Al Punto de Anamaria Ionescu și Radu Costescu - Editura Tritonic - recenzie

Al Punto, de Anamaria Ionescu și Radu Costescu – Editura Tritonic – recenzie

Al Punto

Autori: Anamaria Ionescu și Radu Costescu

Editura Tritonic 

Număr pagini: 303

An apariție 2022

“Un thriller semnat de Anamaria Ionescu, autoarea seriei Sergiu Manta și Radu Costescu, autorul debutant din Noir de Brașov.”

Un Chef român ucis cu maximă violență, o afacere din trecut, o prietenie complicată, o iubire înșelătoare, totul cu mult gust și arome desăvârșite… Un polițist din Barcelona și colegul său sosit de la Bucureșți încearcă să dezlege o poveste încâlcită și, aparent, gastronomică într-un peisaj mediteranean de vis.”

Poftă bună și păzește-ți spatele!” –  intrigant nu?

Mărturisesc că am fost foarte curioasă  să citesc “AL PUNTO”.

  Am citit celelalte cărți ale autoarei, dar acum e un roman scris în doi sau “la patru mâini”. Totdeauna sunt interesante astfel de scrieri pentru că sunt două concepții, două moduri de-a scrie, dar aici chiar se armonizează foarte bine.

  În “AL  PUNTO” autorii și-au plasat acțiunea în Spania (unde locuiesc acum ) în – Sitges și Castelldefels.

  Avem descrieri de la malul mării, restaurante din București și din Spania, chefi și rețetele lor, mafia rusească, spălare de bani, crime, urmăriri și la final ‘câștigătorul”, surpriza unei cărți bine structurate.

Dar s-o luăm la pas cu personajele principale…

  Și începem cu Tudor, un băiat cu o familie care-l poate întreține, lungește anii de școală cu chefuri, femei, o viață boemă. Termină în final facultatea și-și caută  de lucru. Într-o seară, la restaurant, cunoaște un tip Florian, care-i va oferi un loc  de muncă excelent, la o clinică din București.  Funcție, salar mare, avantaje, toate îi dau de înțeles, mai ales după ce-l cunoaște pe reprezentantul șefului, că e vorba despre mafia rusească și spălare de bani. E puțin înspăimântător, dar extrem de tentant, așa că acceptă. Un timp treaba merge, dar reclamația unui contabil îl pune sub lupa DIICOT-ului, este arestat, cercetat și ajunge la închisoare. Dar pentru că n-a spus nimic, n-a implicat pe altcineva, este protejat și-n închisoare și iese mai repede. În închisoare este repartizat la bucătărie și bucătarul de acolo, de altfel foarte priceput, îl învață multe trucuri și rețete.  Așa că nu  e de mirare când este solicitat pentru o emisiune TV, făcută de un chef renumit, cu bucătari din închisori. Se remarcă și chiar câștigă, apoi curând este eliberat. Este contactat de același reprezentant al mafiei care-i spune să se angajeze la restaurantul nou deschis al chefului  Raul Vancea (organizatorul show-ului) și este acceptat. Abia mult mai târziu va afla toate circumstanțele.

  Aici o cunoaște pe Adriana, sora lui Raul, au o poveste de dragoste cu suișuri și coborâșuri, și o logodnă, care se va rupe din cauza infidelității lui. După evenimentul eșuat de la local, pleacă în Spania la mătușa lui, care avea acolo un restaurant și pe care o ajută cu bani.

  Acum Raul: lucrează mult în străinătate, în diferite restaurante, încercând să câștige suficient cât să-și deschidă propriul local în Bucureșți. Dar părinții mor într-un accident și trebuie să aibă grijă de sora lui mai mică așa că revine în țară. Aici nu e ușor de găsit un loc de muncă, se simte  mizerabil, mai ales că  sora lui, Adriana, lucra ca asistentă medicală.

  Providențial i se face o propunere  pentru un show culinar, apoi i se finanțează localul și înțelege că va spăla banii mafiei, dar nu mai are ce face.  I se cere să-l angajeze pe Tudor, par a se împrieteni, deși e reticent în privința relației acestuia cu sora lui.

   Și intervine necazul, într-o zi își găsește  seiful deschis, banii dispăruți, și Tudor plecat. Sigur că toate bănuielile lui se îndreaptă către acesta, mai ales că Adriana îi mărturisește că-i dăduse codul de la seif (pe care până atunci îl știau doar ei doi).

Dar oare cine era vinovatul???

  Pentru că mafia îl bănuia pe el “fuge” în  Spania, unde sora lui lucra deja și se angajează într-un mic restaurant, într-o  localitate pe malul mării. Întâmplarea face, ca în aceeași localitate, să vină în vacanță și Tudor, dar nu știau unul de altul.

Aflăm despre viețile lor, despre familia mătușii lui Tudor, despre viața Adrianei.

   Dar mafia îl găsește pe Raul și este ucis. Poliția începe cercetările și Tudor care trece întâmplator pe acolo, vrând să bea o cafea, este legitimat.

  Ramon, polițistul spaniol, bănuiește o reglare de conturi între conaționali, și cere ajutorul Poliției Române. Este trimis Sorin, un polițist tânăr vorbitor de limbă spaniolă.

Amândoi reușesc să-l prindă pe Oleg, reprezentantul mafiei, cel care-l ucisese pe Raul.

  Tudor dispare, Sorin e intrigat de relația pe care Ramon o începe cu Adriana, sora lui Raul, dar consideră că e viața lor.

  Și totuși îl sâcâie ceva, are impresia că mai este un dedesubt al afacerii, că altcineva a “tras sforile”, mai ales că nu găsiseră banii.

Așa că rămâne întrebarea:  Unde sunt banii???

Cine a profitat?

Cine a orchestrat totul?

Ce se va întâmpla cu Tudor?

Ce vor face Adriana și Ramon?

Va afla Sorin adevărul și implicarea fiecăruia?

Găsiți toate răspunsurile și multe altele citind cartea.

Romanul este cu atât mai interesant cu cât fiecare personaj își spune povestea alternativ.

  Din intersectarea personajelor și poveștilor lor aflăm întregul și explicația evenimentelor, pornind din trecutul lor până în prezent.

Mulțumesc editurii Tritonic pentru ocazia de a citi romanul!

Carte disponibilă pe site-ul Tritonic

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriselefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

 

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

3 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.