Floarea înțelepciunii și Iarba puterii/ Împărăția femeilor leneșe/ Fata cea urâtă și omul cel nătâng

Basme de Petre Crăciun. Floarea înțelepciunii-recenzie

Editura Zorio -2013

Redactor: Cătălina Crăciun

Tehnoredactor: Viorica Tudor

Ilustrații Anca Smărăndache

Pagini-135

    Despre autor- Petre Crăciun  este un scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Literatură pentru copii și tineret, În 2011 a inițiat, împreună cu fiul său, Cristian Crăciun, portalul literaturacopii.ro, destinat iubitorilor de literatură română și universală de vârstă școlară. (sursa Wikipedia). Aceste informații sunt doar o parte din multe alte activități și ocupații ale autorului.

    Astăzi vă prezint o carte pe care orice copil ar trebui să o citească, o carte care te trimite într-o lume fermecată, într-o lume a înțelepciunii, a frumosului, într-o lume pe care cu toții o purtăm în suflet mai mult decât în realitate.

 Cuprins

            Cămașa fermecată

Floarea înțelepciunii și Iarba puterii

           Petre Pescarul

Fata cea frumoasă și fântâna cu apă tulbure

         Grădina ascunsă

         Băiatul care vorbea cu florile

Țara adevărului și Împăratul Minciună

      Fata cea urâtă și omul cel nătâng

Omul care schimbă anotimpurile

       Doua oale

           Voinicel și vrăjitoarea cea Albă

Împăratul cel Bătrân și mărul cu poame fermecate

            Împărăția femeilor leneșe

Țara unde oamenii nu visau niciodată

   Am să îndrăznesc să spun că autorul ne aduce aminte de basmele autorilor clasici, deși diferite și actualizate te poartă într-o lume de vis, basme din care nu lipsesc învățăturile și morala.

    Am să îndrăznesc să spun că asemenea povești aș dori să ajungă în manualele școlare, în antologiile pentru lecturi suplimentare, în sufletul elevilor români și nu numai. Bineînțeles nu îmi doresc să fie înlocuiți autorii clasici, doar ca actualizarea materiei să lase loc autorilor ca domnul Petre Crăciun.

– Ce ne dorim pentru copiii noștri?

– Să citească, orice, dar să citească ceea ce le place.

    Basmele acestea sunt învățături pe care orice părinte dorește să le ofere copilului său, aș putea spune că autorul povestește fiecare poveste de parcă ți se adresează personal, parcă scrie doar pentru tine.

    Îmi este imposibil să redau emoțiile și trăirile din această carte doar în câteva cuvinte, trebuie să citiți să știți ce am simțit eu când am citit. O să spuneți că e o carte pentru copii, da așa e, doar că iubesc să fiu copil chiar dacă sunt un copil mare.

             Fragment –Floarea înțelepciunii și Iarba puterii

 „Într-un sat neștiut de nimeni își duceau liniștitele zile ale bătrâneții doi oameni nevoiași, dar buni la suflet precum pâinea scoasă din cuptor. Trudiseră din greu o viață întreagă, însă altă agoniseală nu aveau decât o cocioabă , cât să nu-i plouă și să nu-i ningă , câteva găini prin obor și un cot de pământ. Adevărata lor bogăție erau doi flăcăiandri pe care îi iubeau mai mult decât orice pe lume.”

    În această frumoasă poveste găsim doi frați, iar mezinul se numește Prâslea. Înainte ca bătrânii să cadă în somnul adânc și veșnic, le vorbește băieților de  două planete fermecate ,,Iarba puterii” care va fi căutată de băiatul cel mare (Am să plec neîntârziat în căutarea ierbii. Cu ajutorul ei, toate plăcerile din lume, știute și neștiute, gustate și negustate, vor fi ale mele ) și ,,Floarea înțelepciunii” căutată de Prâslea.

    Băiatul mare ajunse împărat iar Prâslea înțelept.

     Nu vă povestesc mai mult din poveste doar vă spun că aceasta este o lecție minunată care te îndrumă pe calea înțelepciunii, a simplității, a milosteniei, în defavoarea puterii, lăcomiei, trufiei.

    O adevărată plăcere să citesc aceste basme, chiar și pentru un adult.

    Încă o dată felicitările și respectul meu autorului.

     Telefon comenzi – 0747779034, literaturacopii@gmail.com,  www.literaturacopii.ro

 

***Vero Budea (Vero)***Iubesc viața și oamenii, sunt o fire sociabilă, deschisă, loială, apreciez persoanele sincere cu coloană vertebrală, pasiunile mele sunt scrisul și cititul, deși sunt încă o amatoare. Sunt deschisă la tot ce e nou și folositor. Familistă convinsă, soție, mamă, fiică, noră și prietenă. Nu suport minciuna și trădarea. Găsesc fericirea în lucrurile mărunte. Pentru mine nu există nu pot, numai nu vreau, iar eu vreau. Literatura pe tocuri e locul unde mă simt acasă, un loc unde prietenia și bunul simț mă îmbrățișează.

8 COMMENTS

  1. Intotdeauna m-au atras astfel de carti! Chiar as vrea sa o citesc. Niciodata nu voi spune NU unei carti pentru copii. 🙂

  2. O carte pentru cei mici si cei mari 🙂 : copii, parinti, bunici etc . O incantare 🙂

  3. Dupa ce am citit fragmentul, si eu sunt de parere ca aceste basme ar fi mult mai potrivite in manualele scolare, decat multe dintre cele care au fost impuse in ultimii ani, scrise tot de autori contemporani.

  4. Toată aprecierea pentru domnul Petre Crăciun! Îi urmăresc site-ul de ceva vreme. Îi admir modul în care reușește să capteze atenția copiilor cu poveștile sale, dar și a noastră, a adulților.
    Felicitări, Vero, pentru frumoasa prezentare!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.