Femei în știință

Femei în știință. 50 de femei temerare care au schimbat lumea – recenzie

Femei în știință. 50 de femei temerare care au schimbat lumea

Titlu original: „Women in Science: 50 Fearless Pioneers Who Changed the World”

Autor: Rachel Ignotofsky

Editura: Nemira

Anul apariției: 2018

Traducător: Alexandra Florescu

Format: Hardcover

Dimensiuni: 190 x 230 mm

Număr pagini: 128

   Impresii Femei în știință> Unii spun că lumea e condusă, încă de la începuturile sale, de bărbați. Nu pun la îndoială această ipoteză, dar cert este că bărbații, la rândul lor, sunt dirijați de farmecul inestimabil al femeilor.

   Cartea de astăzi e despre femei, dar nu despre farmecul lor și nici despre puterea lor asupra bărbaților, ci despre inteligență și inspirație… despre idei care au revoluționat lumea.

   Rachel Ignotofsky este o scriitoare tânără și plină de entuziasm. Cărțile sale au alura unor albume speciale, care îmbină informația cu ilustrația, într-un mod atât de armonios, încât totul pare o poveste nu doar ușor de asimilat, ci chiar fascinantă. Rachel a crescut în New Jersey și a fost pasionată de desen încă de copil.

   A absolvit Școala de Grafică și Desen Tyler, apoi drumul său în viață a avut ca scop propagarea științei printr-o modalitate plăcută.  Cărțile sale abordează sfera istoriei și a științei, alegând să expună informația într-un mod mai accesibil, mai plăcut și original, altfel decât s-a făcut până acum.

   Să recunoaștem: un text greoi, plin de termeni inaccesibili și fără nicio imagine elocventă, sunt elemente care îngreunează procesul de asimilare a informației. Ceea ce face Rachel prin cărțile sale este revoluționar: expune informațiile astfel încât cititorul poate să dezvolte nu doar o pasiune pentru citit, ci chiar o pasiune pentru știință sau istorie, domenii pe care Rachel le abordează în cărțile sale.

   Calitatea ilustrației, îmbinată cu textul concis și accesibil, dar încărcat de informații importante pare să fie o metodă inovativă prin care Rachel a ales să dovedească importanța științei. Se pare că Rachel Ignotofsky are o pasiune pentru perfecționare. Nu se oprește din a învăța mereu lucruri noi pe care mai apoi, le transmite și cititorilor săi în cărți cu alură de album.

   Fără îndoială, în cartea „Femei în știință”, iese la iveală latura feministă a scriitoarei, aceasta reamintind 50 dintre cele mai inspirate femei care au avut o contribuție esențială la progresul omenirii.

    Cartea începe cu Hypatia, una dintre primele femei care a studiat și a predat matematica. Aceasta mai era cunoscută și ca „egipteanca cea înțeleaptă”. S-a născut undeva între anii 350 și 370 d.Hr. în Alexandria, iar tatăl său a fost unul dintre membrii Bibliotecii din Alexandria. De la tatăl său, Hypatia a moștenit dragostea pentru cărți și pentru studiu.

    O altă femeie cu o influență colosală în progresul omenirii a fost Maria Sibylla Merian. Pentru unii, numele acesta poate fi complet necunoscut, însă oamenii de știință știu că Maria Sibylla a fost una dintre primii entomologi care a îmbinat arta cu știința. Cu o mare pasiune pentru pictură, Sibylla (născută în Germania, în 1647) a clasificat foarte multe specii noi de insecte și a ilustrat cu o deosebită măiestrie metamorfoza unui fluture. La vârsta de 52 de ani, a pornit în pornit prin pădurile tropicale din America de Sud în căutarea de noi specii de insecte.

   Dacă vă întrebați cine a descoperit faptul că sexul unui copil este  determinat de cromozomul x și y… ei bine, să știți că tot o femeie s-a ocupat și de asta! Nettie Stevens, născută în Vermont, în anul 1861, a detronat concepte vechi și greșite, descoperind că totul ține de cromozomi. Interesant este faptul că Nettie Stevens a trăit destul de puțin, iar descoperirea sa, care a pus bazele altor descoperiri esențiale, a fost trecută într-un con de umbră.

    Nu toți iubim matematica… dar algebra abstractă a fost creată tot de o femeie. Emmy Noether nu este una dintre cele mai remarcabile matematiciene, ci și un om de știință cu o extraordinară contribuție la dezvoltarea științelor exacte. Emmy leagă simetria matematică de conservarea energiei… dar face și alte descoperiri matematice care lasă lumea științei fără aer. Din cauza originii sale ( era evreică), Emmy a fost concediată de la Gottingen în timpul regimului nazist. A murit la 51 de ani, iar descoperirile sale în matematică au fost îndelung apreciate și promovate de către Einstein.

   Nici femeile epocii noastre nu sunt mai prejos. Valentina Tereșkova, născută în URSS, în anul 1937, a cunoscut sărăcia în vremea copilăriei, dar nu a încetat niciodată să viseze. În 1963, Valentina a zburat singură într-o navetă spațială, orbitând în jurul Pământului de 48 de ori. Viața sa demonstrează faptul că putem să ne clădim existența în funcție de cât de mult ne dorim ceva și de cât de perseverenți suntem.

   Acestea sunt doar câteva din cele 50 de femei extraordinare pe care această carte le descrie. Concluzia autoarei face referire la procentul numeric al femeilor, dar mai ales la importanța colosală a intervenției feminine în progresul rasei umane:

„Femeile reprezintă jumătate din populația lumii și pur și simplu nu ne putem permite să le ignorăm puterea inteligenței – progresul rasei umane depinde de continuarea muncii noastre pentru cunoaștere. Femeile din acestă carte dovedesc lumii că sexul nu contează, nici rasa, nici mediul din care vii, că oricine poate reuși lucruri excepționale”.

   Poveștile acestei cărți sunt relatate într-un stil simplu, concis, lejer și accesibil tuturor. Cartea – Femei în știință. 50 de femei temerare care au schimbat lumea – se citește ușor, ilustrațiile fac lectura mai tentantă, indiferent dacă cititorul este copil sau adult. 

Iată detaliile pe care editura le-a așezat pe coperta cărții:

„Femei în știință surprinde bucuria din spatele atâtor descoperiri fundamentale, sărbătorind în același timp viețile extraordinare ale femeilor care le-au făcut.“ – Rachel Swaby, autoarea cărții Headstrong: 52 Women Who Changed Science—and the World

Mi-aș dori să am o fetiță ca să îi dau cartea asta. Rachel Ignotofsky le oferă tinerelor femei curajul și încrederea să urmeze căile palpitante deschise de aceste deschizătoare de drumuri.“ – Eileen Pollack, autoarea cărții „The Only Woman in the Room: Why Science Is Still a Boys’ Club”.

Este dovedit științific: femeile sunt tari!

   Carte educativă, minunat ilustrată, „Femei în știinţă” aduce în prim-plan contribuțiile a 50 de femei notabile în domeniul știinţei, tehnologiei, ingineriei și matematicii (STEM), din Antichitate și până azi. Această colecție plină de ilustrații unice și fascinante conține și infografice pe teme importante precum echipamentul de laborator, procentul femeilor care lucrează în domeniile STEM și un glosar științific ilustrat. Portretele acestor deschizătoare de drumuri cuprind figuri binecunoscute, precum primatologa Jane Goodall sau pioniere mai puțin cunoscute, precum Katherine Johnson, fiziciana și matematiciana de culoare care a calculat traiectoria misiunii Apollo 11 pe Luna.

„Femei în știință” prezintă realizările femeilor cutezătoare care au deschis calea pentru generațiile următoare de specialiste în inginerie, biologie, matematică, medicină, astronautică, fizică și altele!”.

Recomand cartea celor care vor o altfel de lectură, una care îmbină textul de calitate cu ilustrația. 

Cartea -Femei în știință. 50 de femei temerare care au schimbat lumea – poate fi comandată de pe site-ul Nemira.

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărţi Editura Nemira

Femei în știință. 50 de femei temerare care au schimbat lumea

 

16 COMMENTS

    • Mulțumesc, Cosmin! Nu cred într-o competiție între sexe, cred, mai degrabă, într-o coaliție pentru îndeplinirea scopurilor.

  1. Superb! O carte pe care abia aștept să o citesc! Felicitări pentru recenzie! Un volum care să reflecte rolul femeii este cu adevărat o bijuterie.

    • Despre unele dintre aceste femei, recunosc, acum am auzit pentru prima dată, însă invențiile și descoperirile lor sunt, într-adevăr, de toată isprava!

    • Într-adevăr, Arci! Și conceptul, dar și conținutul sunt atu-urile acestei cărți! Mulțumesc pentru aprecieri!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.