În  disperare de cauză – Terri Blackstock – Editura ACT si Politon - recenzie

În  disperare de cauză – Terri Blackstock – Editura ACT si Politon

În  disperare de cauză

Autor: Terri Blackstock

Titlu original: Aftermath

Traducere: Diana-Maria Trancuța

Editura: ACT și Politon

Colectia: Corola
Anul apariției: 2023
Număr pagini: 368

Gen: romantic suspans

  M-am bucurat nespus de mult atunci când am aflat că la editura Act și Politon s-a lansat o nouă carte semnată de Terri Blackstock. Nici nu m-am gândit să citesc descrierea sau să aflu părerea celorlalți cititori. Nu mă interesa decât un singurul lucru, să o comand cât mai repede de pe Cartepedia. Eram convinsă că va fi pe gustul meu pentru că știam cât de bine scrie și cât de minunat reușește să scoată la suprafață stările emoționale ale personajelor sale. Mare parte dintre romanele ei sunt un amestec captivant de acțiune, mister, romantism și adevăr spiritual, combinație pe care nu am întâlnit-o la alte scriitoare. De altfel, trilogia ,,Dacă fug” ocupă un loc de frunte în topul preferințelor mele literare, iar povestea îmi este întipărită în minte,  chiar dacă a trecut ceva timp de când am citit-o.

    Așa cum am presupus de la bun început, romanul ,,În disperare de cauză” s-a ridicat la nivelul așteptărilor mele, oferindu-mi o poveste antrenantă, acțiune galopantă, subiecte intrigante, despre terorism, frică, traumă, boală, durere, pierdere, remușcări, credință și iertare, care mi-au provocat niște gânduri intrusive, un pic de romantism și un mesaj înălțător. Povestea se desfășoară pe mai multe planuri, fiind spusă din perspectiva a patru personaje. Intriga mi s-a părut destul de previzibilă, dar mi-a plăcut să urmăresc ancheta, să văd cum se îmbină toate piesele de puzzle și  să descopăr motivul care a dus la atentatul cu bombă.

    De asemenea, mi-a plăcut că autoarea mi-a arătat diferitele moduri în care oamenii ar putea reacționa la un eveniment devastator. Elementele cu referire la dragoste, speranță pentru viitor și relația cu Dumnezeu, sunt și ele prezente în poveste, iar nota autorului de la finalul cărții îndeamnă la introspecție: ,,Scriu această carte în toamna lui 2020, un an marcat izolare, tensiuni rasiale, falimente, pierdute, incendii de vegetaţie, uragane, revolte şi jafuri, plus o cursă prezidenţială americană controversată, ca să nu spun mai mult. Ura a crescut la cote nemaiîntâlnite, intoleranța a devenit la modă şi fiecare subiect de conversație duce, cumva, la divizare. Teama a dominat aproape toate aspectele vieții, iar sentimentul deznădejdii îi sufocă chiar şi pe oamenii lui Dumnezeu.”

   Povestea atrage atenția cititorului încă de la prima pagină, prin prezentarea unui eveniment tragic. Trei prietene foarte bune participă la concertul unei trupe în vogă, care cântă în cadrul unui mitic politic ținut la Trudeau Hall de către Ed Loran, candidatul la preşedinţia SUA. În urma unei explozii devastatoare care se produce la subsolul clădirii în care se desfășura evenimentul, doar una dintre ele, Taylor Reid, scapă cu viață.

 

,,Se întâmplă chiar în momentul în care candidatul păşi pe scenă. Un zgomot asurzitor, o combinație derutantă între un foc de armă și un fulger, o explozie care stinse luminile din sală şi pe ea o trânti la pământ. Fumul se ridica în rotocoale în aer. Urletele erau din ce în ce mai puternice – țipete de groază, vaiete de suferinţă, durere paralizantă… apoi, dintr-odată, o tăcere blândă, de parcă s-ar fi aflat sub apă. Un ţiuit puternic în urechi umplu vidul.”

    În haosul provocat de acest eveniment terifiant, Dustin Webb, antreprenor în domeniul securităţii, devine principalul suspect. El este oprit de poliție pe autostradă şi percheziţionat în baza unui mandat. În portbagajul maşinii sale s-au găsit patru cutii cu hexogen (un explozibil plastic folosit la fabricarea bombei), luate de la fabrica de muniţie ChemEx, care a fost jefuită în urmă cu zece zile. Dustin nu știe cum au ajuns explozibilii în mașină și îşi dă seama că este victima unei înscenări. Se află într-un mare bucluc şi nici măcar nu înțelege de ce.

    Poliția spune că au primit un pont anonim conform căruia el ar avea o legătură cu atentatul.  În mod cert, cineva a plantat explozibilii plastici la Dustin în portbagaj, ca să-i însceneze atacul de la Trudeau Hall, apoi a anunțat poliția. Dar cine s-ar bucura să-l vadă tras pe dreapta ca pe un infractor și reținut pentru că are explozibili în portbagaj? Cine ar fi avut de câștigat din asta?

    Problema e că Dustin a fost cel care a instalat sistemul de securitate la ChemEx, înainte să aibă loc jaful, și a mai avut de-a face cu hexogenul, pe când era în armată. A luptat la Artilerie și a făcut parte dintr-o echipă de genişti, deci știe cum să asambleze și să dezasambleze bombe. Este ţapul ispăşitor perfect.

    Dustin are mare nevoie de ajutor și, în disperare de cauză, apelează la avocata criminalistă Jamie Powell, cea mai bună prietenă pe care a avut-o în copilărie. El i-a fost ca un frate mai mare, dar întotdeauna a existat între ei o afecţiune reţinută. Relația lor s-a sfârşit brusc în momentul în care Dustin a plecat în armată. Din acel moment, el i-a ignorat toate scrisorile, toate apelurile şi mesajele. Dar sfârşitul relației lor nu anula începutul ei, oricât de puțin probabilă ar fi fost prietenia lor. Jamie ştie că îşi pune cariera în pericol apărând un potențial terorist, dar este dispusă să rişte pentru a-l salva. Trebuie să afle cine i-a înscenat totul lui Dustin şi cu ce scop.

    ,

,Dustin avea nevoie de ea acum, iar Jamie nu avea să îi poarte pică pentru toţi acei ani. Trebuia să lase totul deoparte şi să se bazeze pe profesionalismul pe care şi-l cultivase în ultimii ani. Nimic din trecutul ei cu Dustin – încheiat sau nu – nu trebuia să afecteze ceea ce făcea acum.”

    Pe lângă ancheta minuțioasă care urmărește identificarea autorului sau autorilor atentatului terorist, o urmărim pe Taylor Reid, cea care a fost martora acestui evenimentul traumatizant. Asistăm la căderea ei rapidă în paranoia și nevoia ei de a face dreptate. Aceasta se simte vinovată pentru că și-a părăsit prietenele. Consideră că ar fi trebuit să verifice şi să le ajute. Instinctul de luptă sau fugă a pus stăpânire pe ea și nu s-a mai gândit la ele. Este îndurerată, îngrozitor de traumatizată, instabilă, deprimată, anxioasă și obsedată de atac și de Dustin Webb, presupusul ucigaș. Gândurile ei tulburi și acțiunile necugetate determinate de ele nu fac decât să împiedice investigația și sa-l pună în pericol pe Dustin. Cine este adevăratul vinovat? Care au fost motivele care l-au determinat să pună la cale atentatul? Va depăși Taylor șocul acuzat de experiența prin care trecut? Cum va decurge relația dintre Dustin și Jamie? Citiți cartea și veți primi toate răspunsurile!

Carte disponibilă pe site-ul Cartepedia.ro

Recenzii cărți

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.