https://nemira.ro/copiii-dunei-seria-dune-partea-a-iii-a-ed-2019

Copiii Dunei, de Frank Herbert – (Seria Dune, partea a III-a) – Editura Nemira – recenzie

Copiii Dunei

Seria Dune – partea a III-a

de Frank Herbert

Editura Nemira

Colecția Armada Clasic

Anul publicării în limba română: 2019

Titlul original: Children of Dune (1976)

Traducere: Ion Doru Brana

Număr de pagini: 528

  În primul volum al seriei Dune, Frank Herbert descrie ascensiunea lui Paul Atreides, de la statutul de tânăr vlăstar al unei Case Nobiliare ce pare condamnată, la deținătorul exclusiv al celei mai importante resurse din universul uman, mirodenia, lăsând deschisă posibilitatea ca, odată ce și-a înfrânt puternicii inamici, eroul pozitiv să instaureze propria conducere, pacifică și iluminată.

  În volumul doi, Mântuitorul Dunei, și trei, Copiii Dunei, sunt însă destructurate sistematic toate realizările lui Paul, zeificat Muad’Dib, el însuși devenind cel mai temut adversar al sistemului impus de propriul triumf.

  Religia țesută în jurul său a dus la un sângeros Jihad interstelar, purtat de fremenii lui fanatici, și la instaurarea unei guvernări teocratice sinistre, care ajunge și mai apăsătoare decât precedenta dominație a Împăratului-Padișah.

  Puterea și Religia au devenit sinonime, iar încălcarea unei Legi înseamnă săvârșirea unui Păcat. Punerea la îndoială a hotărârilor Puterii capătă automat iz de blasfemie. Orice răzvrătire atrage după sine focul iadului și judecăți implacabile.

  Dacă Dune ar fi fost un monument închinat eroului Atreides, Mântuitorul Dunei ar fi reprezentat procesul de distrugere a sa, iar Copiii Dunei, nisipul care acoperă ruinele.

  Au trecut nouă ani de când, poate dezamăgit de rezultatul eforturilor sale și moartea iubitei Chani, poate urmând în continuare viziunea preștientă, care a dus la alegerea unicului drum acceptabil dintr-o infinitate de variante temporale, Paul Muad’Dib a dispărut în deșert, lăsând regența și grija copiilor, surorii lui, Alia.

  Transformarea ecologică a Arrakisului continuă susținut, preschimbând societatea. Fremenii încep să-și abandoneze grotele sigure pentru sate sau orașe și să-și neglijeze distraiurile, nemaiavând nevoie de costumele care le reciclează fluidele corporale, într-o lume tot mai puțin deșertică. Devenită capitală politică, economică și religioasă a Imperiului, planeta Dune este aglomerată de pelerini sosiți din întreaga Galaxie.

  Cei doi moștenitori ai lui Paul, gemenii Leto și Ghanima, nu sunt niște copii obișnuiți, ci sunt prenăscuți. La fel ca Alia, ei au devenit conștienți dinainte de a se naște, din cauza concentrației de melanj ingerată de mamă, având acces la amintirile tuturor strămoșilor lor.

  Această capacitate de extindere spirituală este cea care le face atât de speciale pe Surorile Bene Gesserit, dar ele își accesează multi-conștiința printr-o ceremonie tradițională, după ani întregi de pregătire. Mintea unui copil nu are personalitatea formată și antrenamentul mental care să-i permită să supraviețuiască neafectată unei asemenea încercări, astfel încât nu va putea să gestioneze mulțimea de personaje care au năvălit brusc, concomitent, în ea și va sfârși prin a fi posedată de vreun strămoș suficient de hotărât și de malefic pentru a distruge conștiința propriului descendet. Acest proces este denumit de cronicile Bene-Gesserit:… Monstruozitatea.

  Fenomenul nu i-a atins încă pe Leto și Ghanima, dar copiii se tem că asta ar putea să li se întâmple și lor, mai ales după ce au observat primele semne de posedare la mătușa lor, Alia. Cel care a preluat-o părând a fi tocmai cel mai crunt dușman al spiței Atreides, prezent însă și în sângele lor, Baronul Vladimir Harkonnen.

  Un alt motiv de preocupare este descoperirea că transformarea accelerată a planetei deșertice Arrakis / Dune, într-una a apei și a plantelor, va duce la dispariția viermilor de nisip, producătorii mirodeniei, cea fără de care lumile universului uman ar rămâne deconectate una de cealaltă, fără posibilitatea de a mai putea lua legătura prin navele Ghildei Spațiale. Totuși, programul coordonat de Alia continuă.

  Casa Corrino pune la cale asasinate, mârșavii Tleilaxu, vrăjitoarele Bene Gesserit și Ghilda complotează pentru a obține controlul asupra mirodeniei și a copiilor lui Paul, locuitorii Dunei sunt instigați de un misterios Predicator să se revolte împotriva religiei golite de sens de clasa conducătoare.

  Pericolele exterioare se ivesc din toate direcțiile, dar niciunul nu este pentru Leto mai mare decât cel care crește în interiorul său, acela al precogniției, forța incontrolabilă și insuportabil de responsabilizatoare care i-a distrus tatăl.

  Intrigi, jocuri de putere, alianțe neașteptate, trădări, revelații și lovituri de teatru – toate armele din panoplia legendarului ciclu literar Dune își fac simțite efectele și în acest al treilea volum al său, la fel de captivant ca al doilea, primul fiind o capodoperă inegalabilă.

Carte disponibilă de site-ul Editura Nemira

https://nemira.ro/copiii-dunei-seria-dune-partea-a-iii-a-ed-2019

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriselefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Recenzii Cărți SF

 

8 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.