bsolut tot | Nicola Yoon | Editura YoungArt | recenzie carte

Absolut tot de Nicola Yoon

– recenzie carte –

Titlul: Absolut tot

Titlul original: Everything, Everything

Traducere din limba engleză: Roxana Coțovanu

Editura YoungArt (imprint al Grupului Editorial Art)

Număr de pagini: 286

Nota mea: 9/10

Anul apariţiei:  2016

   Recenzie Absolut tot – Nicola Yoon

 

Ce-ar conta mai mult în viața ta – corpul, sănătatea sau libertatea?

 Dar atunci când sănătatea nu te lasă să trăiești, ci doar să-ți duci cu demnitate crucea și să supraviețuiești, ai alege să fii precaut sau ai risca totul pentru a face ceea ce simți, indiferent de riscurile la care te supui? Ai alege viața sau riscul de a simți măcar o dată tot ce ți-e interzis?

    Am tot auzit despre cartea Absolut tot, iar toate cuvintele despre roman au fost de laudă, dar cea care m-a convins de faptul că-mi va plăcea mult – absolut totul la această poveste, a fost colega mea Alina. Ea mi-a zis doar că-mi așteaptă cu nerăbdare opinia despre carte. Am citit cartea. De fapt, am de devorat-o, dar nu regret nimic. Poate doar faptul că s-a terminat.  Dar să știi că, pe undeva în mintea mea zace ideea că această poveste – a lui Maddy și Olly va avea o continuare. Ar fi păcat să nu fie așa cum simt. Vom vedea dacă am sau nu am dreptate.

   Madeline face parte dintr-o familie normală, cu mama, tată și frate până în ziua în care, viața îi răpește bucuria de a trăi alături de partea masculină a familiei. Ea știe că suferă  de o boală rară , foarte gravă, iar aceasta o condamnă la un trai limitat, departe de exterior, de oameni, de natură, de tot ce se întâmplă în afara casei în care locuiește împreună cu mama ei. Știe că nu poate ieși afară, nu poate avea prieteni, nu se poate bucura decât de cărți, mama și asistenta care are grijă de ea, internetul și orele de curs prin skype.

   E cu adevărat o viață limitată, o viață simplă, o viață petrecută în același mediu ”steril”, ferit de alte bucurii simple. Cu toate acestea, Maddy nu se plânge, se bucură de prezența celor două femei din viața ei, a timpului petrecut împreună, de lectură și de tot ce-i oferă bucuriile cu care deja este obișnuită. Se bucură atât cât poate și nu este genul de adolescent care să iasă din cuvântul părintelui, nu are măcar secrete față de acesta.  În viața ei absolut tot  este la vedere.

   Este fericită cu puținul ei, cu absolut tot ce înseamnă pentru ea esențialul, știe ce e bine pentru ea – acel bine evidențiat de mama sa,  și nu-și dorește mai mult. Chiar dacă boala ei o limitează, chiar dacă fiecare zi este trasă la indigo, Medeline se bucură, trăiește demn și e mulțumită – motiv pentru care nu se revoltă, nu caută răspunsuri – pentru că știe că acestea nu există, nu cere altceva.

Tu ai putea trăi viața lui Medeline? Te-ai bucura de absolut tot chiar dacă ai știi că boala din corpul tău te condamnă să trăiești într-o bulă?

   Ai suporta  gândul că nu ai voie să comunici cu oameni, că nu ai voie să-i atingi, să-i simți, să-i îmbrățișezi? Ai  suporta cu greu ideea de a nu te bucura de natură și toate frumusețile ei doar pentru că ești bolnav. Boala lui Maddy o face să fie captivă într-o lume doar a ei, o lume colorată doar de cărți, filmele pe care le vede împreună cu mama, jocurile și puținele momente de fericire. Dar i s-a spus că nu are voie nimic din tot ce e firesc și poate banal. Boala – alergie la oameni trebuie ținută sub control și o transformă într-un suflet captiv în dorințele care nu i se vor împlini niciodată, ci doar special și cu unele nevoi speciale. Medeline trăiește într-o bulă firavă, dar care nu riscă să se spargă vreodată. De ce? Pentru că adolescenta de 17 ani știe că toată viața ei înseamnă acea casă, înseamnă supraveghere atentă și decizii la care trebuie să se supună pentru a-i fi bine.

   Deși se luptă cu dorințele unui adolescent, Maddy nu iese din rutina sa zilnică, nu-și neglijează mama, lecțiile sau lecturile. Și nu privește pe geam – nu are ce să vadă afară. Până într-o zi când în casa vecină, se mută o nouă familie. Vede pe geam patru persoane noi vor fi vecinii tinerei, dar atenția îi pică pe copii – pe băiatul care o surprinde privindu-l.

   Între Maddy și Olly se înfiripă o prietenie frumoasă, el vine să o cunoască, dar i se spune că nu poate fi primit în locuință. Primul prieten al copilei, legătura ei cu exteriorul, noutatea și bucuria – sunt doar noi dorințe pe care Maddy nu și le poate îndeplini din cauza bolii de care suferă.

   Totuși, cei doi vorbesc frecvent pe chat, se cunosc, se bucură unul de altul, se caută. Mai mult, se încalcă reguli, apar secrete, iar cei doi se văd – fără știrea mamei. Se văd, dar de la distanță. Viața lui Medeline se schimbă atunci când încalcă o a doua regulă.

    Când este descoperită, Maddy suferă și încercă să se îndepărteze de cel care o face să-și dorească și mai mult să fie normală, dar ea nu e normală, e bolnavă și nu are voie să se vadă, să se atingă cu nimeni.

   Curiozitatea și tot ce simte pentru Olly o determină să ia o decizie, radicală, una care o pune în pericol, care o face să ascundă adevărul. Și ghici ce? Are parte de experiența vieții ei! Toată această nebunie o pune în fața unui adevăr dureros, a unui adevăr care i-a fost ascuns ani la rând. Maddy realizează că a trăit cu teamă, că  a trăit în minciună și secrete – și mai rău e că totul, absolut tot i se părea normal, firesc și o dovadă de iubire.

   O poveste plină de secrete, căci nu doar o boală te duce la nevoia de a te arată altfel decât ești – puternic și deloc vulnerabil, secrete, minciuni, tragedii ce lasă urme nevindecate și rezultate dureroase.

   Mi-a plăcut povestea tare mult. I-am înțeles trăirile, nevoile și riscurile, iar pe mama lui Madeline am înțeles-o până într-un punct. I-am înțeles teama de singurătate și nevoia de protecție, dar și motivele care au determinat-o să reacționeze așa, să meargă pe drumul ascunderii unui adevăr. Nu am înțeles doza de egoism și nici faptul că nu s-a gândit la urmările acțiunilor sale.

   Într-o astfel de poveste, știi ce e boala,  dar crede-mă: uneori te poți înșela în privința bolnavului, oare cine este cu adevărat bolnav în această poveste?

   Finalul este unul care m-a făcut să visez la o continuare. Nu este trist, dimpotrivă. Este unul deschis spre noi orizonturi pentru un cititor care înțelege mult mai mult dintr-o astfel de carte. Este un final ofertant. Finalul vorbește despre libertate, prietenie și iubire. Visez la o continuare plină de viața, iubire și o nouă șansă pentru Maddy.

Lectură plăcută!

Cartea Absolut tot, de Nicola Yoon a fost oferită pentru recenzie de Editura Art. Poate fi comandată de pe site-ul Editura Art

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriselefant şi cărtureşti

 

26 COMMENTS

 1. Într-adevăr, citind despre oameni cu astfel de probleme, nu poți decât să conștientizezi faptul că una dintre coordonatele esențiale în viața unui om este sănătatea. Se pare că uneori luptăm pentru scopuri inutile, uităm care adevărata esență a vieții: să ne bucurăm de ea, cu întreaga ei pleiadă de lucruri simple și minunate. Realizez, din recenzia ta, că este o carte în care ingredientul principal este emoția, iar asta îmi place foarte mult! La fel de mult ca și recenzia ta!

  • Mi-a plăcut și mie foarte mult, Rodica! Mi-a plăcut și pentru că e scrisă foarte simplu, limbajul e comun, se citește ușor și înveți din ea foarte multe, îți reamintești să fii recunoscător și să apreciezi cum ești, ce ești și tot ce ai. Mulțumesc, draga mea!

 2. Art ne incanta din nou cu o aparitie minunata! Eu ador in pimul rand fizic cartile lor. Sa le tin in mana, sa le rasfoiesc, dar si ca sunt totdeauna asa bine selectate ca subiect, le face cu adevarat de colectie. 🙂

  • Cartea aceasta m-a ajutat să văd viața altfel, să mă bucur de viața mea așa cum este ea. M-a bucurat povestea tinerei Maddy, m-a întristat și mi s-a părut că a fost nedreaptă cu ea, dar mi viața, ci cea care era mereu lângă ea. Am înțeles nevoia de protecție, iubirea, dar obsesia..nu prea. Obsesia de a o pierde nu și-a avut rostul. Cine o fi cu adevărat bolnav și cum se termină totul..nici măcar eu nu am aflat :).

 3. Și eu am citit cartea și mi-a plăcut tare mult. Totuși, oricât de mult am încercat să-i găsesc o scuză mamei, nu am reușit

 4. Povestea lui Maddy m-a ravasit , m-a facut sa inteleg ce inseamna sa nu dispui de ce au altii mai pretios:sanatatea si libertatea. Olly a fost o surpriza placuta.Am incercat sa o inteleg pe mama lui Maddy, teama ca o va pierde si pe ea. Suferise cumplit dupa moartea sotului si fiului, dar nu am putut sa o iert. Chiar trebuia sa ii ia visele fiicei sale? Sa ii refuze libertatea? Dragostea? E de inteles de ce Absolut tot a devenit cartea mea preferata de la Young Art. Si ma bucur mult ca a fost asa cum am gandit de la inceput, ca iti va merge la suflet! Felicitari pentru frumoasa recenzie!

  • Eu am apreciat mult modul în care a fost scrisă toată povestea, am apreciat simplitatea, dar și atitudinea lui Maddy, prietenia lui Olly și ajutorul asistentei. Vreau o continuare pentru ca sunt atâtea lucruri misterioase, atâta întrebări ale căror răspuns chiar vreau să-l aflu. Mulțumesc mult, Alina!

 5. off,vanez cartea asta de cand a aparut!am mai citit pareri despre ea,imi place mult ce ai prezentat!Vreau neaparat sa citesc si eu cartea,de fapt o vreau sa fie a mea!

 6. Laura, daca ai stii de cat timp ma gandesc la cartea aceasta. Ma bantuia tot parerea Alinei si imi spuneam: „lasa, de indata ce te eliberezi, o vei citi”. Uite ca au trecut niste luni de atunci si imi reamintesc tot ce am ratat. Imi place foarte mult tot ce ai scris, dar oare va exista o continuare? Aceasta este problema, unele povesti raman in aer.

  • Mili, pentru liniștea mea, sper să existe, căci nu aș vrea să rămân cu resentimente fața de un anumit personaj al poveștii. Abia aștept să-ți aflu părerea 🙂

  • O să-ți placă, Arci, căci nu e o poveste tristă, ci una ce te ține conectat la realitatea zilelor noastre. Mulțumesc mult! Abia aștept să-mi spui ce crezi.

 7. Mi-a plăcut prezentarea şi mi-aş dori mult să citesc volumul de asemenea. O poveste de iubire, secrete, m-a captivat de-a dreptul! 🙂

 8. Am observat şi eu că toată lumea apreciază cărţile acestei edituri. 😀 Cât despre aceasta, este de ceva timp în gândurile mele. Cu siguranţă o voi citi la un moment dat! Felicitări! 🙂

  • E genul de carte cu mesaj profund, cartea care te învață să apreciezi și să mulțumești pentru ceea ce ai, căci multora le este interzisă normalitatea – aceea de a socializa și de a avea mulți prieteni.

 9. o carte superba in care se vede ca Nicola Yoon a pus foarte mult suflet si reunosc ca e una dintre cele mai bune carti pe care le-am citit anul acesta…Mi-a placut personalitatea lui Olly, dar si puterea lui Maddy de a risca totul pentru a fi fericita

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.