Dacă îţi doreşti o poveste cu intrigi, mister, magie şi un strop de romance, ai în faţă cartea potrivită.

Blestemul focului. Elita Întunecată de Chloe Neill-vol.1

Editura: Leda, 2012
Titlul original: FIRESPELL
Număr pagini: 350

   Chloe Neill s-a născut în sudul Statelor Unite, 1975, iar acum trăieşte în Midwest. Este autoarea seriilor Dark Elite şi Chiagoland Vampires. Atunci când nu redactează aventurile lui Merit sau ale lui Lily, Chloe Neill face prăjituri, se uită la televizor, îşi susţine echipa favorită de fotbal, petrece timp cu prietenii şi se joacă împreună cu cei doi câini ai săi, Baxter şi Scout.

ELEVĂ NOUĂ. ŞCOALĂ NOUĂ. ACELEAŞI BELELE.

Dacă îţi doreşti o poveste cu intrigi, mister, magie şi un strop de romance, ai în faţă cartea potrivită.
BOOKSTACK

   Lily Parker este trimisă de părinţii ei la o şcoală particulară elitistă din Chicago. Părinţii săi au plecat în Germania pentru un stagiu sabatic de doi ani, astfel că Lily va pleca din şcoala de stat Sagamore, New York tocmai la o şcoala de fiţe din Chicago.

,,Membrii Consiliului de administraţiei mi-au spus că, pe vremuri Sfânta Sofia fusese o mănăstire, dar ar fi putut să fie la fel de bine decorul gotic al unui film de groază. Piatra cenuşie, mohorâtă. O mulţime de ferestre înalte şi înguste şi una rotundă, gigantică în centru. Garguie colţuroase şi rânjitoare cocoţate pe fiecare colţ al acoperişului ţuguiat.”

   Lily va trebui să îşi petreacă doi ani în această instituţie, să studieze, să socializeze cu colegele, să se pregătească pentru solicitantul studiu academic la o universitate respectabilă.
    Programul ei va fi unul strict: ”De luni până vineri, vei avea ore de la opt şi douăzeci dimineaţă până la trei şi douăzeci după-amiază. Cina se serveşte la cinci fix. De luni până joi, de la şapte la nouă seara vei fi în sala de studiu individual. Stingerea este la zece. Vei rămâne în incinta şcolii în timpul săptămânii, deşi poţi să faci plimbări scurte în afară ei în timpul pauzei de prânz, cu promisiunea că nu pleci singură şi că rămâi în apropierea campusului.”

   Apartamentul unde era cazată avea trei camere separate şi o cameră comună. Camera ei era mică, un pat dublu, un birou, un laptop argintiu, un ceas deşteptător, şi o debara. Până acum este cam plictisitor, şi uniformele albastre sunt plictisitoare, dar să vedem ce se întâmplă pe parcurs.
    Lesley- prima colegă de apartament- este tăcută, serioasă, programul ei: orele de curs, somnul, învăţatul şi exersatul la violoncel.
    Amie- a două colegă de apartament- face parte din gaşca fiţoaselor împreună cu Veronica şi Mary.
    Scout- a treia colegă de apartament- o fată cu cercel în nas şi lac negru pe unghii. La fel ca şi majoritatea fetelor, Scout are părinţi bogaţi, care nu au timp de odraslele lor. Ea este la această şcoală de doi ani, iar următorii doi se pare că tot la Sf. Sofia va rămâne.

   Apropierea de Scout este bine venită într-o şcoală poreclită Sfânta Răsfăţată. Ce nu este la locul lui…. plecarea lui Scout, scuzându-se… “la antrenament”… până la orele târzii din noapte. Ceva se întâmplă iar grija lui Lil o va face să o urmărească în peregrinările nocturne. Ce află o sperie mai tare:

”-Erai urmărită, i-am spus eu. Ceva sau cineva din spatele acelei uşi era pe urmele tale, şi, orice sau oricine o fi fost, a izbit uşa după ce am închis-o.
-Bucură-te, pur şi simplu, că am reuşit să închidem uşa.
-Scout, am zis eu. Fii serioasă. Ce se întâmplă?
-Uite ce e Lily, se petrec nişte lucruri în şcoala asta-chiar dacă lucrurile par normale, asta nu înseamnă că de fapt aşa şi e. Lucrurile sunt rareori ceea ce par a fi.”

   Ce poate fi în spatele uşii gigantice? În orice caz ceva foarte rău, puternic, m-ai ales că Scout era foarte speriată.
   Gaşca fiţoaselor îi joacă o festă lui Lily şi o vor închide într-o camera la subsol. Pe drumul de întoarcere, după ce reuşeşte să scape, se intersectează cu Scout, Michael şi Jason, care fug de ceva înspăimântător.

”Presiunea atmosferică din încăpere s-a schimbat şi ceva a început să zboare spre mine, ceva ce crease el prin mişcarea aceea a mâinii. Arăta ca o lentilă de contact dintr-un fum verzui nedesluşit, numai că nu era fum cu adevărat. Nu era, de fapt, un lucru. Mai degrabă, era ca şi cum aerul însuşi din încăpere se sucea şi răsucea.
Se spune că sunt momente în viaţa ta când timpul se derulează cu încetinitorul, când îţi poţi vedea soarta gonind spre tine. Acesta era unul dintre acele momente. Aveam la dispoziţie o secundă să reacţionez, dar nu îmi era îndeajuns pentru a mă da la o parte, aşa că m-am întors cu spatele. Ghemul contorsionat de aer m-a izbit cu forţa unui tren marfar, golindu-mi aerul din plămâni. Mi-a străbătut tot corpul precum un straniu arc de foc, precum o fiinţă vie care-şi sapă tunel în coloana mea vertebrală, în trunchiul meu, în membrele mele.”

    Lily a leşinat şi s-a trezit după m-ai multe ore în spital.
   De aici încolo Scout îi va explica unele lucruri. Michael şi Jason sunt de la şcoala de băieţi elitişti din   Chicago, şi se pare că face pereche cu Scout în încercarea de a învinge Secerătorii, gaşca întunecată, Elita.
     Scout şi băieţii fac parte din Enclave, cei care încearcă să îi oprească pe Secerătorii.

   La început toţi îşi vor dezvolta puterile magice. Există diferite tipuri de puteri, diferite tipuri de talente. Puterea elementelor: apa, focul, vântul. Vrăji şi incantaţii…
    Perioada când puterile apar este la pubertate.

“Problema e că puterile magice nu durează o veşnicie. Nu durează pentru totdeauna, cel puţin, nu fără un preţ. Când suntem tineri -de la şaisprezece-optsprezece ani până pe la douăzeci şi ceva-magia ne face mai puternici. Acţionează în deplină concordanţă cu corpurile, cu minţile, cu sufletele noastre. Când suntem tineri, magia este ca un extra-simt sau ca o super-modalitate de a înţelege lumea, o super-modalitate de a o manipula.”

  Dar înaintând în vârstă puterile magice îşi trag seva din om. Îi secătuiesc, iar cu timpul puterile magice, oarecum simbiotice la început, devin parazitare, iar pentru a rămâne în viaţă trebuie să o hrăneşti.

”-Cu ce?
-Cu energia altora. Cei care îşi păstrează puterile magice trebuie să înveţe să absoarbă esenţa celorlalţi-ca nişte vampiri ai sufletelor. Noi îi numim Secerători.
-Secerători de viaţă, am gândit eu cu voce tare.
-Aducători de moarte, a complectat ea. Dacă vrei să trăieşti mai puţin, pe ei trebuie să-i chemi…
Secerătorii îşi identifica ţintele-oameni care pot fi o bună hrană psihică-şi tineri care încep să între în posesia darurilor lor. Detectori, a adăugat ea, aticipând întrebarea mea. Darul lor special este acela de a găsi puterile magice. De a le detecta.
-De îndată ce un tânăr este detectat, a continuat Michael, Secerătorii îl încercuiesc precum se adună leii în jurul prăzii.”

  Scout şi cei care hotărăsc să cedeze puterea magiei când sunt tineri au format un fel de celulă de decimare a Secerătorilor, numiţi Adepţii.
    Lily în urmă lovituri primite cu Blestemul focului, va fi însemnată, astfel că viaţa ei se va schimba, va avea abilitatea de a aprinde luminile. Va fi prezentată Adepţiilor, dar nu va reuşi să cucerească încrederea celorlalţi membrii. Katie manipulatoarea şi Smith care levitează obiectele grele sunt Adepţii seniori enclavei lui Scout.
Michael citeşte obiectele. Le simte, le determina istoria, aude ce au ele de spus despre lucruri care s-au întâmplat, în ce împrejurări.
    Jonson este vârcolac, şi se pare că este foarte atras de Lily, iar reciprocă este valabilă. Scout este cea care face farmece. Paul este cel cârlionţat, dar eu nu mi-am dat seama ce putere are.
     Gemenele Jamie şi Jill deţin puterea elementelor. Focul şi gheaţa.
     Pe lângă aceste descoperiri se pare că părinţii lui Lily nu sunt ce par a fi, slujbele lor au un grad ridicat de risc, astfel că Sf. Sofia este o ascunzătoare bună ca să îşi protejeze fata. Oare în ce sunt implicaţi? Va descoperi Lily adevărul?
     Deocamdată trebuie să îi salveze viaţa lui Scout, se pare că a fost atrasă în capcană şi răpită de Secerătorii. Vor reuşi să o salveze?

   Cu această ocazie, Lily descoperă că lovitura primită i-a transferat şi ei puterea cea mare-Blestemul Focului. Sau s-a activat singură magia?
    Cert este că există câţiva dintre Adepţi, care pot stăpâni electricitatea, iar aceasta este esenţa blestemului focului, dar singura care are acea putere în rândul Adepţilor se pare că este Lily.
    Cum vor reuşi echipa Adepţilor să facă faţă Secerătorilor? Va exista o relaţie între Jason şi Lily? Dar între Scout şi Michael?
     Răspunsurile le veţi descoperi în cartea care abundă de acţiune.
     Abia aştept să citesc şi volumul doi.
     Nota mea pentru carte este 10.targulcartii.ro

Cartea Blestemul focului.Elita Îtunecată de Chloe Neill a fost oferită pentru recenzie de Targul Cărţii. Poate fi comandată de pe site/ul Targul CărţiiPentru a fi la curent cu apariţiile şi reducerile de cărţi, puteţi urmări noutăţile editurii atât pe site, cât şi pe pagina de facebook

11 COMMENTS

  1. frumoasa prezentare ,se vede ca ti-a placut cartea.am citit cu atentie prezentarea,ca stii ca oricum nu e genul meu! locco_smiley_10

  2. Oricum este genul meu preferat dupa SF-ul. Este in wishlist de ceva vreme, deocamdata nu ma arunc la pescuit. locco_smiley_2
    Multumim pentru incitanta recenzie Nicol. locco_smiley_20

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.