Viata unui sclav american (Autobiografia) de Frederick Douglass

Viata unui sclav american (Autobiografia) de Frederick Douglass

*„În experienţă mea de sclav, atunci când situaţia mea se îmbunătăţea, în loc să-mi crească mulţumirea, îmi creştea doar dorinţa de a fi liber şi mă apucăm să făuresc planuri de câştigare a libertăţii."

Viata unui sclav american (Autobiografia)

Frederick Douglass

Editura: Herald
Colectia: Autobiografia
Traducator: Iulia Bodnari

      Fost sclav, aboliţionist înflăcărat, scriitor strălucitor, redactor de ziar şi orator plin de elocventă, ale cărui discursuri au aprins cauza aboliţionismului, Frederick Douglass (1818–1895) a avut o viaţă uluitoare. Copilăria şi tinereţea i-au fost dominate de abuzuri fizice, de lipsuri şi tragedii, dar printr-o tărie de caracter rar întâlnită, Douglass a reuşit să depăşească aceste obstacole pentru a deveni un reprezentant de frunte al semenilor săi.

      În Viaţa unui sclav american, care reprezintă cea mai citită şi citată dintre operele sale, Douglass oferă descrieri explicite ale propriei copilării şi ale experienţelor înfiorătoare din perioada sclaviei, precum şi o relatare incitantă a evadării sale dramatice din Sudul sclavagist. Publicată în 1845 pentru a potoli îndoielile cu privire la originea să – din moment ce puţini sclavi din acea perioada puteau să scrie –, Viaţă unui sclav american este admirată astăzi pentru pasiunea să extraordinară, pentru descrierile sensibile, pline de viaţă, şi pentru forţa naraţiunii.

Această carte trebuie să se afle în biblioteca oricui este interesat de istoria afro-americană şi de viaţa unuia dintre cei mai curajoşi şi mai influenţi promotori americani ai drepturilor civile.

*„În experienţă mea de sclav, atunci când situaţia mea se îmbunătăţea, în loc să-mi crească mulţumirea, îmi creştea doar dorinţa de a fi liber şi mă apucăm să făuresc planuri de câştigare a libertăţii. Am văzut că numai sclavul care nu gândeşte poate fi mulţumit. Trebuie să îi întuneci viziunea morală şi intelectuală şi să anihilezi pe cât se poate puterea lui de raţionare. El nu trebuie să vadă nicio neregulă în sclavie; trebuie să-l faci să creadă că sclavia e dreapta; şi poţi să faci asta doar atunci când nu mai e om.”

Frederick Douglass,
Viaţa unui sclav american

Sursa> Editura Herald

Review overview
4.5
Coman Iasmina (Elis Iasmy) - Fondator site/Editor coordonator/PR/Admin. grup Facebook-Literatura pe tocuri

7 COMMENTS

  1. Caartea e ste bineta pntru cei care „gusta ” genul acesta. Eu nu ma omor dupa cartilee de acest genn desi mai citesc. Mai rar dar o fac.
    Ulltima carte de genul acesta a fost viata lui Hilary Clinton si am citit-o acum vreo 4 ani 😉

  2. carte pare interesaznta,dar eu nu prea citesc biografii,prefer sa vad lucrurile astea intr-un roman care sa atraga.

  3. Imi plac autobiografiile pe care le-au tiparit cei de la editura Herald. O am si eu pe cea a lui Benjamin Franklin.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.