Secretul de la castel de Fiona Valpy – Editura Rao – recenzie

Secretul de la castel de Fiona Valpy – Editura Rao – recenzie

by -
4
Secretul de la castel de Fiona Valpy - Editura Rao - recenzie

Secretul de la castel, de Fiona Valpy – Editura Rao – recenzie

Secretul de la castel de Fiona Valpy

Editura Rao – 2021

THE  BEEKEEPER’S  PROMISE
Traducere din engleză Codrina  Vodnitchi
Număr pagini: 366

Cu inima frântă și sperând la un nou început, Abi Howers acceptă o slujbă estivală la castelul Bellevue, în Franța. Locația poartă amprenta trecutului și foarte curând Abi se simte atrasă de povestea unei femei remarcabile, o poveste care îi va schimba vara și chiar viața. In 1938, Eliane Martin se ocupă de îngrijirea albinelor în grădina frumosului castel Bellevue. Aici, îl cunoaște pe Mathieu Dubosq și se îndrăgostește pentru prima dată. Dar granița de est a Franței este întunecată de amenințarea războiului, și istoria are alte planuri pentru Eliane.”

“Două femei, două epoci, două destine care se întrepătrund”.

  Povestea este țesută pe două planuri, cea a lui Abi în 2017 și a lui Eliane din perioada 1938 până în prezent.

  După o perioadă în care și-a îngrijit mama, Abi lucrează ca bonă pentru diferite  familii. Își dorea să adune suficienți bani ca să-și continue școala și să-și construiască o viață. La una dintre familii îl cunoaște pe Zac, un tip bine, bogat, care o cucerește cu șarmul lui, o cere de soție și ea acceptă. Abi speră să fie fericită și să-și făurească o viață frumoasă, dar Zac, tipul de prădător, voia de fapt o sclavă.  Îi trasase, după luna de miere, limitele: stat în casă, curățenie, spălat, mâncare. Zac o urmărea, îi verifica și urmarea telefonul, o pedepsea pentru fiecare greșeală imaginară, o amăgea cu păreri de rău și false dovezi de iubire, apoi devenea un “animal”. O lăsase să-și continue studiile doar online, totuși Abi reușise să meargă măcar la seminarii, de unde fugea către casă știind că el îi urmărește locația.

  Totuși, într-o seară iese cu colegii la o cafea și clar urmează o bătaie. Totul culminează cu masa la soacra ei, la fel de nebună ca fiul, unde Zac bea prea mult.  Abi vrea să conducă ea, dar el o urcă în mașină și vrea cu orice preț să provoace un accident s-o ucidă.

  Orice încercare a ei de-a trage de volan este oprită de el, așa îi rupe mâna, dar soarta hotărăște s-o salveze. Mașina se răstoarnă, Zac moare, dar Abi, deși lovită și plină de fracturi scapă. Rămâne o vreme cu sechele fizice și  psihice.

Așa ajunge să facă yoga și să meargă într-o tabără, pe lângă  Château Bellevue.

Ploaia,o furtună puternică, o mașină salvatoare, și așa Abi o cunoaște pe Sara.

  Aceasta, soțul ei și încă vreo doi angajați se ocupă vara cu organizarea la castel a nunților și petrecerilor. Sara simte că Abi e la o răscruce, că are nevoie să-și revină și-i oferă un loc de muncă peste vara. Abi acceptă și e cazată în mansarda de la moară, la parter se amenajau camere în plus.

  În timp ce lucrau, Sara îi povestea lui Abi istoria castelului de-a lungul ocupației germane, a bătrânului conte care împreună cu sătenii  printre care Eliane și familia ei ajută Rezistența.  Aflăm despre viața oamenilor, despre Eliane care se ocupă de stupi la castel și care la cererea contelui, împreună cu bucătăreasa, pregătea masa nemților, un general cu ofițerii lui încartiruiți la castel.

  Nemții îl lăsaseră pe conte să folosească biblioteca,din respect pentru că el le cedase castelul și personalul și se mutase în căsuța administratorului. Contele citea în bibliotecă (care avea o acustică excelentă), se reculegea în capelă (mereu cu ușa închisă) și-i dădea sarcini lui Eliane. Eșarfa pe care i-o dăduse fetei și instructajul cu: unde și cum să se plimbe în anumite zile, însemnau tot atâtea semnale pentru partizani. Eliane avea și o bună acoperire, ea era cea care culegea plante fie pentru ceai, fie pentru leacurile mamei ei, care era moașa ținutului.

  Când la marginea satului este trasată linia între partea ocupată și partea liberă încă, permisul de trecere devine necesar. Tatăl lui Eliane avea permis de trecere fiind morar livra făină inclusiv depozitului nemților, iar mama ei putea trece și în zona neocupată fiind unica șansă a oamenilor la un act medical. Fratele ei Yves fugise la partizani. Mireille, sora ei care lucra croitorie într-un atelier din Paris, se refugiază la un momentdat cu o colegă și fetița ei, dar la castel ajung doar ea și copila al cărei tată lupta pe front.  Familia lui Eliane spune tuturor că fetița e a unei verișoare îndepărtate, care a murit,și o crește deși Mireille se întoarce la Paris, dorind să dea o mâna de ajutor Rezistenței.

  Apoi în sat apare Gestapoul, câțiva săteni devin colaborationisti. Pentru că trenurile săreau în aer Gestapoul încarcă pe o platformă în fața garniturii, femei și copii,printre care și Eliane cu copila. Din fericire partizanii sunt anunțați la timp și oamenii scapă.

Apoi Gestapoul pleacă și vin soldații cu panzere, aroganți, duri, extrem de răi și violenți.

   Când aceștia se pregăteau de plecare Eliane, avertizată de translator, se ascunde cu bucătăreasa  în tunelurile de sub castel, despre care știau foarte puțini.

  Contele este descoperit în capelă în timp ce transmitea un mesaj, este ucis, castelul este distrus, valorile furate, până și stupii sunt arși.

  La sfârșitul războiului oamenii își revin cu greu, dar rănile se vindecă și ei renasc asemenea albinelor, care au scăpat de foc și au roit în scorbura bătrânului copac. Cu roiurile lor, Eliane, reface stupii.

Sara și Thomas au refăcut castelul, fetița salvată a fost găsită de tatăl ei, Mireille și-a  continuat viața.

  Sara o aduce pe Abi să le cunoască  pe Eliane, Mireille și Blanche (fetița salvată). Ele îi arată lui Abi poze cu familiile lor și cu familiile altor persoane salvate de ele în timpul războiului. Citind cartea veți afla și poveștile iubirilor lui Eliane și date despre viața ei privată.

  Perioada petrecută de Abi la castel, încrederea și prietenia arătată de oamenii de acolo, o întăresc și o determină să lase trecutul în urmă și să vrea să-și continue viața.

Poveștile care se întrepătrund, viețile personajelor, încercările sorții, toate culminează cu speranța renașterii.

Iată și câteva păreri avizate:

Țesând o narațiune plină de tâlc, Fiona Valpy reușește să separe, în timp, cele două epoci pe care le descrie. Subliniind astfel diferențele, autoarea ne ajută să realizăm, în același timp, faptul că trecerea anilor nu schimbă cu nimic esența umanității.” ( Annette, A French Collection)
“Detaliile istorice și personajele bine conturate vor atrage cititorii.” ( Woman’s Weekly)

Verifică disponibilitatea cărții în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

Secretul de la castel de Fiona Valpy – Editura Rao – recenzie

 

 

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

4 COMMENTS

  1. Subiectul ma atrage, presimt ca mi s-ar potrivi. Sunt anumite trairi care cresc gradual si starnesc interesul.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.