Lady Smoke de Laura Sebastian

Lady Smoke, de Laura Sebastian – Editura Storia Books – recenzie

Lady Smoke

Laura Sebastian

Titlu original: Lady Smoke

Traducere: Anca Zaharia

Editura: Storia Books

Colecţie: Young Adult

Anul apariţiei: 2019

Număr pagini: 464

Gen: Fantasy, Young Adult, Romance

Lady Smoke, continuarea romanului Prințesa de Cenușă, este un dark fantasy despre un tron furat cu violență și o fată care trebuie să lupte pentru a-l înapoia poporului ei.

Kaiserul a omorât-o pe mama Theodosiei, Regina de Foc, când Theo avea doar șase ani. A pus stăpânire pe țara ei și a ținut-o prizonieră, încoronând-o drept Prințesa de cenușă – un animal de companie cu care să se joace și pe care să-l umilească vreme de zece ani. Dar s-a terminat. Kaiserul și-a considerat prizoniera slabă și lipsită de apărare. Nu și-a dat seama că o minte ascuțită este cea mai letală armă.

Theo nu mai poartă o coroană de cenușă. Și-a luat înapoi titlul de drept și un ostatic – pe prințul Søren. Dar poporul ei rămâne înrobit Kaiserului, iar ea e acum la mii de kilometri distanță de ei și de tronul său.

Pentru a recupera totul, va avea nevoie de o armată. Doar că, pentru a face rost de o armată, trebuie să aibă încredere în mătușa ei, temutul pirat Dragonsbane. Și conform lui Dragonsbane, o armată se poate obține doar dacă Theo se căsătorește. Ceva ce o regină astreană nu a făcut vreodată. Theo știe că libertatea vine cu un preț, dar e determinată să găsească o cale prin care să-și salveze țara fără să se piardă pe sine însăși.

  „Lady Smoke”, al doilea volum din seria Ash Princess, își poartă cititorii într-o lume întunecată și, totodată, fascinantă, plină de aventuri, magie, iubiri imposibile, trădări și răzbunări. Intrigile de culise, răsturnările de situație, asasinatele politice, relațiile complicate dintre personaje, dar și momentele romantice, te țin conectat cu povestea până la sfârșit.

   Mi-a plăcut foarte mult ,,Prințesa de cenușă”, așa că am așteptat cu nerăbdare să apară următorul volum. Dar, atunci când am intrat în posesia cărții, m-am trezit că îmi era teamă să o citesc – teamă să nu fiu dezamăgită. Fiind volumul de mijloc al unei trilogii, mă așteptam să găsesc o poveste mai lentă, mai previzibilă, dar m-am înșelat. Ei bine, ,,Lady Smoke” m-a surprins de la început până la sfârșit. Natura mizelor puse în joc, accentul pus pe latura romantică, trăirile emoționale ale personajelor, scenele de luptă – toate acestea m-au făcut să trec printr-un adevărat carusel al stărilor emoționale. Practic, acest volum este mult mai bun decât precedentul. 

  Singurul lucru care m-a deranjat, ca și data trecută, a fost triunghiului amoros, deși este destul de evident pe cine preferă protagonista. Mi s-a părut puțin forțat (niciunul dintre băieți nu se supără și nici nu dă semne de gelozie) și inutil, pentru că Theodosia/Theo, Regina din Astrea, nu poate, și nici nu trebuie, să facă o alegere. Ea doar speră să-și găsească un soț puternic, posesorul unei armate numeroase, care să o ajute să-l înfrângă pe Kaiser, nemilosul conducător kalovaxian, și să-și recupereze tronul. Desigur, nu pot spune că o învinuiesc că ține la cei doi băieți – Blaise este prietenul ei din copilărie, iar Søren este fiul Kaiserului -, mai ales că ei au câteva calități semnificative. Păcat doar că Theo nu știe ce să facă cu oricare dintre ei. Interesant e că amândoi o iubesc suficient de mult, încât preferă să o știe în siguranță pe tron, decât să fie cu ea pentru tot restul unei vieți lungi, petrecută fugind și ascunzându-se de Kaiser.

  ,,A-l avea pe Søren în viața mea a complicat lucrurile – dar îmi dau seama acum ca nu mi-aș dori să fi fost altfel.”

  Părerea mea e că Theo îl iubește pe Blaise numai pentru că reprezintă singura ei legătură cu tot ce înseamnă acasă (,,Chiar și aici, pe mare, Blaise miroase a foc în vatră și a condimente – a acasă”). Mai mult se teme de el, de ce este capabil atunci când își folosește darul, pe care nu reușește să-l stăpânească. Cel pe care îl iubește cu adevărat, cel pentru care îi vibrează inima, este prințul Søren, doar că îi este frică să-și dea frâu liber sentimentelor. Mai ales că nu a iertat și nu a uitat ce a făcut el în trecut, pe timp de război, și nu-și poate imagina că o va face.

,,Mereu am crezut că sentimentele mele pentru Søren nu erau chiar ale mele, ci ale Thorei, fata rănită și bolnavă pe care a creat-o Kaiserul din rămășițele mele. Credeam că cele două sunt destul de separate încât să nu le suprapun. Am crezut că atunci când am plecat din palat, am lăsat-o și pe ea acolo.”

   Trebuie să recunosc că îl prefer pe Søren, pentru că mi-a demonstrat că o iubește pe Theo cu adevărat. Și nu doar pentru asta. Cu toate că l-a trădat, o iubește oricum, tocmai pentru că a înțeles că ea a făcut ceea ce trebuia să facă. Continuă să aibă încredere în ea, chiar dacă a vrut cândva să-l omoare (,,După tot ce i-am făcut – după tot ce ne-am făcut unul altuia – n-ar trebui să mai existe încredere între noi. Dar uite că el își pune încrederea în mine”). Își recunoaște greșelile și vrea să dea o mână de ajutor refugiaților. Nu încearcă să îi găsească scuze Kaiserului, ba chiar afirmă că tatăl lui este un laș care își trimite oamenii să lupte într-un război pe care îi e prea frică să-l poarte el însuși. În plus, o acceptă pe Theo în ciuda defectelor ei (,,Totuși înseamnă ceva ca o persoană să-ți vadă părțile cele mai întunecate și să te accepte oricum”).

   E drept că Søren m-a cucerit încă de la primul volum, dar acum m-a topit efectiv cu modul în care își exprimă sentimentele pentru Theo – cuvinte spuse ca să rupă lanțurile care îi leagă, sperând ca ea să rămână oricum lângă el.

,,În Astrea, când erai Thora, o voiam pe Thora. Voiam să o protejez de tatăl meu, așa cum nu am putut să o protejez niciodată pe mama. Am vrut să fug cu ea și să ne salvăm pe amândoi. Aveai dreptate în privința asta. Dar ce am simțit atunci este o umbră a ceea se simt acum pentru tine, Theo (…) Nu vreau să te protejez. Nu trebuie să te protejez. Sunt alții care să facă asta și ai reușit să o faci  chiar tu de multe ori. Nu vreau să fug cu tine; vreau să îți stau alături și să lupt – să lupt pentru ceva ce nici măcar nu m-am gândit că vreau, dar vreau. Sunt  mai puternic cu tine și mai curajos și nu vreau să mă întorc la viața pe care o aveam înainte. Te iubesc și nu are nicio legătură cu cea care pretindeai că ești. Te iubesc.”

   Acțiunea din ,,Lady Smoke” se continuă de unde a rămas în ,,Prințesa de Cenușă”. Theodosia nu mai este prizoniera Kaiserului. A reușit să evadeze din temniță, luând cu ea un ostatic, pe prințul Søren. Și-a luat înapoi titlul de regină a Astreei, dar poporul ei a rămas înrobit Kaiserului.

   În momentul de față, ea și prietenii săi, trei tineri asteeni ce dețin puterile aerului, pământului și apei, se află pe vasul Smoke, deținut de temutul pirat Dragonsbane, în drum spre ruinele din Anglamar, ca să înceapă recucerirea Astreei. Inițial, Theo s-a gândit să lanseze un atac împotriva Minei de Foc și să elibereze sclavii de acolo, dar Dragonsbane o avertizează că, dacă îi atacă pe kalovaxiani direct, cu puținii războinici, ar fi o greșeală prostească. Sunt depășiți numeric pentru o asemenea misiune. Cheia este să obțină mai multe forțe, să negocieze și să găsească cel mai bun aliat care să o ajute să-și ia tronul înapoi. Cu alte cuvinte, Theodosia este silită să facă ceva ce nici o regină astreană nu a făcut niciodată, să se căsătorească.

   Desigur că Theo nu digeră gândul de a se căsători, cu atât mai mult când e vorba de un străin cu motivații ascunse. Dar pe cât de îngrozitoare par aceste propuneri, nu poate nega faptul că au nevoie de trupe mai mari și că acestea nu vor veni decât cu un cost mare. Până la urmă, acceptă să se îndrepte spre o țară străină, unde să fie vândută, spre căsătorie, celui care oferă mai mult.

   Pe timpul călătoriei, între Theodosia și Dragonsbane (mătușa lui Theo) apar disensiuni, toate avându-l ca subiect pe Søren. Condițiile precare în care este ținut prizonier pe navă o revoltă. Știe că el poate fi un avantaj mai puternic dacă îl determină să fie de partea lor. Și, în mod surprinzător, acesta chiar îi va salva viața lui Dragonsbane, dovedindu-și astfel loialitatea.

,,Ne poate ajuta și nici măcar nu trebuie să-i oferim ceva în schimb, nici vreun pact, nici milă. El își vrea doar sufletul. Vrea doar să își dovedească sieși că nu e ca tatăl lui.”

   Dragosbane își duce importantul echipaj în Sta’Crivero, una dintre puținele țări prea puternice pentru a fi luată în vizor de kalovaxiani. Regele Etristo acceptă să îi găzduiască și să ajute la evenimentul de triere a pețitorilor.

   Din nefericire, Arhiducele Etmond, prima ei alegere dintre pețitori, este asasinat, iar Søren este considerat principalul suspect. El l-a omorât pe Edmond sau cineva i-a înscenat totul?  De ce a fost omorât? Va mai continua procesul de pețire? Ce planuri își face Kaiserul? Cum va decurge relația dintre Theo și Søren? Dar între ea și Blaise? Citiți cartea și veți primi toate răspunsurile!

,,Ca de fiecare dată, gândul la Kaiser îmi alimentează flacăra de furie din stomac până când ajunge să pârjolească totul în mine, transformându-mi sângele în lavă. E un sentiment care mă înspăimântă, chiar și când îl savurez. Blaise mi-a promis odată că voi aprinde focul care îl va transforma pe Kaiserul în cenușă și nu cred că sentimentul acesta va trece până nu o voi face.”

,,Felul în care se uită la mine îmi subliniază vulnerabilitățile și aduce în prim-plan mici bucăți din cea care eram la palat. Să fiu în preajma lui mă face să uit că sunt regină și că zeci de mii de oameni depind de mine. Am nevoie de toată voința mea ca să nu ordon paznicilor să-mi dea chieile și să nu-l scot de aici, indiferent de consecințe.”

,,Prieteni, dușmani, nu cred că mai contează. Lanțurile sunt la fel de grele, indiferent cine ține cheia.“

Cartea o găsiţi pe site-ul Editura Storia Books

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriselefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărţi dark fantasy

***Alina Geambaşu (Alina)***Simplă și complicată în același timp, prudentă și încăpățânată. Compar nevoia de a ști, cu desfășurarea unui mecanism și refacerea lui piuliță cu piuliță pentru a vedea cum funcționează. Când ceva mă depășește, mă simț ca David înainte de întâlnirea cu Goliath, când constată că a uitat să-și aducă praștia. Marea mea pasiune este literatura fantasy, romance și thriller. Posesoare a unei imaginații debordante, reușesc cu ușurință să mă transpun în pielea personajelor din cărți. Din postură de vrăjitoare mai am de lucru cu vrăjile.

18 COMMENTS

    • Mulțumesc! Abia după apariția ultimului volum îți pot confirma finalul fericit. Oricum, trebuie să citești trilogia.

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.