Regele șerpilor, de Jeff Zentner-Editura Art-recenzie

Titlu original: The Serpent King;

Editura: Young Art;

Număr de pagini: 352;

Traducător: Laura Ciobanu.

Regele șerpilor, o carte fenomen despre iubirile de început și prietenia autentică.

   Într-unul din orașele acelea mici și aparent lipsite de viitor din sudul Americii, trei prieteni cu istorii și personalități foarte diferite încearcă să supraviețuiască ultimului an de liceu. Lydia, Travis și Dill au fiecare lupta proprie de dus, încercând să navigheze prin apele tulburi ale primei maturități, ca să scape fie de orașul natal, fie de trecut, fie de părinți indiferenți sau abuzivi. Se iubesc mai mult decât știu și atunci când unul dintre ei pățește ceva, ceilalți doi nu numai că găsesc curajul de a nu renunța în fața deziluziei, dar se ajută unul pe altul să redescopere importanța speranței și a încrederii în viitor.

  Pentru prima dată, romanul „Regele şerpilor” a apărut în martie 2016, fiind nominalizată la „Goodreads Choice Awards Best Debut Goodreads Author” şi câştigând premiul William C. Morris al American Library Association. De asemenea, este primul roman al lui Jeff Zentner, autorul urmând să publice în 2017 romanul „Goodbye Days”, cu mare succes la public.

   De fiecare dată când vreau să citesc ceva uşor aplez la literatura pentru adolescenţi. Apelez la ea şi după ce am citit un roman mai greu de digerat, cum ar fi “Mici lucruri măreţe”. Genul young adult mă binedispune şi mă face să uit de reading slump-uri. “Regele şerpilor” este un minunat roman young adult.

  “Regele şerpilor” este un roman frumos, scris într-un stil care poate fi înţeles de oricine. Este, de asemenea, scris într-un stil fresh, care le place adolescenţilor. Citind cartea mi s-a făcut un dor nebun de vară, de zilele lungi şi călduroase, de îngheţată şi de mare. Personajele sunt atât de carismatice şi interesante în această carte, încât te îndrăgosteşti de ele inevitabil. Nu ai cum să le rezişti, sunt curajoase şi pline de viaţă. Sunt puternic individualizate de Jeff Zentner, fiecare având pasiunile sale şi activităţile sale de petrecere a timpului liber preferate. Cu toate că nu au aceleaşi pasiuni, cele trei personaje fac o gaşcă minunată. Sigur o să mai citesc cărţi scrise de acest autor, căci mult prea mult mi-a plăcut aceasta.

   Lydia, Travis şi Dill sunt cei mai buni prieteni, formând o adevărată gaşcă: ies împreună, discută despre ce subiecte îi frământă şi nu se ruşinează când sunt împreună. Cu toate că planurile de viitor nu le sunt asemănătoare, ei tot rămân prieteni şi se încurajează în momentele dificile.

   Dill este tipul elevului care nu-i pasă de şcoală şi nici măcar nu se stresează când începe un nou an şcolar. Ia viaţa aşa cum vine şi decizii pripite. Dill nu vrea să meargă la o facultate după ce termină liceul, ci vrea să muncească şi să-şi ajute mama. Familia lui este formată doar din doi membrii: Dill şi mama sa. Tatăl lui este la puşcărie şi nu poate să lucreze pentru familia lui, aşa că Dill  vrea să ia frâiele în mână, să plătească datoriile şi să o susţină pe mama lui. Uşor de spus şi uşor de făcut, pentru el, crezând că dacă nu va merge la facultate, nu va pierde timpul învăţând, ci şi-l va valorifica muncind pentru familie.

    Lydia este o fată frumoasă, cu o situaţie materială bună. Este blogger şi îi place să scrie despre modă şi tendinţe vestimentare. Îl apreciază mult pe Dill, pentru că vrea să-şi ajute familia, dar nu vrea să-l lase să muncească. Ea vrea ca el să meargă la universitate şi să muncească abia după ce o termină, sigur găsindu-şi atunci un loc de muncă mai bine plătit. E o fată cool, bună şi îşi ajută prietenii. O situaţie concretă este cea în care Lydia vrea să-l convingă pe Dill, prietenul ei, să îşi continue studiile, purtând cu el o discuţie. Băiatul este de neînduplecat, însă nici ea nu se lasă mai prejos. Cine va câştiga, Lydia sau Dill?

    Travis iubeşte cărţile, fiind un cititor de cursă lungă şi pasionat. Nu citeşte pentru şcoală, ci pentru că îi face plăcere. Este puţin diferit faţă de prietenii lui, în sensul că are un toiag pe care-l poartă cu el, este grăsuţ şi iubeşte seria “Râuri de Sânge”. Îşi petrece o bună parte din zi pe net, pe un forum pe care se discută despre seria “Râuri de Sânge”. Acolo o întâlneşte şi pe Amelia, de care-i place mult.

    Un pasaj care m-a marcat a fost cel în care Dill merge la cumpărături pentru prima zi de liceu. Evident, împreună cu Travis şi Lydia. La cumpărături merg în Nashville, Tennessee, toţi cei trei având o părere mult mai bună despre el, decât despre oraşul natal. Cu farmecele ei, Lydia reuşeşte să-l „îmbrace” pe Dill cu o sumă mică, folosindu-se de faptul că e bloggeriţă. Astfel, îi promite vânzătoarei că o să scrie un articol despre magazinul ei, cititorii Lydiei urmând să lectureze articolul şi să vină să cumpere şi ei haine de la respectivul magazin. Vânzătoarea acceptă, iar prietenia dintre Dill şi Lydia este una adevărată, întrucât Lydia nu l-a lăsat pe Dill să-şi cumpere haine urâte cu puţinii bani pe care-i avea, ci l-a ajutat. După shopping, adolescenţii voiau să mănânce în locuri diferite, în special Travis, care voia să mănânce de la Krystal. Ceilalţi doi au ales la Panera. „În cele din urmă îi luară lui Travis mâncare de la Krystal.”

  Lydia, Travis şi Dill încearcă să supravieţuiască ultimului an de liceu. Vor trece prin momente dificile şi vor încercă să evite să se bage în belele. Vor reuşi? Cum se termină romanul?

   “Regele şerpilor” m-a surprins prin simplitate, prin modul în care a fost scris şi prin personajele care mi-au ţinut companie câteva ore bune. Jeff Zentner mi-a oferit clipe de bucurie, de tristeţe şi de speranţă. Am râs cu noii mei prieteni imaginari, dar am fost şi posomorât când o decizie de-a lor nu mi-a plăcut. Am păstrat romanul în inima mea, de unde nu se va şterge prea curând. Vi-l recomand cu drag, iar dacă aveţi adolescenţi prin casă, atunci cumpăraţi-l pentru ei, nu îi va dezamăgi! Lecturi plăcute în continuare şi zile însorite!

Cartea Regele șerpilor, de Jeff Zentner poate fi comandată de pe site-ul Editura Art

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia şi cărtureşti

Recenzii Editura Art
Robert Bădică (Robertt)-Colaborator special/ Numele meu e Robert şi îţi propun să devenim prieteni. Eu sunt o fire curiosă şi pasionată de lectură. Îmi plac mult călătoriile şi să gătesc. Îmi place să cred că pe unde calc, las o urmă. Acum, sunt în clasa a X-a şi iubesc limba franceză. O ador pe Celine Dion şi pe Rebeca Ferguson. Nu prea mă uit la filme, dar îmi plac. Autoarea mea preferată e Parinoush Saniee şi filmul meu preferat este „The book thief”. Îmi place, de asemenea să citesc cărţi de Agatha Christie şi de Khaled Hosseini. Zâmbesc foarte des. Cu fiecare carte citită, descoper o nouă viaţă, un nou ţinut şi noi prieteni. Sper să ne înţelegem frumos.

9 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.