Vânătorii de zmeie de Khaled Hosseini - Editura Niculescu - recenzie

Vânătorii de zmeie, de Khaled Hosseini – Editura Niculescu – impresii

Vânătorii de zmeie

Khaled Hosseini

The Kite Runner

Editura Niculescu

Număr pagini: 408

  Afganistanul anilor 1970: Amir, în vârstă de 12 ani, este disperat să câștige turneul local de lupte cu zmeie, iar prietenul său loial Hassan îi promite că îl va ajuta. Dar niciunul dintre băieți nu poate prevedea ce i se va întâmpla lui Hassan în acea după-amiază, un eveniment care le va distruge viețile. După ce rușii îi invadează și familia este forțată să fugă în America, Amir își dă seama că într-o bună zi va trebui să se întoarcă într-un Afganistan aflat sub dominația talibanilor pentru a găsi singurul lucru pe care noua sa lume nu i-l poate oferi: răscumpărarea.

  Vânătorii de zmeie, de Khaled Hosseini – este un roman emoționant și profund despre prietenie, iertare și înțelegere. Povestea este narată din perspectiva lui Amir, un tânăr afgan care trăiește în San Francisco și care se întoarce în țara sa nativă după mulți ani pentru a face pace cu trecutul său.
  Romanul începe cu Amir crescând în Kabul, împreună cu prietenul său cel mai bun, Hassan. Cei doi băieți sunt foarte apropiați, deși vin din medii sociale diferite: Amir este fiul unui bogat negustor, în timp ce Hassan este slujitorul familiei lui Amir. Cei doi împart totul, inclusiv pasiunea lor pentru zborul cerf-volant.
  Pe măsură ce crește, Amir începe să se simtă vinovat pentru faptul că nu a putut să-l apere pe Hassan de un atac brutal, care i-a schimbat viața pentru totdeauna. Acest eveniment îl marchează pentru tot restul vieții sale și îl determină să își caute iertarea și înțelegerea prin întoarcerea în Kabul, după mulți ani de absență.
  Romanul este bine scris, deși are un stil de scriere simplu, dar cu un ritm alert și personaje puternice. Intriga și personajele compensează perfect orice alt neajuns al cărții, dacă am fi cărcotași să căutăm. Khaled Hosseini reușește să creeze o poveste emoționantă. Personajul principal, Amir, este foarte bine dezvoltat, și îți permite să empatizezi cu el și să îi simți emoțiile.
  ,,Vânătorii de zmeie” oferă, de asemenea, o privire profundă asupra vieții în Afganistan, dezvăluind complexitatea și dificultățile acestei țări. Khaled Hosseini reușește să descrie frumusețea și bogăția culturii afgane, dar și durerea și suferința care au venit odată cu invazia sovietică și războiul civil care au urmat.
  Povestea este plasată pe fundalul unor evenimente tumultoase, de la căderea monarhiei afgane până la intervenția militară sovietică, exodul refugiaților către Pakistan și Statele Unite și ascensiunea regimului taliban.
  Este o carte tristă, dar care oferă o experiență de lectură profundă. Le permite tuturor cititorilor să înțeleagă, să empatizeze și să fie atenți cu ceilalți. Nu îmi plac cărțile de acest gen, triste, dar aceasta a meritat toată durerea sufletească pe care am avut-o pe tot parcursul lecturii. Nu este o carte pentru ,,relaxarea de seară”, nu se citește cu ușurință, pentru că veți asimila toate emoțiile și veti fi acolo alături de suferința care curge din penelul lui Hosseini.
  Cartea Vânătorii de zmeie (“The Kite Runners”) este romanul de debut (2003) al afganului-american Khaled Hosseini, născut în Kabul, de profesie medic, acum oficial al Înaltei Comisii pentru Refugiați a ONU.

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

7 COMMENTS

    • Si eu. Am citit cele 3 carti si chiar m-au impresionat. Dar, ,,Vanatorii de zmeie” mi-a placut cel mai mult.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.