,,Avocatul din limuzină ilustrează forţa thrillerelor juridice, abordând simultan probleme de etică, politica legii şi analiza mass-media."

Avocatul din limuzina de Michael Connelly

Avocatul din limuzină de Michael Connelly-recenzie

Titlul original: The Lincoln Lawyer
Traducerea: Graal Soft 
Editura: RAO
Număr pagini: 394

An apariţie: 2014

      Michael Connelly s-a hotărât să devină scriitor după ce a descoperit cărţile lui Raymond Chandler în timpul studenţiei la Universitatea din Florida. După absolvire, în 1980, Connelly a lucrat la ziare din Daytona Beach şi Fort Lauderdale, Florida, specializându-se în subiecte legate de crime. În 1986, împreună cu alţi doi reporteri, a petrecut câteva luni intervievând supravieţuitorii unui accident aviatic deosebit de grav. Articolul lor a ajuns pe lista nominalizărilor pentru Premiul Pultzer. Acest lucru i-a adus un post la Los Angeles Times. Primul lui roman, The Black Echo, a fost publicat în 1992 şi a câştigat Edgar Award pentru Cel mai bun roman de debut din partea asociaţiei Mystery Writers of America.

       Connelly a fost preşedintele acestei asociaţii în 2003 şi 2004. Este autorul a 27 de cărţi, care s-au vândut în peste 57 de milioane de exemplare în toată lumea.
       Despre cartea lui Connelly sunt doar cuvinte de laudă: ,,Atinge un nou standard…Scris în ritm alert, Avocatul din limuzină ilustrează forţa thrillerelor juridice, abordând simultan probleme de etică, politica legii şi analiza mass-media. Connelly se ocupă, de asemenea, de principiile răului…dovedeşte că este ,,vinovat” de producerea unora dintre cele mai bune cărţi de ficţiune din domeniul criminalităţii.” -FORT LAUDERDALE SUN SENTINEL

     De ce am scris această părere? Este ceea mai apropiată de a mea, deşi mă aşteptam la un gen de thriller mai feroce, mie mi s-a părut chiar blând. Da, avem un client ce nu este ce pare a fi, dar…

     Michael Haller, avocat penalist, cu două soţii la activ, o fetiţă-Hayley, şi vreo 3 limuzine în garaj. Pare un tip uns cu toate alifiile, nu?
   Da, este un tip care ştie să răzbată, îi place să câştige, are clienţi dintre traficanţii de droguri, consumatori de droguri, pe care, fireşte îi taxează, dar are clientă şi o prostituată, pe care nu o taxează deloc, deşi are deja multe arestări şi eliberări la activ.

     Prima soţie, o procuroare, Maggie, încă ţine la el, dar sunt despărţiţi, iar fiica lor este la mamă. A doua fostă soţie, Lorna, este şi secretara lui, se ocupă cu găsirea clienţilor, cu facturarea lor, deci, au o relaţie prietenească. Se pare că îi merge bine, deşi tot timpul este în căutare de clienţi, evident solvabili, are şi el cheltuieli de achitat, nu?

      Ce l-ar frământă? Poate ne dăm seama din dialogul purtat cu detectivul lui, Levin ,,Mă gândesc la ideea de a avea un client nevinovat şi la pericolele pe care le implică.
      -Ştii ce spunea tatăl meu despre clienţii nevinovaţi?
     -Credeam că tatăl tău a murit când tu aveai şase ani.
     -Cinci, de fapt. Nici măcar nu m-au luat la înmormântare.
     -Şi vorbea cu tine despre clienţii nevinovaţi când tu aveai cinci ani?
     -Nu, am citit într-o carte mult timp după ce s-a dus. A spus: „Cel mai înfricoşător client pe care poate să-l aibă un avocat este un client nevinovat. Pentru că, dacă dai greş, şi el merge la închisoare, o să te bântuie toată viaţa”.
      -A spus el asta?
    -Ceva în sensul asta. A zis că nu există nici o cale de mijloc cu un client nevinovat. Nicio negociere, nicio recunoaştere a vinovăţiei, nicio cale de mijloc. Există doar un singur verdict. Trebuie să pui un nevinovat pe tabela de marcaj. Nu există niciun alt verdict în afară de nevinovat.”

     Temerea lui se va adeveri. Apare un client cu bani, Roulet, care este acuzat de o prostituată că ar fi bătut-o la ea acasă, ar fi ameninţat-o cu moartea, după ce ar fi încercat să o violeze. Regina Campo scapă, după ce l-ar fi lovit în cap cu ceva, şi ar fi fugit. Teoria lui Roulet este că a fost o înscenare toată treaba, iar victima vrea să îl stoarcă de bani.

     Roulet îl vrea ca avocat pe Mickey, iar acesta va încerca să îl scape. Se pare că de aici încolo, acţiunea cărţi va fi puţin mai alertă. Până acum am asistat la desfăşurarea unui proces, plăţile obligatorii şi neapărat achitarea sau reducerea pedepsei. De aici încolo, ies la iveală probe noi. Se pare că, cuţitul purtat de către Roulet, îi aduce aminte de un caz de crimă: Martha Renteria a fost violată şi ucisă cu bestialitate de către Jesus Menendez. Acesta din urmă s-a declarat tot timpul nevinovat, iar la câţiva ani de la pronunţarea sentinţei, se pare că ar fi avut dreptate.

     Raul Levin, un detectiv plătit de către avocaţi pentru a găsi mai multe dovezi, scoate la iveală o serie de violuri înfăptuite cu mulţi ani în urmă. Încet, încet, află mai multe probe, care l-ar scăpa pe Jesus, dar l-ar incrimina pe Roulet.
      Levin este ucis, se pare că arma avocatului Haller, ar fi arma crimei. Aceasta a dispărut, cine să o fi furat de la avocat, cine i-a înscenat crima?

    Se pare că Roulet a păcălit pe toată lumea, inclusiv brăţara prinsă de picior ca să îl monitorizeze. Recunoaşte în faţa avocatului că a ucis persoane, iar el fiind clientul lui nu poate să îl denunţe! Sau poate?

     Ce va încerca să facă Haller Mickey pentru a-şi proteja familia de acest monstru sadic? Va reuşi să îşi răzbune prietenul mort? Îl va scăpa de acuzaţii pe Roulet în schimbul armei crimei? Cum va reuşi să îl elibereze pe Jesus? Ce plan va pune la cale, şi cum se desfăşoară pe mai departe acţiunea cărţii, vă las pe voi să aflaţi? 
      Nota mea pentru carte este 9,5.

targulcartii.ro

Cartea Avocatul din limuzina de Michael Connelly poate fi comandată de pe librăria/anticariat online www.targulcarti.ro.

24 COMMENTS

 1. Cred ca e interesanta cartea, cel putin asa reiese din recenzie. Probabil ca o voi adauga la wishlist. Felicitari pentru recenzie.

 2. Imi place cum suna. O trec pe lista pentru ca imi plac cartile politiste desi nu am citit foarte multe. Iar Connelly este cunoscut 🙂

 3. bravo nicol!te specializezi in carti politiste.
  fetelor connelly este un autor foarte bun,am citit toate cartile lui traduse la noi si nu m-a dezamagit nici una.
  asa ca incercati cu incredere.
  felicitari nicol! locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10

 4. Vero,sa știi că noi ne lăsăm mai greu!trebuie să ne piseze mult Arci să citim ceva,dar si când ne apucăm…

 5. Imi place!!! FELICITARI! Chiar asteptam cu nerabdare recenzia ta. Am citit doar o singura carte din aceasta serie – Pana la capat. Am inceput sa prind gustul de ..Connelly

 6. Trece Mirela,cine stie,poate iti va place,desi sincer,prefer genul lui Patterson,bine este mai crud in carti,dar simt ca ma prinde mai bine. 🙂

 7. Da Arci,ma specializez,vinovata,esti tu!ma bucur ca ai rabdare si imi tot repeti sa citesc o care,stii tu ce stii!dupa,devin dependenta 😉

 8. Multumesc Alina,sper sa te fii ispitit si eu cu aceasta carte macar,ca tu,ma ispitesti de fiecare data! 😀 locco_smiley_15

 9. Frumoasa prezentarea,Nicol ! Imi face de mult cu ochiul aceasta carte,acum ca am citit recenzia ta, o voi trece pe lista!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.