Ochi de lup de Daniel Pennac

Ochi de lup, de Daniel Pennac – Editura Paralela 45 – recenzie

Ochi de lup 

Daniel Pennac

Editura Paralela 45

Ilustrații: Silvia Mitrea

Număr pagini: 116

   Ochi de lup de Daniel Pennac cărți pentru copii.

    Daniel Pennac s-a născut în 1944, în Casablanca, Maroc. În copilărie a străbătut lumea întreagă împreună cu părinții (Europa,Africa,Asia), apoi familia s-a stabilit în La-Colle-sur-Loup, în Alpii Maritimi. Astăzi locuiește în cartierul Belleville din Paris și predă limba franceză într-un liceu parizian.
Daniel Pennac este unul dintre cei mai renumiți autori din Franța. Cărțile lui pentru copii și adulți au fost traduse în toată lumea în peste 30 de limbi.
   Într-o grădină zoologică, un băiat privește în ochiul deschis al unui lup. În ochiul lupului defilează Marele Nord, aventură, fuga din calea oamenilor.
   Pentru a nu se deosebi de lup, copilul închide și el un ochi. În ochiul copilului se desfășoară întreaga lui viață de periplu, Africa, incendiul, ghepardul, gorila, dromaderul…
Întâlnirea dintre lup și băiat este tensionată pentru animal, iar de când a murit și lupoaica care era în cușcă cu el nu mai mânca nimic.

,,Ceilalți copii aleargă, sar, țipă, strigă, plâng, scot limba la lup și se ascund după fusta mamei. Apoi se maimuțăresc în fața cuștii gorilei și rag în nasul leului, care biciuiește aerul cu coada. Băiatul ăsta nu. El stă în picioare, neclintit, tăcut. Doar ochii i se mișcă. Urmăresc plimbarea lupului de-a lungul grilajului, du-te-vino.,,

   Băiatul nu se dă bătut și îl va urmări pe lup, nemișcat. După mai multe zile și lupul va sta să îl urmărească, fix, pe băiat cu singurul său ochi deschis. Băiatul din solidaritate va închide și el un ochi, iar atunci totul va dispare totul din jur și tot ce contează e povestea de viață a lupului spusă prin intermediul pupilei ochiului.
Pe lup îl cheamă Lupul Albastru. Mai are câțiva frați și o soră cu blană de aur pe care oameni vânători o doresc. Mama și puii sunt într-o fugă continuă de vânători.Tatăl lor a căzut răpus, iar Lup Albastru va fi capturat și rănit și el în timp ce își va salva sora din ghearele oamenilor.

,,Când se trezi, nu deschise decât un ochi. Nu îl omorâseră. Blana îi fusese distrusă în încăierare, așa că n-o mai putea vinde. Prin urmare, ajunse la grădina zoologică. Mă rog, grădinile. Trecu prin cinci sau șase, în anii care urmară. Podea de ciment și acoperiș de tablă. Podea de pământ bătucit și cerul deschis. Cușți mici și bare groase. Cuști și grilaje. Carnea pe care ti-o arunca de departe. Pictorii de duminică. Puii oamenilor cărora le e frică de tine. Anotimpurile care trec…
Singur. Printre animale necunoscute, și ele în cuști…
Omul este un colecționar.”

   Povestea băiatului văzută prin ochiul lupului este și ea tragică. Se numește Africa N’Bia și vine din Africa. Prima sa amintire este o noapte întunecată, fără lună plină de țipete și tunete. Strigăte de panică, alergături, pârâitul flăcărilor. Incendii peste tot, case care se prăbușesc și o femeie care încearcă să salveze un  copil mic. Cel care va lua copilul și banii femeii este Toa Negustorul.
   Dacă nu ar fi Oale dromaderul, negustorul ar fi abandonat de mult copilul în deșertul african. Băiatul are o legătură strânsă cu cămila și va fi foarte priceput la încărcatul și descărcatul cămilei. La fel de priceput va fi în a spune vise și povești tuturor care vor să asculte. Într-o zi copilul va fi vândut ca și pastor, cămila va fi și ea vândută.
   Că și pastor va fi priceput, iar ca și animal de companie va avea un leu. Băiatul vorbește cu toate animalele, le va spune povesti și va încerca să supraviețuiască. După doi ani în slujba de pastor, băiatul va pierde și leul și o căpriță foarte dragă stăpânului. Va fi alungat și baiatul fără nume va crește și va supraviețui în Africa Cenușie, în Africa Galbenă și Africa Verde. În Africa Verde va avea o familie după ce va scapă dintr-un accident de camion. La fel ca peste tot, și aici băiatul va fi foarte îndrăgit de animale și va fi la fel de bun povestitor. Defrișarea copacilor din Africa Verde, va face ca familia băiatului să plece în cealaltă lume. Aici va întîlni lupul.
Va reuși băiatul să dea de urma animalelor sale îndrăgite? Va reuși să se adapteze la noul loc unde va fi adus?
   Este o carțulie ușoară, indicată pentru copii sau de citit de către părinți. O poveste de viață, o lume fantastică unde un copil vorbește cu animalele, dar și o poveste cu un substrat mai adânc. Dacă urmărim firul poveștii, ne vom da seama cât rău facem animalelor, dar mai cu seamă naturii înconjurătoare.

Carte disponibilă pe site-ul Paralela 45.

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriselefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți pentru copii

3 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.