Petru_cel_MareO forta a naturii umane, Petru I, pe care Ecaterina cea Mare il considera precursorul si maestrul ei, s-a abatut asupra propriei tari ca o tornada.

Cu o energie si o ferocitate incredibile, el a schimbat fata Rusiei, bulversandu-si compatriotii. A rasturnat traditii, a taiat barbi si capete, a impus vesminte si idei in maniera europeana, a invatat el insusi tot felul de mestesuguri, manuind compasul si securea. A luptat necontenit impotriva Turciei, Suediei, repurtand victorii rasunatoare.

A sacrificat mii de supusi ca sa construiasca Sankt Petersburg, a pus zagaz dominatiei Bisericii, inlesnind o modernizare bine-venita a moravurilor si credintei.

In Petru cel Mare e un amestec de geniu si nebunie, de bufonerie si orgoliu, ceea ce face din el un personaj fascinant, care se inalta in toata maretia lui pe fundalul barbar si misterios al vechii Rusii.

Monografia Petru cel Mare a istoricului francez Henri Troyat imbina armonios infatisarea biografiei zbuciumate a fondatorului Rusiei moderne cu expunerea marilor sale actiuni de politica interna si externa, care si-au pus pecetea asupra directiilor majore ale evolutiei tarii sale in afirmarea ca putere continentala si mondiala.” – SERBAN PAPACOSTEA

HENRI TROYAT

HENRI TROYAT (Lev Tarasov), cunoscutul scriitor francez de origine rusa, s-a nascut la Moscova in 1911. Cartea sa de debut, Faux Jour (1935), este remarcata de critica literara si premiata. Publica apoi Le Vivier, Grandeur nature, La Clef de voûte si L’Araigne, distinsa cu Premiul Goncourt in 1938.

Publica apoi mari fresce istorice: Tant que la Terre durera (7 vol.), Les Semailles et les Moissons (5 vol.) si La Lumiere des Justes (5 vol.). Bogata sa opera literara include de asemenea nuvele, biografii (Puskin, Dostoievski, Tolstoi, Gogol, Ecaterina cea Mare, Petru cel Mare, Cehov, Turgheniev, Gorki, Flaubert, Maupassant), piese de teatru. Le Front dans les nuages (1976) marcheaza o revenire la prima sa maniera romanesca, iar Le Moscovite (3 vol.) si Les Heritiers de l’Avenir (3 vol.) completeaza ciclurile istorice.

Henri Troyat a fost ales membru al Academici Franceze in 1959. S-a stins din viata in anul 2007 la Paris.

 Sursa Grup Editorial Corint

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.