Valetul de pica de Joyce Carol Oates-Editura Litera

Valetul de pica de Joyce Carol Oates-Editura Litera

by -
9

Valetul de pică de Joyce Carol Oates

      Romanul “Valetul de pică” al scriitoarei americane Joyce Carol Oates a apărut anul acesta, 2016, fiind publicat de editura Litera în frumoasa colecție “Clasici contemporani”. Titlul în limba engleză este “Jacke of Spades”, a fost publicat in anul 2015 la editura Mysterious Press, S.UA. și a fost tradus în limba română de traducătoarea Adriana Bădescu. Cartea este dedicată de către autoare lui Otto Penzler, nimeni altul decât proprietarul editurii Mysterious Bookshop din New York City, o autoritate în materie de romane de mister, crime și suspans. Editura sa a fost fondată în 1975, a vândut-o în 1989 și a reluat-o în 2010. Evoluția acestei edituri în sine poate deveni subiect de roman!

       Joyce Carol Oates este printre autorii publicați cu succes de Otto Penzler la editura sa și nu este de mirare ținând cont de notorietatea acestei scriitoare deja deținătoare de numeroase premii literare cum ar fi National Book Award pentru romanul “them” în 1969, nominalizată de mai multe ori la premiul Pulitzer pentru volume apărute între 1996 și 2000 și favorită mai mulți ani la rând la premiul Nobel pentru literatură.

       Joyce Carol Oates s-a născut la 16 iunie 1938 în localitatea Lockport, New-York, Statele Unite. Și-a publicat prima carte în 1963, un volum de povestiri scurte “By the North Gate”, apărut prin grija lui Evelyne Shrifte care o considera un geniu. De atunci încoace a publicat peste 40 de romane, numeroase piese de teatru și nuvele ca și multe volume de povestiri scurte, poezii și non-ficțiune. Între 1990 și 2000 a publicat șapte cărți cu povestiri de mistere sub pseudonimele Rosamund Smith și Lauren Kelly. În 1961 s-a căsătorit cu Raymond J. Smith, coleg de facultate cu care are o deosebită căsătorie bazată și pe profunde interese intelectuale comune. Soțul ei moare în 28 februarie 2008. Scriitoarea trece printr-o perioadă de profundă depresie când încearcă să se sinucidă. Dar după șase luni îl întâlnește pe Charles Gross profesor la departamentul de psihologie și științe neurologice de la Institutul Princeton cu care se recăsătorește la începutul anului 2009. Continuă să scrie și să publice romane între care se numără și “Valetul de pică” apărut în 2015.

       Romanul “Valetul de pică”  a avut încă de la apariție un deosebit succes la cititori fiind perceput ca un roman de suspans de factură psihologică.

        Scriitorul Andrew J. Rush este deja o personalitate marcantă și respectată în orășelul în care și-a ales reședința. Atât el cât și soția sa sunt implicați în numeroase acte de caritate de o mare generozitate. Gloria lui literară este bine stabilită de numeroasele cărți publicate și bine vândute. S-a specializat ca să spunem așa, pe romane ”de suspans, mister și un dram de macabru” dar totul foarte curat, elegant fără a recurge la elemente obscene, sexiste, imorale sau mult prea sângeroase. Acest mod de a scrie i-a determinat pe critici să-l numească în anii 90 “un Stephen King al gentlemenilor”. Dar câștigurile financiare sunt bune atât din vânzarea cărților cât și din ecranizarea lor. “ … când câștigi, după impozite, peste 30 milioane de dolari, pur și simplu încetezi să te mai gândești la bani” (p.14). La cei peste cincizeci de ani ai lui, Andrew J. Rush are tot ce-și putea dori cineva: o casă frumoasă într-o zonă liniștită, o carieră de succes și profitabilă, o muncă solicitantă dar care îi face plăcere și îl motivează, o soție inteligentă, înțelegătoare și devotată cu care fusese coleg de facultate, trei copiii deja adulți cu care are relații bune și care nu mai locuiesc în casa părintească. Și cu toate astea de ani de zile Andrew J. Rush ascunde o latură întunecată cunoscută numai și numai de el. În secret scrie și publică sub pseudonimul Jack of Spades (Valetul de pică) romane noir, cele mai negre cu putință, pline de violență, ură, sadism, misoginism, dar care se bucură și ele de succes la o anume parte a publicului chiar dacă nimeni nu știe cine se ascunde sub acel pseudonim. Și aceste romane sunt ecranizate, și ele îi aduc autorului un venit frumos. Dar totul în cel mai mare secret, cu deosebită grijă ca cele două laturi ale personalității sale să nu se interfereze niciodată. Volumele incriminatoare au ascunzătoarea lor foarte bine construită în pivniță și toate legăturile cu editorul, agentul literar, redactorul, impresarul de la Hollywood se fac fie doar electronic, fie prin căsuțe poștale. Andrew J. Rush are o grijă permanentă ca această latură a lui să rămână complet necunoscută familiei, publicului, colaboratorilor.

   Totul a mers perfect până când într-o bună zi, fiica sa cea mică, Julia, intelectuala familiei cu preocupări literare, vede pe biroul tatălui ei noul roman al lui Jack of Spades “Un sărut înainte de a ucide”, uitat pur și simplu de acesta la loc vizibil. O scăpare inadmisibilă pentru că trezește curiozitatea Juliei. Aceasta va face rost de roman și lectura lui o indignează și o deprimă pentru că autorul folosește în carte o întâmplare nefericită din copilăria ei pe care nu o cunoșteau decât strict cei din familie.

    Aproape concomitent cu această gafă extrem de neplăcută, Andrew J. Rush primește o convocare la tribunalul local pentru a da declarații în legătură cu reclamația unui oarecare C. W Haider, nume complet necunoscut lui. Rush este șocat când află după insistente telefoane la tribunal ca Haider este o femeie care îl acuză nici mai mult, nici mai puțin decât de furt. Încearcă să afle mai multe dar pe căi discrete și chiar decide să o sune pe reclamantă cu toate că știa că așa ceva nu e bine să facă. Și ca să iasă din stres bea din ce în ce mai multă lăsând ca Jack of Spades să intervină tot mai des în preocupările lui mentale. În cele din urmă își informează editorul despre acuzație și este trimis un avocat specializat în asemenea reclamații făcute unor autori populari. În ciuda faptului că avocatul îl sfătuiește să nu se ducă la tribunal, Rush este prezent la judecarea cazului și așa o descoperă pe bătrâna C W. Haider care îl acuză de plagiat și furt intelectual. Cazul se închide fără probleme mai ales că reclamanta nu are nici un fel de credibilitate în ochii instanței pledându-și singură cauza așa cum mai făcuse cu ani în urmă când îi acuzase de aceleași lucruri pe Stephen King, John Updike, Peter Straub, toți scriitori celebri.

     Chiar dacă procesul se încheie fără probleme, Andrew J Rush nu reușește să-și mai găsească liniștea și seninătatea. Este tot mai mult în compania paharului de vin și a vocii lui Jack of Spade care îl încurajează să facă lucruri de-a dreptul nebunești și în același timp să compromită relația cu soție lui cea atât de înțelegătoare. Prezența permanentă a lui Jack of Spades va face ca viața lui Rush să ia o întorsătură teribilă dar las cititorului să descopere ce se va întâmpla.

      De la bun început trebuie să spun că mi-a plăcut extraordinar de mult romanul lui Joyce Carol Oates. Încă de la prima pagină se vede mâna unui maestru în ale scrisului. Concepția cărții este extrem de inteligentă și simplă totodată iar referirea la autorii pe care îi îndrăgește și îi apreciază pe acest domeniu de exprimare literară este discretă, plăcută și de un mare rafinament începând cu Edgar Alan Poe care dă și mottoul cărții, continuând apoi cu Stephen King, John Updike, Peter Straub dar și alții mai vechi a căror nume nu mai sunt atât de populare. 

     Romanul are la bază un filon psihologic. Este evident că Rush suferă de ceea ce în psihologia modernă se numește tulburare de identitate disociativă mai concret suferă de personalități multiple, în cazul lui doar două. Această tulburare de identitate disociativă are ca specific fragmentarea personalității unui individ în părți distincte ce nu pot comunica între ele, alter egouri. Semnele clinice ale bolii sunt goluri de memorie, nu-și amintește unde a fost și cu cine s-a întâlnit chiar dacă alții îi amintesc despre asta, este recunoscut de alții sub un alt nume, are modificări de comportament, utilizează pronumele “noi” referindu-se la sine, are dureri de cap prelungite, are halucinații auditive sub forma unor voci venite din interior. Toate acestea le întâlnim și la Andrew J. Rush de-a lungul întregii povestiri. Jack of Spade nu este altceva decât alter egoul lui care în clipele de criză preia controlul și-l determină să facă lucruri teribile. De altfel autoarea a și ales numele acestui alter ego de Jack of Spade, adică Valetul de pică cu un scop foarte bine definit. În interpretarea semnificației cărților de jos, Valetul de pică simbolizează un tânăr răutăcios, arogant, invidios care abuzează de încrederea altora dezvăluind secretele ce i-au fost încredințate. Exact ceea ce se întâmplă și cu eroul cărții lui Oates. Citit în această cheie romanul este și mai profund și mai plin de multiple înțelesuri. Suferința lui Andrew J. Rush este veche și așa cum arată toate studiile de psihologie are la bază o întâmplare dramatică din timpul copilăriei, o suferință rămasă decenii întregi nevindecată și care va determina și finalul romanului. După ce ai terminat cartea și o închizi primul gest care te simți obligat să îl faci este să o deschizi din nou și să o citești a doua oară pentru că este un roman absolut cuceritor!

       Primele romane de acest gen pe care le-a scris Joyce Carol Oates sunt nuvelele de suspans psihologic publicate sub pseudonimul Rosamund Smith și cele trei thrillere publicate în anii 90 sub pseudonimul  Lauren Kelly. În 1988 a publicat un eseu extrem de interesant cu titlul “Pseudonymous Selves” în care Joyce Carol Oates face următoarea observație: “It may be that, after a certain age, our insinct for anonymity is as powerful as that for identity; or more precisely, for an erasure of the preliminary slef in the another ( hitherto undicovered?) slef may be released”. Sunt convinsă ca romanul deosebit care este “Valetul de pică” apărut în 2015 cînd autoarea avea 77 de ani, este rezultatul a ani de reflecție și de experiență de viață și creație. În mod sigur merită să citiți această carte!          

editura-literaCartea Valetul de pică de Joyce Carol Oates a fost oferită pentru recenzie de către Editura Litera. Poate fi comandată de pe site-ul Editura Litera. Pentru a fi la curent cu apariţiile şi reducerile de cărţi, puteţi urmări noutăţile editurii atât pe site, cât şi pe pagina de Facebook.

Mulţumim Editura Litera!

Autor: Dana Burda
Review overview
5

9 COMMENTS

  1. Mi se pare cam horror si nu ma atrage 🙂
    Nu de alta dar nu mai pot dormi dupa locco_smiley_13

  2. Felicitari pentru recenzie. Pare o carte interesanta, insa nu cred ca este genul de carte care sa ma atraga.

  3. frumoasa prezentare dana,e o carte de adaugat pe lista!
    felicitari! locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.