Ultimul copil – John Hart – Editura Trei – recenzie

Ultimul copil – John Hart – Editura Trei – recenzie

by -
0
Ultimul copil - John Hart - Editura Trei - recenzie

Ultimul copil – John Hart – Editura Trei – recenzie

Titlu: Ultimul copil
Autor: John Hart
Titlu original: The Last Child
Limba originală: engleză
Traducere de Mihaela Apetrei
Nr. de pagini: 574
Anul apariției: 2023

 “John Hart a scris șase bestselleruri New York Times — The King of Lies, Down River, The Last Child, Iron House, Redemption Road și The Hush. Singurul autor care a câștigat Edgar Award pentru cel mai bun roman pentru două cărți consecutive, a mai obținut și Barry Award, Southern Independent Bookseller’s Award for Fiction, Ian Fleming Steel Dagger Award, Southern Book Prize și North Carolina Award for Literature.
 Romanele lui au fost traduse în 30 de limbi și sunt disponibile în mai mult de 70 de țări. Fost avocat și agent de bursă, John Hart locuiește la o fermă din Virginia, unde își scrie romanele.”

“La 13 ani, Johnny Merrimon avea o viață perfectă — o casă primitoare, părinți care-l iubeau și pe Alyssa, sora lui geamănă. Nu știa ce înseamnă să pierzi ceva până în ziua în care a dispărut Alyssa. După un an, Johnny este izolat și singur. Doar el mai este convins că Alyssa trăiește — deși nu poate explica pe deplin de ce. Hotărât s-o găsească, riscă totul că să exploreze partea întunecată a orașului. E o căutare disperată, dar Johnny nu e chiar singur: nici detectivul Clyde Hunt n-a încetat s-o caute pe Alyssa și are o slăbiciune pentru băiat, pe care încearcă să-l protejeze.
 Apoi dispare încă un copil…
 Johnny pornește împreună cu singurul lui prieten către un loc uitat, cu o lungă istorie violentă. Acolo întâlnesc un uriaș, un evadat pornit în propria aventură tragică. Ce află de la el va zdruncina tot ce crede Johnny despre soarta surorii lui; îi va duce într-un alt loc îndepărtat, către un adevăr care-i va pune la grea încercare pe ambii băieți.

 „Hart scrie din nou un roman elegant, care-ți rămâne în minte, memorabil. Eroii lui au o profunzime emoțională pe care rareori o au personajele acestui gen literar, iar proza expresivă plină de grație scoate poveștile sale din granițele genului și le aduce pe tărâmul Literaturii, cu majusculă. O lectură obligatorie pentru cititori pasionați de orice gen literar.” (Booklist)

  Dar și Daily Mail are dreptate:

 „Cu aluzii din Salinger și Dickens, este un roman tulburător care te prinde și nu-ți mai dă drumul.

  Este primul roman al lui John Hart pe care îl citesc și da… m-a ținut cu sufletul la gură. Scrisă simplu, cu mult dialog, urmăriri, cu personaje interesante și bine conturate, povestea te ține conectat de la prima până la ultima filă.

 Un orășel din Carolina de Sud, o familie fericită, familia Merrimon-Spencer, lucrător în construcții, Katherine – mama, și doi gemeni Alyssa și Johnny. Dar dispariția fetiței distruge imaginea idilică: tatăl se simte vinovat că nu a luat-o la timp de la școală și dispare, iar mama cade sub influența lui Ken Halloway, cel mai bogat din orășel. Ken o dorise din tinerețe, Katherine fusese o fată frumoasă, dar ea îl alesese pe Spencer. Acum, după dispariția soțului și a fetiței, Ken o găzduia cu fiul ei într-o casă de-a lui, o magherniță, o umplea de droguri, stăpânindu-i trupul de câte ori avea chef.

  Distrusă de droguri Katherine nu mai avea putere să riposteze sau să-i pese de ceva, uitând uneori că mai avea un copil. Johnny era la 13 ani ai lui, cel care avea grijă cât putea de ei doi, și-l ura pe Ken din toate puterile, mai ales că acesta era deseori violent. Dar Johnny mai avea o misiune, își căuta sora, chiulea de la școală, își făcuse o listă cu prădători sexuali, îi urmărea, le scotocea casele, convins că sora lui încă trăiește. Uneori era însoțit de Jack, băiatul unui polițist, un paria în familia lui. La patru ani Jack căzuse dintr-un camion, avea o mână distrusă, era obiect de batjocură pentru colegi și chiar și pentru familia lui. Mama lui Jack se refugiase în rugăciuni și predici, tatăl era total absorbit de cariera fiului mai mare, Gerald, bun sportiv, de cel mic nu-i păsa decât când era vorba de a-l supune voinței lui. Pe lângă asta tatăl lui Jack voia să avanseze să devină detectiv.

  Apoi era detectivul Clyde Hunt care cercetase dispariția Alyssei și nepuntința de-a o găsi îl făcuse să devină obsedat de caz. Soția îl părăsise, lăsându-l pe fiul lor Allen cu tatăl lui. Relația celor doi fusese bună până cu un an în urmă, dar Allen se schimbase mult și Clyde simțea că nu poate ajunge la el. Cercetează în continuare dispariția fetiței și-l scoate pe Johnny din încurcături și necazuri. Dar se întâmplă simultan mai multe lucruri.

  Într-o zi de chiul a lui Johnny, când stătea pe malul râului cu Jack, de pe șosea este aruncat un motociclist rănit, care apucă să-i spună băiatului că a găsit-o pe Alyssa. Speriat de urmăritorul motociclistului, Johnny fuge dar dă peste Levi Freemantle, un deținut fugar care purta pe umeri o cutie, de fapt un sicriu mic.

  Dispare apoi o altă copilă, Tiffany Shore, colegă cu băieții. Toată lumea o va căuta, dar Johnny va fi cel care o va găsi. Îl urmărise de multe ori pe Jarvis, un prădător sexual, și pe prietenii lui. Aici o va găsi pe Tiffany, Jarvis e gata să-l ucidă dar fata îl împușcă.
Recuperat și ieșit din spital Johnny ia mașina lui Steve, vărul tatălui său, și merge în Ținutul Corbilor, la cimitirul Arborilor Tăcuți, un loc al sclavilor eliberați pe vremuri, un loc unde locuise și familia lui Levi. Găsise chiar o conexiune cu un strămoș de-al lui.
Acolo îi află povestea, îl ajută să îngroape micul sicriu al fiicei sale. Aflați și voi povestea citind cartea. Merită.

  Apoi Levi îi va salva pe Johnny și mama lui de furia lui Ken, chiar îl va ucide pe acesta înainte de-a muri.
Poliția îl cercetează pe motociclist, care se dovedește a fi profesor la universitate, pasionat de alpinism, identifică și locul unde a fost ultima dată vrând să afle cum de știa de Alyssa. Sapă și pe terenul lui Jarvis, găsesc mai multe cadavre de copii, și un adult, un bărbat, dar n-o găsesc pe Alyssa.
Cine este bărbatul? Veți fi la fel de surprinși ca polițiștii.

  Îl găsesc și pe prietenul lui Jarvis, dar Yoakum, îl va ucide apărându-și partenerul, pe Clyde. Apar unele probe care par a-l incrimina pe Yoakum, e cercetat de superiori, crezându-se că a fost și el implicat cu Jarvis și gașca lui, dar nu găsesc nimic.

  Între timp Clyde pune totul cap la cap și-și dă seama cine dăduse indicii greșite, cine e polițistul implicat. O găsesc și pe Alyssa în puțul unei mine părăsite, iar povestea lui Jack, care nu mai vrea să mintă, umple golurile. După aflarea adevărului sordid fiecare piesă își găsește locul.

 Cum a murit Alyssa? Cine e vinovat? Cine a ascuns faptele, a măsluit dovezile și a ascuns cadavrul? Cine l-a amenințat pe Jack obligându-l să-și mintă prietenul? Clyde află totul și rezolvă cinstit și cu calm lucrurile.

 Ce se va întâmpla cu Johnny? Dar cu Katherine? Ce se va întâmpla cu Clyde și fiul lui?

 Multe întâmplări, multe întrebări și răspunsuri, multe secrete ascunse. Veți afla totul citind cartea, credeți-mă e un adevărat regal.

  Iată și câteva păreri avizate:

Ultimul copil este cu adevărat o carte rară, atât de impresionante sunt forța și grandoarea talentului de povestitor al lui Hart.” (Book Reporter)

Hart e un povestitor extraordinar, care nu respectă nicio formulă sau stil similar, în afară de calitatea superioară a prozei.” (Detriut Free Press)

blog tour

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.