ultimii treizeci de ani, la ziarul Evening Standard. Este scriitor, cercetător și ține prelegeri despre Tolkien și subiecte asemănătoare, în public sau la radio. Preda cursuri despre Tolkien la Oxford University’s Department for Continuing Education, pentru University of Nevada, Las Vegas, și online pentru Mythgard Institute at Signum University.

  Autorul celor două cărți fantastice clasice Stăpânul Inelelor și Hobbitul, povestea din spatele acestora și istoria care a dus la nașterea lor, este subiectul fascinant al acestei biografii. Viața și activitatea scriitoricească între anii 1914-1918, a celui care a adus în literatura universală o viziune auctorială ce denotă o largă anvergură, precum și o profunzime tematică, fiind totodată bogată în detalii, pătrunzătoare și plină de viață, este una remarcabilă și merită cunoscută de cititorii din întreaga lume. Studiul efectuat se datorează interesului universal reprezentat de acest geniu al imaginației care a reușit să creeze prin operele sale o lume dincolo de timp și spațiu, devenind un reper pentru fanii genului literar.

  În decursul cercetărilor mele, am descoperit că apariția acestei versiuni imaginare a lumii noastre vechi din experiența Primului Război Mondial nu pare câtuși de puțin ciudată, ceea ce nu-i știrbește cu nimic din unicitate. Pe scurt, cred că în procesul de făurire a mitologiei sale, Tolkien a recuperat din ruinele istoriei multe aspect dezirabile, dar a făcut mai mult să conserve tradițiile fantasticului: le-a preschimbat și le-a revigorat pentru  epoca modernă.

  Primul capitol este dedicat perioadei de început al formării scriitorului și anume cea a studiilor efectuate, în timpul cărora a cunoscut câțiva prieteni care l-au inspirat ulterior în redarea unor personaje. Creionarea lor în repetate rânduri aduce un plus și o nouă perspectivă cititorilor, ajungând să înțelegi care a fost raționamentul acestuia și de ce fiecare personaj are o profunzime aparte și un mod unic de a vedea viața în ansamblul ei. Următorul capitol al cărții aduce în atenția noastră viața de familie a autorului, copilăria acestuia și părinții – personajele cheie în dezvoltarea sa armonioasă și dezinvoltă.

  Tolkien a învățat să citească la 4 ani și a devorat cărțile pentru copii care erau în vogă la acea dată…Însă nu basmele au fost în centru preocupărilor sale literare în copilărie. “ Am fost crescut cu clasici, avea să scrie el ulterior și apetitul pentru literatura l-am descoperit cu Homer”. Pe când avea 11 ani, preotul capelan i-a spus lui Mabel ( mama autorului ) că John citise “ prea mult, absolut tot ce era potrivit până la 15 ani, și nu mai știe ce scriere clasică să recomande.

  Fascinația pentru limbile străvechi constituie o altă latură, una fascinantă a scriitorului. Deoarece din gotica veche au supraviețuit puține scrieri, aspect devenit o provocare pentru scriitor, acesta începe să inventeze cuvinte gotice folosindu-se de schimbările fonetice cunoscute și ajungând să folosească o metodă lingvistică asemănătoare triangulației pentru a extrapola cuvinte pierdute și uitate în timp. Apare astfel o nouă limbă denumită “ limba personală “

  Războiul cu implicațiile sale socio-politice și participarea sa la acesta după terminarea studiilor cu Magna Cum Laude, lasă o amprentă puternică și îi schimbă întreaga viață. Activitatea academică pentru care s-a pregătit și în care se regăsea, a fost amânată pentru un timp.

  “Tocmai când Războiul din 1914 a năvălit peste mine” scria Tolkien mai târziu, “ am realizat că < < legendele >> sunt strâns legate de limba căreia îi aparțin; dar o limba vie depinde în egală măsură de << legendele >> pe care le propagă prin tradiție”. Această descoperire a dat un suflu cu totul nou creației sale.

   Mitologia redată în cărțile sale apare în această perioada grea, marcată de pierderi, dezamăgiri și durere. Viața în taberele militare l-a ajutat pe autor să-și extindă sfera lumii sale imaginare. Poemele scrise până atunci se îndreptau spre Oceanul apusean, spre Valinor, acum începe să relateze meleagurile muritoare din partea Marii celei Mari, iar schimbările surprinse nu se opresc aici.

  Rând pe rând personajele atât de îndrăgite și cunoscute iau ființă, modul cum ajunge să le înzestreze și contureze constituie esența acestei lucrări frumos concepută, fascinantă   prin numărul  impresionant de detalii care nu încetează să surprindă pe întreg parcursul ei.  Caracterizarea destinului individului ca fiind rezultatul unei puteri demiurgice continuă să aibă impact, misterele descoperite astfel aduc un plus de magie, schimbând pe alocuri premisele cunoscute.

“Din fericire, nu suntem în totalitate stăpânii propriei sorți, așa că tot ce facem acum ne va face mai buni pentru a ne uni în marea lucrare ce va veni, oricare ar fi ea. “

  Tolkien este cunoscut și îndrăgit pentru proză mai mult decât pentru poezie, acesta din urmă a rămas într-un con de umbră inexplicabil deoarece multe dintre creațiile sale sunt o parte inestimabilă a literaturii universale. Recomand cu drag cartea autorului Jonn Garth, povestea scrisă, bazată pe documente lui Tolkien, reușește să dezvăluie o parte din misterele  lumii imaginare, minunată prin inedit și nuanțe a celui care a încântat generațiile ultimului secol.

 Deasupra umbrelor ce scaldă lumea

În luntre fără vâsle ci cu pânze trase

Căci des se-aude cântec sau tropot de picioare

Sau zvon crepuscular de gong pe mare…

De-a fi să mor, rămâi cu asta despre mine-n gând.

Carte disponibilă pe site-ul Rao

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriselefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

Tolkien și Marele Razboi. Originile pământului de mijloc de Jonh Garth

 

 

5 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.