A cincea oară în decembrie de James Kestrel - Crime Scene Press

A cincea oară în decembrie, de James Kestrel – Crime Scene Press – recenzie

A cincea oară în decembrie

Autor: James Kestrel

Crime Scene Press – 2022

FIVE  DECEMBERS
Traducere din engleză Horia Nicola Ursu
Număr pagini: 457
“Decembrie 1941.

În vreme ce în Europa naziștii fac prăpăd, iar America se află la rândul său pe picior de război, în Honolulu detectivul Joe McGrady se implică într-o anchetă ce îi va schimba iremediabil destinul.

McGrady încearcă să descifreze misterul morții unui tânăr cu rude influente și a unei tinere japoneze, uciși cu o cruzime greu de imaginat. În vreme ce investigarea cazului îl poartă pe McGrady de-a curmezișul Pacificului, din Hawaii la Hong Kong și apoi mai departe, o flota japoneză se îndreaptă neștiută spre Pearl Harbor, pentru a da prima lovitură în cea mai feroce confruntare militară din toate timpurile. Însă nici măcar războiul nu-l va putea opri pe McGrady din goana sa după un adevăr cutremurător.”

  “Extraordinarul debut al lui James Kestrel e cu mult mai mult decît un roman pasionant cu intrigă polițistă; este deopotrivă o frescă epică a anilor de război și a consecințelor văzute și nevăzute ale acestuia, o profundă meditație asupra confruntării dintre două lumi și, în egală măsură, o sfâșietoare poveste despre trădare și iubire, despre supraviețuirea cu orice preț și căutarea de sine.”

  Așa este!!! Mai mult decât surprinzător, intens, plin de acțiune, chiar simțeam nevoia să citesc așa ceva.

  Romanul are multe personaje, fiecare cu rostul lui, ale căror vieți și acțiuni se intersectează. Acțiunea se petrece în perioada războiului, de la sfârșitul anului 1941 până la final în 1945.

  Finele anului 1941 îl găsește pe Joe McGrady, abia plecat din armată, detectiv la poliția din Hawaii. Joe participase la război, luptase, văzuse multe orori, acum spera în cazuri mai liniștite, era sătul de cruzime și moarte. Își vedea de treabă liniștit, fără a încerca să iasă în evidență.

  Poate de aceea Beamer, căpitanul șef de secție, îi încredințează cazul de crimă apărut la o fermă de vaci, ferma lui Reginald. Mai mult îl anunță de la început că trebuie să-i raporteze lui fiecare pas, să țină cont că are o “lesă” mică. În final îl va numi subordonatul unui detectiv mai vechi, Fred Ball. Cu toate că metodele de investigație erau total diferite, Ball fiind adeptul bătăii, ei doi și Kondo vor forma o echipă de investigație redutabilă.

  Imaginea din șopron, a tânărului spânzurat cu capul în jos și eviscerat, și a tinerei japoneze legată și torturată îi impresionează. Așteptând legiștii Joe zădărniceşte încercarea de incendiere a unui necunoscut, venit cu un Packard coupe. În schimbul de focuri Joe îl ucide pe necunoscut. Și încep cercetările în care se va implica și șeful poliției Gabrielson, prieten cu fermierul. Pentru că la morga orașului erau defecte aparatele necesare cadavrele sunt duse la Fort Shafter, unde medicul armatei îl va recunoaște, în timpul autopsiei,  pe tânăr, era  Henry Willard, nepotul amiralului Kimmel.

  Rănile fuseseră provocate cu un cuțit de luptă Mak1. Se implică și Joe Kincaid, un afacerist puternic, proprietar al lanțului hotelier Alexander & Baldwin, care avea nevoie de cooperarea lui Kimmel într-un proiect.

  În biroul lui Kincaid, Joe, Fred și Beamer se întâlnesc cu amiralul, cu reprezentantul FBI și cu guvernatorul insulei. Provenind din cadrul armatei Joe este preferat de toți,  și pentru că fiecare apelează la sursele lui se află primele indicii importante, și mai ales că mortul din Packard nu fusese singur. Este găsit numele unui anume John Smith care plecase de pe insulă imediat după crimă. Apoi doctorul din insula Wake le semnalează un deces asemănător și Joe vorbește cu Emily Kam, cea cu care încercase să intre în vorbă John Smith. Dar Emily preferase să discute  cu cel ucis, tânărul marinar Vincent Russo. Emily e convinsă că ucigașul era John Smith și îi promite lui Joe că-i desenează portretul.

  Urmărind mișcările lui John Smith, Joe ajunge la Hong Kong, dar pe când îi dă de urmă este arestat de poliție și închis cu motive inventate.

  Este ziua în care japonezii atacă Pearl Harbor și trimit prizonierii într-un lagăr improvizat. Norocul lui Joe îl constituie Takahashi Kansei, care-l salvează și-l ascunde în casa lui până la finele războiului, aproape patru ani. Astfel Joe află că fata ucisă cu nepotul amiralului era nepoata lui Takahashi, lucra la amiralitate și căzuse în plasa unor spioni. Takahashi îl salvase pe Joe pentru că voia ca acesta să-l găsească și să-l ucidă pe John Smith. În anii în care a stat ascuns Joe a învățat cu Sachi, fata lui Takahashi, limba și obiceiurile japoneze, chiar puțină germană, și între cei doi tineri se va țese o frumoasă poveste de iubire.

În țară Joe fusese declarat decedat, așa că prietena lui Molly se va căsători cu Fred și vor avea un băiețel.

  Revenirea lui Joe la poliția din Hawaii agită apele, mai ales că acesta mai făcuse cercetări și aflase câte ceva din trecutul victimelor și nu renunțase la caz.

  Altercaţiile cu Fred, din cauza metodelor sale violente, îi dau ocazia lui Beamer să-l dea afară. Și totuși încăpățânarea lui Joe îl determină să facă conexiuni, să cerceteze arhive și registre vechi, să-l găsească pe partenerul din umbră a lui John Smith și în final și pe acesta.

Cine era partenerul lui John Smith?

Unde și cum îl găsește pe John Smith?

Cine era acesta și de ce a ucis?

Reușește Joe să răzbune moartea tinerilor?

Ce se întâmplă cu Molly și Fred?

Ce se va întâmplă cu Beamer?

Ce se întâmplă cu Sachi și Joe?

Vă dați seama că v-am povestit doar generalități.

  Acțiunea este mult mai complexă. Cercetările lui Joe, drumurile lui din Hawaii în America, în Hong Kong, potecile întortocheate care duc la eventualii vinovați sau victime, totul culminând cu o poveste incredibilă, dar perfect valabilă în timp de război, și un deznodământ neașteptat. Documentarea perioadei, a tacticilor de luptă, a faptelor de război, a caracteristicilor vieții japonezilor, a efectelor produse de bombele cu napalm, toate sunt impecabile, probabil de aceea și romanul este atât de interesant și captivant.

Sper că autorul ne va delecta și cu alte povești.

Carte disponibilă pe site-ul Crime Scene Press

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

Recenzie blog tour Crime Club

Toți cei din familia mea au ucis pe cineva de Benjamin Stevenson

A cincea oară în decembrie de James Kestrel – Crime Scene Press

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

4 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.