Cuplul de la nr.9 de Claire Douglas - Editura Litera - recenzie

Cuplul de la nr.9, de Claire Douglas – Editura Litera – recenzie

Cuplul de la nr.9
Autor: Claire Douglas
Editura Litera 
The couple at no.9
Traducere: Sanda Spiridon
Colecția: BUZZ BOOKS
Număr pagini: 421
  Claire Douglas a lucrat timp de cinsprezece ani că jurnalistă, perioadă în care a scris în reviste pentru femei și ziare naționale. Încă de la vârsta de șapte ani și-a dorit să devină autoare de romane. Și-a împlinit visul odată cu câștigarea Premiului Marie Claire pentru Roman de Debut, cu primul său roman,The Sisters. I-au urmat Local Girl Missing, Last Seen Alive, Do Not Disturb, Then She Vanishes, Just Like the Other Gils, Cuplul de la nr.9 și The Girls Who Disappeared. Claire Douglas locuiește în Bath, împreună cu soțul și cei doi copii.
,,Când Saffron Cutler, însărcinată, se mută în casă din Skelton Place numărul 9, împreună cu iubitul ei, Tom, și se apucă de renovare, ultimul lucru la care se așteaptă este că meșterii să descopere rămășițe umane. Rămășițele a două corpuri, mai precis. Criminaliștii stabilesc că trupurile au fost îngropate în urmă cu treizeci de ani. Saffy nu are de ce să se îngrijoreze – până când poliția deschide o anchetă și cere să stea de vorbă cu fosta proprietară. Bunica ei, Rose.

Rose se află la un cămin de bătrâni. Suferă de Alzheimer, deci memoria ei e tot mai confuză. Nu poate să-i ajute pe polițiști, dar este clar că ceva își amintește. Pe măsură ce amintirile fragmentare ale lui Rose ies la suprafață, iar poliția sapă tot mai adânc în trecut, Saffy se teme că ea și casă sunt supravegheate.

Ce s-a întâmplat în urmă cu treizeci de ani? De ce n-a semnalat nimeni dispariția victimelor? Ce rol a jucat bunica ei? Este Saffy acum în pericol?,,

  Cu așa o descriere, eram și eu curioasă să citesc despre motiv, să urmăresc cum rând pe rând sunt descoperite dovezile, cine sunt persoanele ucise și îngropate în curtea tânărului cuplu. Părerea mea e că, cuplul tânăr, alături de mama tinerei însărcinate, pe de o parte ,iar pe cealaltă parte alt tânăr cu soția lui sunt principalii detectivi din poveste. Poliția doar ia la cunoștință informațiile obținute și prea puțină implicare din partea lor sau cel puțin asta e părerea mea.
  Eu aș împărți cartea în trei părți sau trei piste în căutarea adevărului. Povestea se desfășoară înainte de crime, prin povestea lui Rose din anul 1980 și prezentul lui 2018, unde Saffy, tânăra însărcinată împreună soțul ei Tom se mută în casa moștenită de Lorna, fiica lui Rose Grey, care este internată într-un sanatoriu pentru vârstnici. Aceasta suferă de Alzheimer și începe să uite tot mai mult fapte și persoane din viața ei.
Partea a treia este completată de Theo, fiul lui Victor din prezent.
  Foarte multe ipoteze mai ales atunci când este cazul să descopere cine este de fapt Daphne? Atâtea presupuse identități! Oare care dintre numele pomenite de bunica Rose sunt adevărate, care sunt fictive?Rămâne să se dezvăluiți treptat și la final să va surprindă total, cel puțin pe mine m-a surprins. Cert este că Daphne a fost o phsihopată, indiferent de viața ei de după. La ea totul a fost cu un scop. Manipulatoare de prima mână.
  În prezentul lui 2018, când tânărul cuplu de la nr.9 va dori să facă extinderea bucătăriei la casă, încep o serie de mistere care le va pune și viața în pericol. Echipa de excavații va descoperi o groapă cu rămășițe umane.
,,-În timp ce săpam am găsit…asta, spune Darren încrucisându-și brațele peste tricoul murdar.
-Ce este?
Snowy dă să mi se smulgă din mână.
-Oase, îmi răspunde cu o expresie sumbră.
-Ca …de animal?îl întreb.
Cei trei muncitori se consultă din priviri. Karl pășește cu îndrăzneală înainte, surescitat, aproape bucuros, ridicând praful la fiecare pas.
-Mie mi se pare că este o mână…
Fac un pas în spate, îngrozită.
-Zici că sunt oseminte…umane?
-Așa cred, spune privindu-mă cu milă. Ar trebui să chemați poliția.”
  De aici încolo bucuria de a se fi mutat la casă va fi umbrită pentru tânăra pereche. Saffy fiind însărcinată în primul trimestru nu procesează tocmai bine această agitație din partea poliției, dar nici hărțuirea ziariștilor în căutarea unor informații noi.
  Lorna, tânăra mamă a lui Saffy (a născut la cinsprezece ani copila) va veni în ajutorul tânărului cuplu. Deși viața ei este în momentul actual în Spania, deși este și a fost dintotdeauna o fire îndrăzneață și rebelă este hotărâtă să își viziteza fiica pe care a neglijat-o foarte tare. După ce s-a despărțit de tatăl copilei, ea însăși un copil, a plecat lăsând-o pe Saffy mai mult în îngrijirea lui Rose, mama ei. Pe cât de rebelă și neliniștită este, mereu în căutarea de aventură și iubiți mai tineri ca ea, pe atât de cuminte și liniștită e Saffy.
  Poliția insistă să fie chestionată Rose care este la azil .Perioada în care au fost ucise, coincide cu anii lui Rose petrecuți la casa cu nr.9. Se încearcă să se descopere identitatea victimelor, a bărbatului și a femeii.
Lorna împreună cu Saffy vor încerca să fie alături de Rose și să încerce în perioadele scurte de aducere aminte să descopere cele întâmplate.
  Pe lângă ziariști, o persoană care s-a dat drept detectiv, încearcă o abordare nu tocmai ortodoxă de a găsi ceva, de a obține unele informații. Oare el este cel zărit de Lorna supraveghind casa? Se pare că da și se pare că bruscarea lui Lorna și amenințarea ei nu sunt fapte comise de un pretins detectiv.
,,Aude pași în spatele ei și i se zburlește părul pe ceafă. Era singură pe stradă când a coborât din taxi.
Totul se întâmplă foarte repede. Simte o mână mare pe gură, în timp ce un alt braț îi apasă pieptul ca bara de protecție a caruselurilor de la bâlci. Ar vrea să țipe, dar nu poate, căci mâna aceea îi blochează complect respirația. Încearcă să se zbată, dar strânsoarea se întărește. Se sufocă.
Agresorul o târăște spre potecă, spre pădure.
-Ascultă, dacă te porți frumos, nu pățești nimic, îi mârâie o voce bărbătească la ureche.
-Am nevoie de informații despre Rose Grey.
Afirmația o șochează în așa măsură, încât pentru o secundă uită de frică. Așadar, nu este un violator. O cunoaște pe mama ei. Dă din cap, exprimându-și acordul.
-Trebuie s-o întrebi unde a îngropat dovezile .E foarte important. Dacă nu o faci, fiica ta va suporta consecințele.”
  Lorna și Saffy încearcă să descopere indicii în fragmentele de luciditate ale lui Rose. Este pomenită o Sheila. Din investigațiile lor reiese că Daphne, femeia care a locuit ca și chiriașă la Rose în perioada când au avut loc crimele este de fapt Sheila, o tânără presupusă a se fi înecat în ocean. Daphne a fost o tânără care a murit la treizeci de ani de cancer. Unde este Daphne, alias Sheila? De ce i-a furat identitatea? Oare câte identități furate are? Poate știe mai multe despre cele întâmplate. Cine este Jean și de ce Rose  pomenește că a lovit altă persoană în cap și nu s-a mai ridicat?
Casa de la nr 9. este răscolită în absența proprietarilor. Cine este disperat după dovezi? Cine este persoana care l-a angajat pe presupusul detectiv?
  Răspunsul vine sub forma unui cuplu la vreo treizeci și ceva de ani. Theo împreună cu soția sa vor veni în vizită la familia Lornei și va dezvălui ce a aflat în urma investigațiilor făcute de el. De aici va descoperi cine este Victor pentru Rose.
  Theo este un tânăr căsătorit, care și acum plânge după singura ființă care i-a păsat de el și care a murit în urma unei căzături, pe scări, când el avea doar nouăsprezece ani. Tatăl său, o persoană mult mai în vârstă ca mama lui, un medic renumit, dar care se pare că era o persoană violentă cu soția, un tată autoritar și cu multe secrete ascunse. Când din întâmplare va descoperi un articol pe biroul părintelui său cu crimele descoperite, acesta va investiga mai amănunțit, nefiind niciodată împăcat cu moartea suspectă a mamei sale.
  ,,Atenția îi este reținută de un obiect de pe biroul aflat în perfectă ordine, în ciuda căutărilor frenetice. Pe inserția din piele verde-închis se distinge o tăietură dint-un ziar. Theo se întreabă dacă e ceva legat de mama lui. Tatăl lui refuză sistematic să vorbească despre moartea soției sale, dar păstrează maniacal orice document unde îi apare numele. Se apropie de birou și ridică pătratul de hârtie, însă constată mirat că n-are nici o legătură cu mama lui. Datând de săptămâna trecută, micul articol este ilustrat cu imaginea unui cuplu tânăr din Cotswold Village, Wiltshire, și relatează că cei doi s-au trezit cu două cadavre îngropate în grădina. SKELETON  PLACE, urlă titlul. Numele celor doi tineri este îngroșat și scris cu roșu, ca și cel al unei anume Rose Grey. Sub articol cineva a scris de mână: GĂSEȘTE-O.”
  Tatăl său deținea o clinică de fertilizare in vitro. Între timp a vândut și s-a pensionat. De ce se interesează de Rose? Vizita de la casă nr.9 îi va dezvălui faptul că Lorna seamănă foarte bine cu el și cu tatăl său.
  Partea a treia cea în care ne prezintă  viața  la casă de la nr.9 a lui Rose din 1980 și cine este ea, de cine fuge împreună cu micuța Lorna. Vom afla adevărul în privința lui Daphne, cine este, de cine se ascunde, cine o urmărește, sau mai exact ce urmărește și câte identități are de fapt. Ce legătură se formează între cele două tinere și micuța Lorna.
Unde este Daphne după ce ambele femei au dispărut din sat și din casă?
Vom descoperi identitatea bărbatului ucis. Este un jurnalist dat dispărut demult. Ce legătură este între el și cele două locatare din trecut?
Identitatea victimei feminină va fi descoperită abia la sfârșit printr-o coincidență de informații între Lorna și Melissa, doamna care deținea pe vremuri cafeneaua din sat.
De ce se temea Rose și de ce se ascundea de Victor? Ce dovezi deținea ea ?
Care vor fi faptele care duce la arestarea lui Victor?
Ce s-a întâmplat cu Rose?
Unde este Daphne sau Sheila sau Jean? Care e de fapt numele ei și adevărată sa identitate?
Vă las să descoperiți criminalii și împrejurările care au dus la crime.

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

Cuplul de la nr.9 de Claire Douglas – Editura Litera – recenzie

6 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.