Regina fără regat de Holly Black

Regina fără regat, de Holly Black – Editura Storia Books – recenzie

Regina fără regat

Holly Black

Titlu Original: The Queen of Nothing

Traducator: Bogdan Voiculescu, Ruxandra Tudor

Editura: Storia Books

Colecție: Young Adult

An apariție: 2020

Număr pagini: 344

Trilogia Făpturile Văzduhului: 1. Prințul nemilos; 2. Regele malefic; 3. Regina fără regat

  Am terminat de citit ultimul volum din Făpturile Văzduhului și mă simt puțin tristă, pentru că am părăsit Tărâmul Zânelor și fascinantele ființe care o populează, dar și fericită, pentru că îmi place cum s-a încheiat trilogia. Holly Black mi-a oferit un cadou frumos – o poveste  captivantă, plină de aventură, suspans, intrigă și romantism, mult mai pe gustul meu decât Basme moderne, cealaltă trilogie a autoarei (acțiunea are loc tot pe Tărâmul Zânelor, unele dintre personaje, precum lordul Roiben și consoarta sa pixi, Kaye, sunt prezente și în ambele serii). Primele două volume ale trilogiei mi-au plăcut tare mult, au fost un amalgam de emoții, suspans și adrenalină, intrigi, trădări și manipulări, dar ,,Regina fără regat” a reușit să mă cucerească pe deplin.

  Știu că iubitorii genului fantasy au avut mari așteptări, dar au fost dezamăgiți de turnura pe care a luat-o povestea, că a fost mult prea romantică pentru gustul lor. Au vrut un final mai palpitant, momente tensionate și personaje dure, crude, manipulatoare și egoiste, dar au găsit cu totul altceva. Ei bine, pentru mine a fost o adevărat încântare. Inima-mi romantică a tresăltat de bucurie, iar zâmbetul nu mi-a lipsit de pe chip.

  Din punctul meu de vedere, trilogia Făpturile Văzduhului reprezintă cea mai bună recomandare pentru romanticii care vor să încerce un alt gen literar. Are aventură, romantism și suspans. Uneltiri, strategii, amenințări, secrete și blesteme. Momente tensionate, scene picante și o poveste de dragoste neașteptat de frumoasă.

  Finalul absolut răvășitor al celui de-al doilea volum, ,,Regele malefic”, m-a determinat să aștept cu nerăbdare continuarea. Îmi aduc și acum aminte cât de șocată am fost de decizia pe care o luase Cardan în privința lui Jude. Știam că e rău, dar așa malefic nu mă așteptasem să fie. Mult mai târziu mi-am dat seama că era vorba de o strategie de-a lui, că era singura cale prin care putea să o salvaze. Abia după ce am citit și acest ultimul volum, am descoperit ghicitoarea care se ascundea în vorbele lui Cardan.

   ,,Regina fără regateste un roman lipsit de tensiune, romantic, ba chiar puțin siropos, fără prea multe intrigi de culise. Ranchiuna nu mai stă la loc de cinste, iar trădările nu-și mai au rostul. Surorile Duarte se înțeleg mai bine ca niciodată, Cardan și Jude sunt de nerecunoscut, mai romantici ca niciodată, Tărâmul Zânelor nu mai e deloc așa cum îl știam (plin de petreceri dezmățate, răutăți și cruzimi fără margini). Mai lipsea ca dușmanii – Cardan și Madoc – să se pupe pe obraz și se îmbrățișeze.

  Trebuie să recunosc că m-a uimit puțin că autoarea a fost foarte darnică cu latura romantică. Având în vedere că i-am citit toate cărțile publicate la noi, îi știam predilecția spre latura întunecată – tendința de a-și chinui personajele, Tărâmului Zânelor este descris ca un film de groază excelent regizat. Acum, am dat peste un Cardan care și-a dat la o parte cruzimea proverbială ca să se transforme într-un cavaler șarmant și romantic. Iar scenele de dragoste dintre el și Jude sunt incandescente.

,,Este străbătut de un fior și se lipește cu putere de mine, sărutându-mă pasional. Îmi dă pe spate părul ud de transpirație. Tot corpul mi-e tensionat de dorință și mă lipesc și eu de el. Mă simt ca și cum aș fi cuprinsă de febră. Fiecare sărut pare să-mi facă gândurile mai difuze, fața mai îmbujorată. Gura lui este pe gâtul meu, limba lui, pe piele. Mâinile îi coboară pe șoldurile mele și mă ridică.

  Acțiunea din Regina fără regat se continuă de unde a rămas în Regele malefic. După ce a fost declarată Înaltă Regină a Regatului Elfhame, Jude a fost exilată în lumea muritorilor de  regele Cardan. Știa că o disprețuia, dar faptul că a trimis-o în exil avea sens pentru ea. A fost o mișcare tipică pentru Cardan. Însă  nu își poate ierta greșeala, că nu a reușit să prevadă ce se va întâmpla. E conștientă că a fost o aroganță și o nesăbuință să-și închipuie că l-ar putea controla pe Cardan.

,,Conștientă că, în marele joc cu prinți și regine, am fost măturată de pe tablă.”

,,Şi dacă-l blestem pe Cardan, atunci trebuie să mă blestem și pe mine, pentru că am fost atât de toantă încât să intru direct în capcana pe care mi-a întins-o.”

  Jude își petrece majoritatea dimineților motăind în fața emisiunilor de la televizor, urmărind concursuri de gătit, desene animate și reluările unei emisiuni. După-amiaza, dacă-și permite, îl antrenează pe fratele ei, Oak. În timpul nopții îndeplinește diverse sarcini pentru zânele locale. Ultima misiune pe care o primește este să o convingă pe una din zânele canibale să nu-i mai mănânce pe localnici. Nu localnici muritori, ci zâne. Nu mică i-a fost mirarea să constate că e vorba de  Grima Mog, căpetenie de armate întregi, care lucrase cândva pentru Madoc, Marele General al Înaltei Curți și, totodată, tatăl ei adoptiv. De la zână află că acesta s-a aliat cu cei de la Curtea Dinților și cu mulțimi de alți trădători, ca să–l detroneze pe Cardan, Înaltul rege, înainte de următoarea lună plină.

  Taryn și-a omorât soțul, pe Locke, iar acum are nevoie de ajutorul lui Jude. Aceasta trebuie să-i ia locul surorii sale doar pentru un timp foarte scurt, cât va dura ancheta făcută de regele Cardan. Fiind sub efectul unui farmec, nu va putea minți, ci ar fi obligată să spună adevărul. Dar, dacă Jude ar răspunde în locul lui Taryn, ar putea să spună cu sinceritate că nu l-a ucis pe Locke.

,,Și, în ciuda epuizării mele, nu neg că ideea de a mă întoarce pe furiș în Elfhame în rolul lui Taryn mi se pare tulburător de atrăgătoare. Numai la gândul că aș fi acolo, că l-aș vedea pe Cardan, inima mea își iuțește bătăile.”

  Însă planul lui Jude eșuează pentru că Înaltul Rege Cardan o recunoaște din clipa în care a pășit în palat. Asta o face să se gândească că poate a fost păcălită și de această dată.

,,- Întotdeauna mi-a fost teamă de tine. Mi-ai dat toate motivele să mă tem de capriciile și de cruzimea ta. Mi-a fost teamă de tine chiar și când zăceai legat de scaunul acela, în Curtea Umbrelor. Mi-a fost teamă de tine când ți-am pus un cuțit la gât. Şi mi-e teamă de tine acum.”

  Jude și Cardan nu reușesc să-și regleze conturile, să discute despre exilul ei, dar și despre sentimentele lor, pentru că soldații lui Madoc dau năvală în palat ca să o ia pe Taryn, neștiind de schimbul făcut între gemene. Dar ce dorește Madoc de la Taryn? Ce reacție va avea el atunci când va descoperi că a luat-o de fapt pe Jude?  Ar fi în stare să-și omoare fiica adoptivă? Îl va înfrânge Madoc pe Cardan? Va reuși Jude să îndepărteze blestemul care a căzut pe Cardan? Există vreo cale de a scăpa de transformare? Citiți cartea și veți primi toate răspunsurile!

,,Sunt Regina Regatului Elfhame.

Chiar dacă sunt regina exilată, sunt totuși regina.

Şi asta înseamnă că Madoc nu încearcă doar să fure tronul lui Cardan. Încearcă să fure tronul meu.”

,,Deja ești condamnată, Regină a Regatului Elfhame. Deja îl iubești. Îl iubeai și când mi-ai pus întrebări despre el, în loc să mă întrebi despre mama ta. Şi îl vei iubi, fată muritoare, mult după ce sentimentele lui se vor fi evaporat ca roua dimineții.”

,,Mi-am petrecut mare parte din viață protejându-mi inima. Am făcut atât de bine lucrul acesta, că ajunsesem să mă port ca și când nici nu a fi avut una. Chiar și acum este un lucru meschin, ros de viermi, scabros. Dar îți aparține.”

Cartea o găsiți pe site-ul Cartepedia.ro

recenzii cărți fantasy

Puterea este mult mai ușor de dobândit decât de păstrat – iată o lecție pe care Jude a învățat-o când a renunțat la controlul asupra regelui malefic, Cardan, în schimbul unei puteri nemăsurate.
Acum, când este Regina muritoare
și exilată a Tărâmului Zânelor, Jude e lipsită de putere și devastată de trădarea lui Cardan. Așteaptă răbdătoare momentul în care să-i ceară înapoi tot ce a luat de la ea. Iar oportunitatea se ivește în persoana înșelătoarei sale surori, a cărei viață de muritoare este în primejdie. Ca să o salveze, Jude trebuie să se aventureze în periculoasa Curte a Zânelor și să dea piept cu sentimentele pe care le are de ceva vreme pentru Cardan.
Dar Regatul Elfhame nu mai este a
șa cum l-a lăsat. Un război e pe cale să izbucnească și Jude este prinsă în intrigile sângeroase ale acestui conflict. Iar când un blestem vechi și puternic se dezlănțuie, răspândind panica în tot regatul, Jude este nevoită să aleagă între ambiție și umanitate…

 

 

***Alina Geambaşu (Alina)***Simplă și complicată în același timp, prudentă și încăpățânată. Compar nevoia de a ști, cu desfășurarea unui mecanism și refacerea lui piuliță cu piuliță pentru a vedea cum funcționează. Când ceva mă depășește, mă simț ca David înainte de întâlnirea cu Goliath, când constată că a uitat să-și aducă praștia. Marea mea pasiune este literatura fantasy, romance și thriller. Posesoare a unei imaginații debordante, reușesc cu ușurință să mă transpun în pielea personajelor din cărți. Din postură de vrăjitoare mai am de lucru cu vrăjile.

11 COMMENTS

  1. Woau ce recenzia hot!apropo,eu de ce nu stiu de aceasta serie?Nu este genul meu?Felicitări dragă mea!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.