Ape moarte de Ann Cleeves

Ape moarte, de Ann Cleeves – Crime Scene Press – recenzie

Ape moarte

Ann Cleeves

Dead Water

Traducere Mihnea Arion

Editura Crime Scene Press – 2019

Număr pagini – 364

Seria Shetland: Cvartetul elementelor

   Ape moarte de Ann Cleeves roman polițist.

Al cincilea volum din seria Shetland.

Trupul neînsuflețit al ziaristului Jerry Markham e descoperit într-o barcă din Shetland, lângă casă de lângă port a procuroarei. Tânăra detectivă Willow Reeves e chemată din Hebride să conducă anchetă. După moartea logodnicei sale, inspectorul Jimmy Perez a ieșit din sistem, dar noul caz îi trezește interesul și hotărăște să se implice în investigație. Pentru Willow, faptul că el e de-al locului se dovedește o binecuvântare – numai un om din insule poate înțelege fațada de secrete pe care o construiește această comunitate unită. Cei doi descoperă că Markham își crease un renume la Londra, unde plecase să-și urmeze cariera scriitoricească. În Shetland lăsase în urmă un scandal care implica o fată, Evie Watt, acum logodită cu unul dintre cei mai importanți bărbați de pe insula. E limpede că ziaristul nu avea prieteni în Shetland – de ce s-ar fi întors? Willow și Jimmy ajung curând la Sullom Voe, inima industriei petroliere din Shetland. Într-o comunitate în care unii țin cu strășnicie de valorile tradiționale, apariția noilor tipuri de energie nu e văzută mereu cu ochi buni. Se dovedește că, înainte să moară, Markham descoperise o pistă – o pistă care, pentru cineva, era îndeajuns de importantă încât să justifice o crimă…”

  Acțiunea romanului debutează cu uciderea lui Jerry Markham, un jurnalist cunoscut la Londra, originar din Shetland.

   Jimmy Perez fiind în concediu, distrus de moartea logodnicei sale, cei de la centru o trimit pe inspectoarea Willow Reeves ca împreună cu agentul Sandy Wilson să se ocupe de caz. Deși Jimmy se ocupă prioritar de fiica logodnicei sale, împărțind custodia cu tatăl acesteia, este intrigat și interesat de caz, așa că oferă o mână de ajutor mai ales că-i cunoaște bine pe cei din localitate.

   Corpul lui Markham este găsit în lotca procuroarei Rhona Laing, care se mutase în localitate de câțiva ani, făcea canotaj cu echipa veteranelor din Aith. Iubitoare de mare, Rhona își luase și un iaht mic, pe care-l manevra singură, unicele ei socializări cu localnicii  se petreceau la antrenamente, concursuri și regate.

   Cei trei încep cercetările și află multe lucruri, cu toată secretomania oamenilor, care totuși erau mai deschiși cu Jimmy, considerat unul de-al lor.

   Jerry Markham a avut  cu ceva ani în urmă o aventură cu o tânără din localitate Evie Watt, care rămăseese gravidă și pierduse sarcina, urmată de o cădere psihică. Dar acum Evie avea o relație și era aproape căsătorită cu John Henderson.

   La început ei cred că Markham s-a întors pentru vreun articol de senzație, tulburând apele, mai ales că în Shetland oamenii erau împărțiți în două tabere: unii țineau cu putere de valorile tradiționale, alții militau pentru apărarea mediului și folosirea noilor tipuri de energie. Sigur că discuțiile, confruntările, stârniseră resentimente, mai ales în Sullom Voe, inima industriei petroliere din Shetland.

  Dar oare sunt destul de acute pentru a determina o crimă? Și de ce era corpul pus în lotca procuroarei? Ce mesaj transmitea?

  În timp ce se derulează cercetările și  cei trei vorbesc cu toate persoanele posibil implicate, este găsit  al doilea cadavru, John Henderson, cunoscut om de afaceri din localitate și viitorul soț al lui Evie Watt. Pare că toate bănuielile se îndreaptă către Evie.

Cele două crime inexplicabile au șocat localitatea și limbile oamenilor încep să se dezlege.

   În ziua când a murit, Markham îi spusese mamei lui că în curând nu va mai avea nevoie de sprijinul ei bănesc. Mai mult, deși primea bani pentru chirie, mașina  o Alfa Romeo și-o cumpărase din bani proprii, după cum îi povestise mama sa, Maria, detectivului.

   Maria îi spune lui Jimmy despre aventura fiului ei cu Evie, cum s-a terminat, că s-a bucurat când fata și-a găsit logodnic, chiar ea fiind cea care îi trimisese fiului ei anunțul din ziar.

   Henderson era văduv, soția lui Agnes, pictoriță, fusese bolnavă mult timp înainte de-a muri. Se zvonise că Henderson avusese pe cineva, cât încă ea trăia, dar nu era nimic ce putea fi dovedit, doar bârfe. După o vreme își revenise, o curtase pe Evie și stabiliseră data căsătoriei.

   Markham o căutase pe Evie, se pare că se întâlnise cu ea sau cu cineva care îi semăna, vorbise și cu Henderson. Părea că el caută o iertare a păcatelor mai ales că urma și el să se căsătorească cu o tânără din Londra, bogată,  dar cu puternice valori morale și religioase.

   Apoi mai era familia lui Evie, o familie muncitoare și credincioasă, dar obsedată de binele fiicei lor, care încearcă s-o ajute  să treacă peste evenimente.

  Despre Rhona, procuroarea, lumea șoptea c-ar fi fost amanta lui Henderson, dar nimic concret. Dispariția ei intensifică cercetările.

  Totuși întrebările persistă, dar Jimmy cu încăpățânare și determinare reușește să  desfășoare pânza de păianjen.

   De ce venise Jerry Markham acasă? Voia să scrie un articol sau nu? De unde avusese bani pentru mașină? Ce legătură are Rhona cu Henderson? Care era adevărul privind relația lor? Ce legătură era între Evie și criminal? Ce vină îi atribuia criminalul Rhonei? Care era motivația crimelor?

Veți desluși toate răspunsurile citind cartea.

   Ann Cleeves creează, ca de obicei, o poveste extrem de interesantă, plină de adrenalină, cu un final șocant.

Iată și câteva păreri avizate:

Ann Cleeves e în elementul ei în acest peisaj extraordinar cu ferme vechi și terenuri petrolifere moderne – și cu apă, apă peste tot.” (New York Times Book Review)

Conflictul dintre cei care caută să-și păstreze tradițiile și cei care urmăresc ocazii de a pune în aplicare noile tehnologii e subtil ilustrat.” (Publishers Weekly)

„… un ochi lucid, dar plin  de compasiune… o operă polițistă convingătoare, avându-l drept protagonist emoționant și original pe detectivul îndurerat…” (The Independent)

Cleeves dă viață insulelor Shetland – simți înțepătura sărată a brizei când citești romanele din serie. Ape moarte e o nouă poveste excelentă.” (Crimesquad)

Cartea o găsiți pe site-ul Editura Crime Scene Press

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărţi poliţiste

Recenzii cărți Ann Cleeves

 

 

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

8 COMMENTS

    • Marius imi plac cartile autoarei,iar copertile de la Crime Scene Press mi se par deosebite si elegante.

  1. Multumesc pentru recomandare, Arci! Am citit primele 4 carti din serie, dar m-am oprit… Moartea logodnicei lui Perez m-a afectat si m-a indepartat de serie. Acum nu stiu ce sa fac.

    • Si pe mine m-a suparat dar este impresionanta lupta pe care o duce Perez sa-si revina mai ales ca are si jumatate din custodia copilei si se ocupa mult de ea.In acelasi timp este interesat de caz si constient ca fiind de-al locului intelege altfel lucrurile.Merita s-o citesti

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.