„Singurătatea nu este un lucru nou. Nu este o boală, poate doar o etapă. Ce poate fi așa rău?Un nou proiect, recunoaștere, frumusețe, maximă disponibilitate și mult chef de ceva nou.”

Cea mai iubită dintre femei de Adriana Petrescu - Editura Nemira

Cea mai iubită dintre femei, de Adriana Petrescu – Editura Nemira – recenzie

Cea mai iubită dintre femei

Autor: Adriana Petrescu

Editura: Nemira

Anul apariției:2021

Număr pagini: 227

Gen: Literatură contemporană

  „Cea mai iubită dintre femei” este povestea Anei despre dragoste, viață, relații. Relații care nu merg, relații care se rup, relații care se nasc sau renasc. Este povestea unei femei din zilele noastre, spusă sub forma unui jurnal ce se întinde pe o perioadă de aproximativ 2 ani.

  Ana este o femeie de afaceri de succes, carieristă convinsă, ce trece printr-un divorț după 5 ani de căsnicie.

„Sunt obosită și am senzația că viața trece pe lângă mine. Din atâtea realizări, nu am reușit să mă împlinesc ca femeie. Observ teatrul ieftin pe care-l joacă omul meu. Nu este un actor bun, joacă fals. Mă doare că nu am avut succes în acest proiect numit căsnicie. Este cel mai greu proiect.”

„Oamenii  ar trebui să se uite mai des la poze. Ele nu mint. Puse într-o ordine cronologică, ele spun o poveste. Acum un an povestea cuplului nostru luase sfârșit. Pozele stau mărturie. Privirea omului meu era rece, disprețuitoare. Zâmbetul meu era din ce în ce mai prefabricat. Dacă mi-ar fi spus cineva, nu aș fi crezut că este așa de evident. Oamenii ar trebui să facă tot timpul fotografii.”

  În urma despărțirii, începe o perioadă de regăsire de sine, de redescoperire. Ana trece prin tot felul de experiențe, se implică relații cu mai mulți bărbați, dar niciuna stabilă. Fiecare dintre acești bărbați are un fel de supranume: Bărbatul Puternic, Bărbatul Politic, Bărbatul Pisic, Bărbatul Trist, Bărbatul Frumos, Ultimul Romantic. La un moment dat, și eu îi încurcam, nu știu cum nu o făcea ea. Fiecare îi oferă câte puțin din fericirea la care visează, dar niciunul ceva complet și exclusiv. Și totuși, aparent ea își dorește același lucru: fără implicare, fără așteptări, fără riscul de a fi rănită.

  Personajul Anei, în jurul căreia se desfășoară întreaga acțiune, este destul de bine creionat. Este o femeie aparte, cum nu întâlnești des: frumoasă, de succes, cu o personalitate vibrantă, caută mereu să fie în centrul atenției, să fie validată, admirată, chiar adulată, lucruri de care nu duce lipsă. În același timp, este o femeie puternică, independentă, ce dă impresia că nu are nevoie de nimeni. Nu îi este teamă să spună lucrurilor pe nume, cu riscul de a răni. Este o femeie ce iese din tipare, care are curajul de a-și asuma ceea ce-și dorește și pentru asta e invidiată.

„Fac parte din categoria celor care detestă nunțile. Pot să mă bucur sincer pentru miri, dar nu agreez ceremonialul în sine. Este obositor, dezorganizat, de cele mai multe ori, și prea plin de zâmbete false. Cei din categoria cu care mă identific sunt scepticii, cei care nu mai cred în dragoste și știu că evenimentul nu înseamnă decât începutul deziluziilor.”

„Fiecare moment în care am repurtat o victorie profesională, am pierdut o bătălie pe plan personal. Nu cred în femeia totală, fericită, veselă, frumoasă, deșteaptă, mamă perfectă, soție minunată, prietenă, sufragetă și misionară. O zi din viața noastră are 24 de ore, cât din aceste ore putem să dedicăm și familiei, și carierei, și prietenilor sau scopurilor caritabile?Desigur, multe dintre noi reușesc să bifeze majoritatea obiectivelor, dar eu rămân la părerea că nu le poți avea pe toate și că la ceva tot trebuie să renunți.”

„Mă simt foarte bine singură. Emit acest mesaj din toți porii mei. Am întâlnit oameni care îmi povestesc despre iubiri frumoase, relații în care simți că trăiești, oameni dispuși să recunoască cifra doi. Eu le răspund invariabil că unii oameni sunt făcuți să fie singuri. Cred tot mai mult că am dreptate.”

  Nu este o carte pentru toată lumea. Dacă te aștepți la o poveste cu un fir narativ complicat, cu răsturnări de situație, intrigi și acțiune, nu este lectura potrivită. Însă dacă vrei ceva atipic, o introspecție, un jurnal al unei femei din zilele noastre, cu experiențele, gândurile și sentimentele ei, cu reflecții privind viața și mai multe aspecte ale sale, atunci da, trebuie s-o citești.

 Despre autoare:

  Adriana Petrescu este psiholog și trainer motivațional de peste 28 de ani. A mai publicat „Exerciții pentru fericire”, iar cartea de față, „Cea mai iubită dintre femei”, este primul ei roman.

Carte disponibilă pe site-ul Nemira

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriselefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

***Sorina Ciocârlan***Bună! Sunt Sorina și îmi plac cărțile bune. Pun suflet în tot ceea ce îmi place, iar printre pasiunile mele se numără cititul, scrisul, filmele, pisicile, dulciurile. Atunci când „mi se pune pata” pe ceva, indiferent că e carte, film sau opera întreagă a unui autor, sunt de neoprit: fac ce fac și aflu tot despre subiect, îl analizez și îl întorc pe toate părțile. Care sunt subiectele astea, care mă „obsedează”? Agatha Christie, Rodica Ojog-Brașoveanu, Harry Potter, mai nou, Cassandra Clare. Da, pentru că „obsesiile literare” se schimbă, când unele se epuizează, scad în intensitate și apar altele noi. Asta nu înseamnă că dispar de tot, rămân acolo și așteaptă să fie reactivate. Și când sunt reactivate, să te ții!...

5 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.