Animal de Lisa Taddeo - Editura Litera - recenzie - literaturapetocuri.ro

Animal, de Lisa Taddeo – Editura Litera – recenzie

Animal de Lisa Taddeo

Editura Litera 

Traducere: Bogdan Perdivara

Număr pagini: 365

  De când se știe, Joan a fost silită să îndure cruzimile bărbaților. Dar, după ce asistă la un act de o violență șocantă comis de unul dintre ei, fuge din New York în căutarea lui Alice, singura persoană care o poate ajuta să-și înțeleagă trecutul. Pe colinele pârjolite ce domină orașul Los Angeles, Joan rememorează evenimentul oribil petrecut sub ochii ei pe când era doar un copil – scena care i-a bântuit fiecare zi din viață – și își pregătește răzbunarea.

  Animal este descrierea furiei feminine în starea ei cea mai pură, o explozie viscerală de revoltă împotriva unei societăți dominate de bărbați. Un roman de debut „pasionant“ (Entertainment Weekly), „captivant“ (New York), „exploziv“ (People), „de o frumusețe sălbatică“ (Library Journal).

  Această carte este opera de debut a autoarei. La noi a mai apărut și cartea Trei femei. Am postat și părerea publicaţiilor de specialitate. Văd că este foarte apreciată, ceea ce nu coincide cu părerea mea în urma lecturării acesteia sau poate stilul realist, brutal, nu mi-a adus confortul dorit.

  Descrierea vieţii mizerabile, brutale, pe care o are Joan până la vârsta de treizeci şi şapte de ani, introspecţia acesteia asupra propriei existenţe, te duce cu gândul la o femeie depresivă, obişnuită doar să fie folosită şi să se folosească de bărbaţi, o femeie care se droghează, dar nu excesiv, o femeie a cărei părere despre sine este la cote minime. Aceasta, după moartea părinţilor va locui o perioadă cu matuşa Gosia. Amintirile ei despre sex sunt încă de când era copilă şi adulţii profitau de ea. Oare ce traume a suferit în copilărie de nu îi mai pasă de corpul său, de imaginea sa, de viaţă în general.

  Joan va pleca din New York, în urma unei scene brutale: fostul său amant s-a sinucis în restaurantul,  unde aceasta lua masa cu un alt iubit. Ca să înţelegeţi mai bine, cartea aceasta e un fel de jurnal al bărbaţilor,  care sau perindat prin patul lui Joan şi impresiile pe care i le-au lăsat pe de o parte, şi obsesia ei pentru Alice, pentru care va traversa ţara să o caute şi să stea de vorbă cu ea.

  Cel mai stabil, pionul principal, este Victor, victima, un fost şef al lui Joan. Pentru ea nu a fost doar şef o bună bucată de timp, a fost şi un înlocuitor de tată,  un confident în variantă feminină a lui Joan.

,,Pentru mine n-a fost niciodată Victor. Doar Vic. Mi-a fost şef, şi o bucată bună înainte să se întâmple ceva, l-am apreciat. Era foarte inteligent, cinstit şi avea o faţă caldă. Mânca şi bea cu nemiluita, însă exista demnitate în excesul lui. Era generos, lepăda câte o lingură de piure de spanac în farfuriile tuturor înainte să se serveasca el însuşi. Avea un vocabular ales, părul pieptănat cu îngrijire peste frunte şi o colecţie extinsă de pălării de bună calitate. Avea şi doi copii, o fată şi un băiat;băiatul era debil mintal, lucru pe care Vic îl ascundea, într-o măsura, de mine şi de ceilalţi subordonaţi.

Începusem, de la un timp încolo, să mă bazez pe Vic pentru orice. Lucram la o firmă de publicitate.  El era director de creaţie. Nu avusesem experientaţă mai deloc la angajare, însă dovedeam, din ce spunea el, un talent aparte. M-a promovat de la secretară obişnuită la copy-writer.”

  Vi se pare cunoscută povestea clasică, cu un director  gras,  căsătorit, cu copii şi relaţia cu o secretară? Clişeic aş spune eu. Ea, tânără, frumoasă, toate atuurile de partea ei. Urmează o etapă din viaţa ei fără griji. Deplasări, nenumărate cine luate în doi, diferite cadouri oferite, pe care mai apoi le valorifica. Toate acestea nu îi vor fi de ajuns. Relaţia cu şeful ei nu îi aduce nici o satisfacţie. Va dori tot timpul să aibă alături de ea barbaţi care să o satisfacă, ceea ce este imposibil pentru ea. Vic se va îndrăgosti de  ea, iar confesiunile despre alţi bărbaţi,  pe care i le face Joan, vor duce la tragedie.

  Cine este Alice? Din ce cauză vrea să o întâlnească pe aceasta, şi ia hotărârea de a se muta în Marele Canion şi de a fi alături de ea?  Totuşi, din introspecţiile lui Joan, reiese că o şi urăşte de moarte, dar o și invidiază. Este dornică de a stabili un contact cu aceasta, de a purta un dialog.

,,În acele momente dintâi am simţit cu Alice o legătură vulcanică, nemaipomenită. Era mai puternică decât orice conexiune avută cu vreun bărbat, cu parinţii mei, ba chiar şi cu Gosia.”

Joan va închiria o casă în Canion, va avea o relaţie sexuală cu River, vecinul care locuia în iurtă, se va angaja la un local în apropierea locului unde Alice avea cursuri.

  Întâlnirea dintre cele două va duce la alte confesiuni din partea ambelor femei. Aflăm şi de cine ar fi fost totuşi îndrăgostită Joan. În timp ce era cu Vic, aceasta l-a întâlnit pe Cerul Liber, un contabil căsătorit, evident, şi cu copii. Întâlnirile cu acesta erau aşteptate cu nerăbdare. Totuşi, această relaţie nu i-a adus liniştea. A mai fost şi Paul, ca un aperitiv între bărbaţii importanţi din viaţa ei. Dar, ceea ce mi-a plăcut a fost întâlnirea rapidă pe drumul său spre Alice, într-o cameră de motel cu cel care o va lăsa însărcinată. O partidă de un minut cu consecinţe îndelungate.

  După moartea lui Vic, văduva acestuia o va suna şi o va jigni crunt. Mă aşteptam din partea văduvei la un limbaj mai adecvat, dar nu, Joan a primit exact ce merita. În diferitele ocazii cand o va suna sau îi va da mesaje vulgare, izvorâte din durere şi ură, văduva îi va comunica că a pierit şi băiatul cu dizabilităţi, iar fiica lor a fugit de acasă furioasă şi hotărâtă să o găsească pe Joan şi să o omoare.

  Dintre toate frazele din această carte, una mi-a atras atenţia. Aceasta o descrie exact pe Joan şi vine din partea proprietarului bătrân, de la care a închiriat casa în Canion.

”- Nu ştiu ce fel de femeie eşti, Joan. Unele femei nu sunt făcute să aibă copii. Și nu cred că-i lucru rău. Biologia este enigmatică şi totuşi cumpănită, pe unii îi selectează pentru procreare, iar altora le trasează un alt fel de drum. Femeile ca tine sunt necesare pentru ventilare. Pentru depresurizarea cabinei.”

Oare ce a traumatizat-o pe Joan de nu va avea respect deloc pentru propria sa persoana?

Cine este de fapt Alice şi unde va duce întâlnirea dintre cele două?

Când o va găsi fiica lui Vic, va reuşi Joan să scape cu viaţă?

Vă las pe voi să descoperiţi toate dedesubturile acestei cărţi.

Un roman de debut dinamic, scris cu o siguranță desăvârșită… Vocea lui Joan este atât de limpede și de puternică, încât te prinde de la prima până la ultima pagină… Proza lui Taddeo este sclipitoare. Are un dar pentru expresia aforistică, pentru observația care surprinde.“ The New York Times Book Review

Nu cred că există un autor care să scrie despre viața interioară a femeilor cu acurateţea și intensitatea cu care o face Taddeo… Neînfricată, sexy, sălbatică… Este extraordinară.“ Jojo Moyes

  LISA TADDEO a fost colaborator la revista New York, la Esquire, Elle, Glamour şi la multe alte publicaţii. Scrierile sale de nonficţiune au fost incluse în antologiile Best American Sports Writing şi Best American Political Writing, iar povestirile ei au câştigat două Premii Pushcart.Trăieşte cu soţul şi fiica în New England.

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

Animal de Lisa Taddeo – Editura Litera – recenzie – literaturapetocuri.ro

 

2 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.