…cel mai mare dușman poate fi și un foarte bun profesor…”

Novicele: Invocatorul de Taran Matharu

Novicele: Invocatorul, de Taran Matharu-Storia Books-recenzie

Editura Storia Books
Data publicării: 2017
Titlul original: The Novice: Summoner: Book One
Traducător: Alina Marc Ciulacu
Număr de pagini: 416 

   Novicele este primul volum din seria Invocatorul, a unui tânăr autor londonez care-a cunoscut mai întâi succesul pe Wattpad, prin serializare și actualizări zilnice ale istorisirilor sale fantastice. Scriitura are un ușor aer de fanfiction, în sensul că dacă vă era dor de universul și speciile umanoide din Stăpânul Inelelor, le puteți regăsi pe toate aici, într-o mitologie un pic modificată. Există elfi, gnomi, orci și goblini – foarte asemănători cu clasicele creaturi tolkieniene – ; cei care fac deliciul special al acestui fantasy Young Adult sunt însă demonii, demonuții și demonașii care pot fi invocați din lumea lor eterică.

   Din cauza studiului magiei într-o academie, primul impuls ar sugera ca trilogia să fie comparată și cu Harry Potter, dar eu aș spune, mai degrabă, pentru legătura simbiotică formată între invocator și demonul pe care l-a primit sau capturat, ca și pentru complexitatea politică a societății și a conflictelor în care sunt nevoiți să se integreze protagoniștii și fabuloasele lor animăluțe, că povestea seamănă mai mult cu cea a dragonului Maiestății Sale, Temeraire, din ciclul lui Naomi Novik, sau cu cea a Lyrei și a daimon-ului său, Pantalaimon, din Materiile Întunecate.

  Așadar, lumea din The Lord of the Rings cu o Academie și-un sistem magic studiat în stilul din Harry Potter și demoni de bătălie pe care ajungi să-i îndrăgești la fel ca pe dragonii din Temeraire sau pe daimonii din His Dark Materials, toate astea în recompoziție proaspătă și plină de acțiune acaparatoare.

   Într-un univers în care semințiile de oameni, elfi, gnomi, orci, goblini și gremilinși conviețuiesc într-un echilibru precar, Fletcher este un băiat de 15 ani, orfan, crescut de-un fierar de la țară, pe care acum îl ajută în munca sa, dovedindu-se foarte bun ucenic. La târg, unde cei doi își vând produsele, întâlnesc un fost combatant în războaiele de frontieră cu orcii, care încerca să își valorifice și el cât mai bine puținele obiecte avute în posesie, printre care un jurnal al fostului lui ofițer invocator de demoni, ce a pierit în ultima misiune de luptă la care a participat.

   Fără să-și dorească neapărat cărțulia, țelulul imediat al băiatului fiind o mantie pe care pusese ochii și pe care voia să și-o achiziționeze când strângea bani suficienți, acesta primește în dar jurnalul invocatorului, după ce-l găzduiește pe fostul ostaș și trec împreună printr-o bătaie cu gașca de scandalagii locali condusă de un arogant și insuportabil fiu răsfățat de bani gata.

   Rămas cu straniul cadou, Fletcher, începe curios răsfoirea jurnalului neexperimentatului ofițer decedat, care reușise să-i adauge totuși între pagini o importantă formulă orcă de invocare a demonilor, inscripționată pe pielea unui om sau elf, probabil o altă victimă a conflictului interspecii.

  Trecând peste fiorii de groază din reflectarea ororilor războiului comprimate în aceste mici obiecte, băiatul rostește invocarea, chiar fiind conștient că ea nu poate fi făcută cu succes decât de oamenii cu sânge nobil, pentru că această putere reprezintă un dar al elfilor acordat din timpuri străvechi ca răsplată, anumitor familii cu blazon, și se transmite numai genetic. Spre surpriza lui, descântecul magic reușește și Fletcher se trezește cu un demon scuipător de foc aducând a micuță nevăstuică, dar comportându-se ca o salamandră calină, ce i se înfășoară în jurul gâtului și se atașează imediat de el.

   Din păcate, înainte ca legătura telepatică dintre cei doi să apuce să fie măcar cercetată, pentru a fi înțeleasă, evenimente dramatice se precipită și băiatul este nevoit să își părăsească satul și fierăria, acuzat de o crimă de care nu este vinovat.

   Pribegirea alături de un demon purtat în jurul gâtului sau dormitând printre bagaje are avantajele și dezavanatajele sale, unele ținând de dificultatea de a-l păstra neobservat, celelalte de ajutorul pe care îl poate oferi când e cât pe ce să fii jefuit în vreun cartier rău famat. Și tot datorită lui se ajunge și la recrutarea pentru Academia Vocans, locul în care înzestrații cu har identificați sunt instruiți pentru a stăpâni meșteșugul controlului și invocării demonilor.

   Imperiul Hominum are nevoie de toți cei ce pot deveni războinici-magi, în bătăliile lui cu orcii, și acesta este motivul pentru care chiar și adolescenții fără sânge albastru recunoscut oficial, bastarzii sau orfanii sunt acceptați în procesul de pregătire.

   O întreagă lume i se descoperă lui Fletcher. Se împrietenește cu adolescenții săraci selectați, ca și el, dintre oamenii de rând și cu marginalizații ca Othello – cel dintâi gnom primit vreodată la o Academie și elfa Sylva – privită cu suspciune din cauza alianței nesigure dintre oameni și elfi.

   Copiii nobililor, susținuți de unul dintre profesori, îi tratează cu dispreț pe plebei și încearcă să le îngreuneze instruirea, mai ales că ei vin deja foarte avansați în disciplinele studiate, de acasă, unde deja li s-au oferit demonii cei mai puternici și o pregătire de bază, cu multă vreme înainte.

   Diferențele dintre cele două clase sociale se acutizează când este anunțat un turneu în care se joacă însăși viitorul tinerilor cadeți, dar și în urma unor intrigi aduse din lumea adulților de gemenii Forsyth, care au pregătită o adevărată agendă a intereselor politice, de către părinții lor.

   Magia, demonologia – clasificarea animalelor fantastice personalizate pe categorii, incursiunile în habitatul lor eteric prin portaluri, antrenarea în infuzie (adică absorbția demonilor în mintea invocatorului) și a diferitelor stiluri de luptă, pentru a deveni bravi ofițeri, toate sunt prezentate captivant, ca aspecte extrem de interesante ale unui tot unitar rațional și funcționabil, despre care vrei mereu să afli mai multe. Povestea curge rapid și este punctată foarte des cu momente tensionate sau de suspans intens.

   Novicele este o surpriză încântătoare a literaturii cu creaturi fantastice. Anumite tonalități mai complexe și chiar dark ale ei, mai fac să nu o categorisesc ca recomandabilă exclusiv adolescenților sau tinerilor. E un fantasy epic în cea mai bună prezentare a conceptului, unde scriitorul se concentrează pe anumite puncte de interes, pe care le aduce la incandescență ca atracții, neschimbând în rest foarte mult dintr-un univers clasic cu care iubitorii genului sunt familiarizați.

   O inițiativa excelentă a editurii Storia Books, aceea de a traduce și în limba română cărțile lui Taran Matharu, ce-au avut un atât de mare succes la cititorii din alte țări. Așteptăm cu nerăbdare și apariția celorlalte volume.

Trilogia inițială arată astfel, restul titlurilor publicate fiind prequel-uri din același univers, dar cu focusarea mutată pe alt personaj:

The Novice (Summoner #1) – 2015 / Novicele (Invocatorul –partea I)

The Inquisition (Summoner #2) – 2016

The Battlemage (The Summoner #3) – 2017

Cartea Novicele: Invocatorul, de Taran Matharu poate fi comandată de pe site-ul Storia Books

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii Storia Books

Recenzii Storia Books 

15 COMMENTS

  1. Ce bine suna! Cred ca e un cadou frumos pentru Razvi. De cand citeste cartile fantasy sunt singurele cadouri de care se bucură!
    Foarte faină prezentarea ta. Felicitări, Marius !

  2. Yupiiii! Ce recenzie captivanta! Incitanta! „LOTR”? Musai am sa bag cartea mai in fata la citit. Orice asemanare cu seria mea de suflet, ma face sa salivez :)) Nu, nu am luat-o (inca) razna. Dar nici mult nu mai am, daca mai continui sa ma iau dupa tine 😛 Stii sa ma corupi cu romane bune. Asta e!

  3. Felicitari Marius!Chiar de la inceput mi-am dat seama ca e scrisa de tine recenzia,asa ca am citit-o cu mult interes.Mi-a placut prezentarea,cu cititul cartilor stii povestea….

  4. Felicitari Marius,o recenzie foarte frumoasa,care ma tenteaza si pe mine!Imi plac cartile de la aceasta editura!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.