Vacanță americană

Vacanță americană, de Raluca Barbu – 20 000 de km în Vestul Sălbatic – recenzie

Vacanță americană

Raluca Barbu

20 000 de km în Vestul Sălbatic

An apariție: 2020

Format ePub

Vacanță americană de Raluca Barbu călătorii.

   Avem mereu la îndemână o evadare din rutină și grijile cotidiene – cărțile. Fiecare ne poartă într-o aventură specială, ne pun imaginația la lucru și ne încântă. Dar Raluca Barbu ne oferă o variantă atât de simplă de a călători prin lume încât uiți uneori că totul este aievea, iar experiențele sale se transmit și cititorului până în punctul în care vrei să îți poți lua rucsacul în spate și să pleci și tu la drum. „Vacanță americană” este o culegere de senzații pe care mulți nu le întâlnesc, dar toți și le doresc, este un jurnal de călătorie scris să trezească spiritul aventurier din fiecare și este un ghid pe care să îl porți cu tine, brăzdat de amintirile frumoase ale scriitoarei.

  „20 000 km prin Vestul Sălbatic” înseamnă să părăsești străzile orașelor și să parcurgi, la pas, 270 km de poteci ce te plimbă prin 7 forme de relief. Drumețiile te coboară la 80 m sub nivelul mării, ca apoi să te urce până la 4.300 m altitudine. Pornești de pe Tărâmul lui Lincoln și timp de 45 de zile traversezi pe rând 19 state. 33 de parcuri naționale și statale te cuceresc cu grandoarea și frumusețea lor, te transportă parcă într-o altă lume, unde natura este maestru, sculptor, stăpân. Poposești în colțuri ascunse dintr-un paradis greu de înțeles, în continuă schimbare de sute de mii de ani, locuri care te lasă fără cuvinte.

Ai început să citești o poveste despre o vacanță în natură, în timpul verii, prin vestul american, asta ca să știi ce te așteaptă în continuare. Nu am niciun capitol despre shopping la New York, hoteluri de lux din Las Vegas sau restaurante cu stele Michelin din Miami. Deși am străbătut aproape toată coasta vestică a Statelor Unite mergând cu intermitențe în paralel cu oceanul, nu am ajuns în Los Angeles și nu am văzut nicio vedetă de cinema. Nu asta este tematica incursiunii noastre. În schimb, am ajuns în cel mai nordic punct al statelor, în Cape Flattery, acolo unde trăiește încă tribul indienilor Makah și de unde, teoretic, poți vedea pământ canadian, dacă ceața nu ar avea consistența laptelui proaspăt bătut.”

   „Vacanța americană” a Ralucăi Barbu începe în statul Illinois și pe rând bifează monumente și obiective turistice. Schimbările de peisaj din drumul prin statele Arkansas, Texas, Arizona, Utah, Nevada, California, Oregon, Washington, Idaho, Wyoming, South Dakota și Minnesota sunt incredibile: de la ploi și abundență de verdeață, la deșert și căldură toropitoare, la briza oceanului. Descrierile prin perspectiva autoarei poartă o aură haioasă și simpatică, cu comparații ce îți fac poftă nu doar de plimbare.

Ca să ajungem la Cassidy Arch, prima noastră alegere, urcăm un munte de tiramisu pudrat din abundență cu cacao. Urcăm și coborâm nenumărate pișcoturi îmbibate în cafea, ne intersectăm cu câțiva curcani sălbatici, iar după câteva zeci de cotituri, înaintea noastră apare Cassidy în toată măreția ei de piatră, curbată și largă precum gura mirată a unei peșteri preistorice.”

   Totuși, reiese clar din cuvintele sale că, oricât de fascinant este pământul american, socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg și oricât ai planifica o astfel de vacanță, natura te poate surprinde. Experiența autoarei este marcată de informații despre locurile vizitate, pe care fie le știi, fie le poți verifica oricând pe internet, dar care sunt de altfel interesante prin prisma propriilor sale trăiri.

Prima impresie este că Grand Canyon e orice, dar nu Mare. E uriaș, gigantic, colosal, măreț și uluitor. Nu poate fi cuprins într-o privire, iar odată ce ți-a intrat în aria vizuală, ochii se plimbă neîntrerupt, încercând să înțeleagă tiparul folosit de Natură când a creat o asemenea operă de artă. Aș vrea să inventez cuvinte noi doar pentru a-mi exprima pura admirație față de această masivă sculptură în piatră!

   Presărată cu fotografii personale, cartea este atât o colecție de amintiri, de peisaje uimitoare, un traseu ce te supune adrenalinei, un adevărat vis american, cât și o destăinuire, motiv de a-ți pune limitele la încercare, o provocare. Pentru acest gen de carte, scriitura este cursivă și nu găsesc să spun că duce lipsă de ceva. Oricine își dorește să descopere acea parte greu accesibilă a vestului sălbatic, dar care prin o bună organizare, menținere și protejare reușește să aducă milioane de vizitatori anual, călătoria Ralucăi Barbu pusă în cuvinte satisface curiozitatea.

Despre autor

  ,,Raluca Barbu, scriitoare româncă originară din Piteşti și adoptată de Cluj-Napoca timp de 20 de ani, locuiesc momentan în Statele Unite ale Americii. Cu studii la Facultatea de Istorie și Filosofie Babeș Bolyai, un deceniu de experiență într-una dintre cele mai mari corporații din România și 5 ani dedicați PR-ului și marketing-ului, mă păstrez fidelă literaturii și scriu proză de parcă aș trăi două vieți distincte.

  Sunt parcă mai multe vieți de când scriu și încă pe-atâtea aș vrea să mai trăiesc, să pot scrie tot din mine. Există șase (ar fi fost mai elegant-literar să fie șapte) motive pentru care nu pot să nu scriu și îmi face plăcere de câte ori am ocazia să le trec în revistă:

  Scrisul îmi este martor. Sunt eu în fața unei foi cu un stilou în mână, eu cu ecranul laptopului reflectându-mi-se în ochelari, eu cu telefonul în mână și degetele mari cuprinzând tastatura de pixeli și apoi, după doar câteva cuvinte nu mai sunt singură, sunt eu și textul meu, povestea unor gânduri sau senzații, imaginea unei idei, un concept adus la lumină. La final sunt eu și martorul minții mele, eu în două forme complet diferite de existență. Scrisul îmi este companie.

  Scrisul are puterea de a transforma o noapte oarecare, cu același cer dintotdeauna, într-o metaforă, într-o senzație de sublim, doar pentru că cineva a avut ochi să vadă culoare dincolo de întuneric. Scrisul este infinit creator prin universurile pe care le lasă la latitudinea fiecărui cititor să și le creeze.,,

Autori români

recenzii cărți

Literaturapetocuri.ro facebook

***Alina-Ioana Dinu (Alice Dinu)***Privesc lumea prin lentile colorate, unii pot spune că sunt naivă, dar mie îmi place să cred că sunt o visătoare. Sunt o fire singuratică și pot fi percepută ca ciudată, însă caut relațiile sincere și cred în dragoste la prima vedere. Am o pasiune pentru fotografie care mă inspiră să văd frumosul chiar și în cele mai neașteptate locuri. Mă refugiez în lectură pentru că lumea descrisă în cărți mă face să îmi doresc mai mult de la realitatea mea și mă ajută să mă descopăr și să mă accept așa cum sunt. Am o fascinație pentru mitologie, fie ea greacă sau egipteană, râd și plâng odată cu personaje din cărți romantice și jucăușe, sunt prinsă în vraja thrillerelor, ador să călătoresc în lumi imaginanare, distopice, utopice, să experimentez o istorie sub genul fanteziei. Am mâinile dibace, o mică artistă, și compun Idei la întâmplare, rup bucăți din imaginație și le pun în cuvinte și sper să inspir atracție pentru literatură, pe tocuri sau nu, în aer liber sau acasă.

5 COMMENTS

  1. Cu astfel de cărți poți călători, chiar și fără să te deplasezi fizic. Mulțumim, Alice, pentru recenzie!

  2. O aventura care te lasa fara respiratie. 270 km, waw, destul de mult, insa pentru cineva care vrea sa traiasca cu adevarat, aceasta este marea ocazie. Nu stiu daca m-as incumeta la o astfel de vacanta, dar „niciodata sa nu spui niciodata”.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.