Femeia din oglindă de Rebecca James – Editura Rao – recenzie
Femeia din oglindă, de Rebecca James – Editura Rao – recenzie
Femeia din oglindă
Rebecca James
The Woman în the Mirror, 2017
Editura – RAO Distribuție,2020
Traducere din limba engleză – Cristina Mihaela Tripon prin Lingua Connexion
Rebecca James s-a născut în 1970, în Sydney, și scrie ficțiune pentru tineri. A lucrat ca ospătăriță, a predat limba engleză timp de douăzeci de ani în Indonezia și Japonia și a fost și designer de bucătării. În prezent, trăiește în Australia cu partenerul și cei cinci copii ai săi.
M-a tentat această carte de când a apărut. Coperta misterioasă, descriere interesantă și promisiunea unei povești pline de suspans.
Femeia din oglindă merge pe două planuri. Primul plan ne este prezentat în anul 1947 de personajul Alice Miller în trecut, al doilea plan este din prezent, în jurul anului 2016 și o are ca personaj principal pe Rachel Wright. Dacă luăm în calcul prologul povestea începe în anul 1806, iar epilogul ne garantează că poveștile bune nu se termină niciodată.
În mediul rural englez din Cornwall există un conac impresionant, Conacul Winterbourne. Construit sub o formă gotică, cu gargui, pare un pic înspăimântător, dar nu e singurul motiv pentru impresia aceasta. Istoria ciudată a conacului, stăpânii acestuia sunt niște singuratici, iar unele întâmplări petrecute cu femeile care au locuit acolo sunt bizare.
În 1947 Alice Miller pleacă din Londra către conac pentru a fi guvernanta unor gemeni, fată și băiat. Totul pare de vis. Tatăl copiilor s-a întors din război un pic desfigurat. Proaspăt văduv. Pare un singuratic, nu oferă atenție nici copiilor. Își dorește ce este mai bun pentru ei, dar trăiește cu impresia că poartă ghinion celor pe care-i iubește sau conacul este blestemat. Copiii aduc vorba de fantoma unei femei. Cu toate acestea Alice se îndrăgostește de stăpânul casei. Gemenii își schimbă comportamentul față de ea și la un moment dat chiar are impresia că există fantoma unei femei. Poate fi mama copiilor care s-a spânzurat, fosta guvernantă care s-a îndrăgostit și ea de stăpân apoi s-a aruncat de pe stânca din apropierea mării.
În prezent Rachel tocmai a inaugurat o galerie de artă. E dedicată carierei, are o relație cu unul din sponsori. Tânăr, dintr-o familie bogată. O relație cam neasumată din ambele părți. Rachel nu s-a mai atașat de nimeni așa cum era de soțul ei care a murit într-un atac terorist. Lipsa ei de atașament are la bază mai multe lipsuri emoționale. Ea a fost adoptată. A avut norocul de o familie adoptivă bună, dar toată viața s-a gândit la motivul pentru care a fost abandonată și cea mai mare dorință a ei este să-și cunoască rădăcinile.
Într-o zi primește o scrisoare de la o firmă de avocatură prin care e anunțată că a moștenit Conacul Winterbourne. Curioasă să-și descopere istoria familiei pornește să vadă ce descoperă.
Nu vă povestesc mai mult din subiect, vă spun doar că în acest roman descoperiți nu doar o poveste captivantă, ci și o îmbinare plăcută între lumea tradiționalistă din trecut, cu superstițiile caracteristice, obstacole fantastice, credința în umbrele blestemelor și lumea modernă, ancorată în realitate. Asemănarea uluitoare dintre aceste două lumi e ceea ce sunt dispuși oamenii să facă pentru bani, pentru putere și cum își fac planuri să obțină ce vor.
Atentate la viață, sinucideri, jocuri psihologice care duc la pierderea noțiunilor de realitate până la a aduce oamenii în pragul nebuniei.
De la început până la final te întrebi ce decide autoarea pentru final. Râmâne pe partea fantastică sau logică.
Rămâne să descoperiți singuri citind romanul Femeia din oglindă. Reușește Rachel să rezolve misterul strămoșilor ei? Își găsește în sfârșit liniștea sufletească aflând cine era familia ei și de ce a ajuns să fie adoptată?
Garantez că drumul spre răspunsuri e plin de suspans și mister.
Carte disponibilă pe site-ul Editura Nemira
Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Diverta, librărie.net şi cărtureşti
Recenzii cărți
Interesanta cartea.Multumim pentru recomandare
Multumesc, Arci