Cele mai neobișnuite tradiții de Crăciun din lume

Cele mai neobișnuite tradiții de Crăciun din lume

Cele mai neobișnuite tradiții de Crăciun din lume

  Fără îndoială, Crăciunul este una dintre cele mai iubite sărbători din întreaga lume. Este perioada în care oamenii recompun ideea de familie, de liniște, de bine. Pentru fiecare popor, ideea de sărbătoare este însoțită de o pleiadă de obiceiuri specifice.Cele mai neobișnuite tradiții de Crăciun din lume

  Eu zic să ne cunoaștem mai bine, măcar în materie de tradiții. Evident, nu voi vorbi astăzi despre tradițiile clasice, devenite simboluri… ci despre cele mai ciudate tradiții din lume.

  Krampus

 În copilărie, când am citit despre Moș Nicolae și despre vărguța pe care o pune în cizmele copiilor obraznici, l-am judecat destul de aspru și m-am gândit că ar putea, totuși, să fie mai tolerant. Cu atâtea abilități supranaturale, ar fi putut să transforme orice copil-problemă, într-un copil cuminte. Dar n-a făcut-o… și a rămas în istoria copilăriei mele ca un moș doar pe jumătate bun. Cu timpul, mi-am mai atenuat părerea… însă recent, am auzit că moșul nostru are un anturaj cu alură horror. Dacă nu ați auzit de Krampus, să știți că nu e numele unui medicament împotriva crampelor… ci e numele unui spirit al sărbătorilor. Ce popor ar putea adopta tradiții atât de ciudate? Ei bine, sunt vecinii noștri slovacii. Se pare că la ei a luat naștere Krampus, dar acum el a intrat și în tradiția Croației și chiar a Austriei. Krampus – așa cum vă spuneam mai sus – face parte din anturajul lui Moș Nicolae. Mai precis, e unul din „spiridușii” săi… și, credeți-mă, nu se poate negocia nimic cu el! În limba germană, „krampen” înseamnă gheară, iar înfățișarea lui Krampen este pe măsura numelui său. Dacă ești copil și ai răsfoit măcar o singură dată internetul ca să afli cum arată Krampus, cu siguranță te vei transforma instant într-un copil extra-cuminte. Cele mai neobișnuite tradiții de Crăciun din lume

  În țările specificate mai sus, tradiția presupune ca la începutul lunii decembrie, oameni îmbrăcați în Krampus se plimbă alene pe străduțele unde locuiesc copii… astfel încât cine se știe cu musca pe căciulă să știe că e așteptat. Eu m-am hotărât: n-o să merg niciodată în țările acestea, mai ales în decembrie.

  Cam așa arată Krampus… Cele mai neobișnuite tradiții de Crăciun din lume

Cele mai neobișnuite tradiții de Crăciun din lume - Krampus

Globuri în formă de castraveți

  Despre poporul german, eu am citit că se caracterizează printr-un spirit aproape exagerat al ordinii, prin seriozitate și  poate un pic de lipsă de umor. Și totuși… ei atârnă în pomul de Crăciun globuri în formă de castraveți. Oricât de ciudat ar părea, tradiția spune că cine găsește globurile în formă de castravete va avea noroc întregul an. Eu am cercetat și am aflat originea ciudatului obicei. Se pare că în vremurile de răstriște de după Al Doilea Război Mondial, nemții nu mai aveau resurse economice, dar au păstrat tradiția pomului… pe care l-au împodobit cu ce-au avut prin casă.

Mătura

   Trebuie să recunosc faptul că dintre toate tradițiile ciudate, aceasta îmi place cel mai mult. În Norvegia, n-o să vezi mătură în casă, în perioada Crăciunului. De ce? Ei bine, se pare că vrăjitoarele sunt în căutare de mături în perioada Crăciunului și merg pe la fiecare casă. Unde simt că ar putea găsi o mătură, își cheamă echipa de spirite malefice proaspăt scăpate din lumea de dincolo și pun stăpânire pe casă, stricându-le distracția proprietarilor. Cele mai neobișnuite tradiții de Crăciun din lume

Fast food

   Era un pericol iminent, oricum! Doar că era foarte puțin probabil ca un popor atât de cerebral, precum japonezii, să pice în capcana fast-food-ului. Iată ce tradiție au ei de Crăciun: întreaga familie ia masa la fast-food. Trist… și ciudat în același timp. Japonia obișnuia să aibă o tradiție frumoasă legată de Crăciun și de masa de Crăciun… și e trist faptul că totul s-a încheiat cu o porție de cartofi prăjiți într-un carton.

„Plecat, dar nu uitat”

 În Portugalia există o tradiție specială, iar eu o ador! La masa tradițională, familia mai pune un scaun pentru ca acolo să se așeze spiritul celor plecați. Astfel, momentul întrunirii familiei devine unul complet. Cele mai neobișnuite tradiții de Crăciun din lume

Crăciun pe role!

   E o tradiție foarte respectată în Venezuela, unde temperaturile variază în decembrie între 17-32 grade. Străzile sunt închise, iar familiile petrec clipe minunate de relaxare… pe role. Nu știu dacă Moș Crăciun vine tot pe role, dar știu sigur că e deschis la schimbări.

 

Cele mai neobișnuite tradiții de Crăciun din lume

***Rodica Pușcașu***Sunt o visătoare și așa am de gând să rămân. Cititul e un privilegiu pe care l-am descoperit pentru a evada în alte lumi, pentru a descoperi poveștile unor oameni pe care nu i-ai cunoscut niciodată. Cărțile sunt lumi fascinante, care te fac să râzi, să plângi, să trăiești. Nu-mi imaginez lumea fără cărți... pentru că nu ar exista. În viața reală sunt un om simplu, care se bucură de aroma cafelei în diminețile de vară, sunt o mamă preocupată (uneori excesiv) de copilul meu și o soție iubită care mai arde din când în când mâncarea... pentru că timpul de preparare nu coincide cu timpul poveștii pe care o citesc. Vedeți voi, în cazul meu, totul se reduce iremediabil la citit... O altă pasiune de-a mea este scrisul. Scriu și ajung să-mi iubesc personajele atât de mult, încât mi le consider prieteni. În 2010 am publicat cartea de povești pentru copii „Maria și fulgii de nea”, iar în 2016 a ieșit de sub tiparul editurii PIM, cartea „Povestea secretă a Cezarei”... și nu mă voi opri aici.

12 COMMENTS

  1. foarte interesant! multe lucruri nu le stiam. As vrea si eu temperaturi ca in Venezuela de Craciun :))

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.