Inchiziția: Invocatorul - Taran Matharu - Editura Storia Books

Invocatorul: Inchiziția, de Taran Matharu – Editura Storia Books – recenzie

Invocatorul: Inchiziția

Taran Matharu

Editura Storia Books

Data publicării: 2018

Titlul original: The Inquisition (Summoner #2)

Traducere: Alina Marc Ciulacu

Număr de pagini: 432

   Inchiziția este al doilea volum din trilogia fantasy Invocatorul. Puteți citi recenzia primului roman al seriei accesând link-ul Novicele.

  Autorul lor, Taran Matharu, s-a născut în Londra, în 1990, și a fost pasionat de lectură încă din copilărie. Această pasiune l-a făcut să-și dorească să creeze propriile povești, astfel că, la doar nouă ani, a început să compună întâia sa plăsmuire beletristică originală. După ce a absolvit cu rezultate excepționale Administrarea Afacerilor, Taran Matharu a intrat în lumea editorială, făcând un scurt stagiu în vânzări online la Penguin Random House. Apoi a hotărât să dedice o perioadă de timp călătoriilor. A început să scrie seria Invocatorul în noiembrie 2013, la vârsta de 22 de ani. Grație Wattpad și a actualizărilor zilnice, popularitatea lui a crescut uimitor, ajungând la peste trei milioane de cititori în numai șase luni.

  Odată publicată în format fizic, cartea lui de debut a devenit bestseller internațional.

   Spuneam în recenzia primei părți din serie, că o să regăsiți în ea o lume familiară, aceea a mitologiei clasice tolkieniene, cu foarte mici modificări aduse naturii elfilor, gnomilor, orcilor sau goblinilor. Conceptele noi prezentate de Matharu ținând de demonologie și invocare – indivizi cu puteri speciale dintr-un univers, putând transfera demoni din altul, pe care să-i lege simbiotic de ei cu indestructibilă fidelitate.

   Eroul poveștii, Fletcher, parcurge un spectaculos traseu inițiatic, băiatul orfan, crescut de un fierar de provincie, reușind să se înscrie la doar 15 ani, în cea mai elitistă universitate din Imperiul Hominum, Academia Vocans, locul unde sunt modelate aptitudinile viitorilor ofițeri ai armatelor umanoide, războinicii-magi.

   Dar tocmai când, după mari eforturi, perspectiva unei cariere strălucite se deschidea mai larg ca niciodată în fața sa, printr-un neașteptat renghi al sorții, trecutul îl ajunge din urmă și este arestat pentru o crimă pe care nu o comisese.

   În acest moment de suspans ne-a lăsat primul volum, așa numitul cliffhanger, ce te face să aștepți cu nerăbdare următorul episod al aventurii.

   În Inchiziția îl regăsim pe Fletcher tocmai peste un an, în închisoare, alături de simpaticul demon Ignatius, și-n improbabila posesie a două manuscrise de studiu extrem de utile, care îl învață multe despre magie și civilizația orcilor, pe parcursul detenției.

   Închisoarea se află în Pelt, localitatea pe care băiatul o considera acasă până să fie nevoit să fugă din ea, de frica răzbunării bogătașului zonei, căruia i-a pârlit malefica progenitură. Dar un Pelt schimbat, fortificat militar și sărăcit civil, arătând mai degrabă a cazarmă penitenciară lugubră, decât ca bucolicul burg din amintirile fericite ale copilăriei.

   Când Didric, devenit între timp Lordul Cavell, apare cu un nou look de mag răzbunător să îl însoțească pe Fletcher la judecată, acesta observă șocat schimbările incredibile petrecute. Schimbarea cea mai mare fiind chiar la Didric, care consideră acum atacul cu flăcări al lui Ignatius drept un noroc ce i-a permis să primească și el mult doritele însușiri de invocator, prin atingerea neletală a focului vrăjit al acestuia.

   Procesul împotriva lui Fletcher începe în condiții mai bune decât visase acuzatul. Îl primește apărător pe Arcturus și are parte de un judecător corect și imparțial. Cineva, sus de tot, în sferele de influență ale Consiliului Regal, încă nu l-a uitat pe talentatul novice.

Dar nici dușmanii nu l-au uitat… și atunci când speranța eliberării este foarte aproape… ei reapar din umbră și lovesc din nou.

   Dincolo de peripețiile juridice prin care trece Fletcher și ce vin ca întrerupere șocantă a unui fir previzibil al poveștii, cititorii care așteptau implicarea eroilor în devenire din primul volum în confruntarea cu orcii, au parte și de ea, sub forma unei misiuni imposibile.

   Alături de prietenii lui din Academie, Othello și Sylva, Fletcher trebuie să își croiască drum adânc în ținutul sălbaticilor dușmani, pentru a salva omenirea…

   Astfel se conturează plusul acestui volum față de primul, culturile celorlalte specii cu care conviețuiesc oamenii, mai ales ale orcilor, apar prezentate mult mai în profunzime.

   Pe de altă parte, la minus aș pune că parcă scade credibilitatea scenariului. Prea multe schimbări, într-un termen prea scurt. Dacă despre Novicele ajunsesem să afirm că acel excelent volum young adult este recomandabil nu numai adolescenților, dar și adulților, în Inchiziția începe să alunece adresabilitatea spre pre-adolescentin, din cauza că ni se solicită mult prea des spiritul necritic în a accepta unele premise înfiripate brusc.

  Deși narațiunea curge la persoana a treia, perspectiva poveștii este exclusiv a unui singur protagonist. Lumea văzută prin ochii lui Fletcher având avantajul că își dezvăluie misterele progresiv, în ritmul cititorului, și dezavantajul că nu există același gen de acces intim și la modul de a gândi al altor personaje.

   Asta le conferă tuturor liniaritate. Răii sunt foarte răi și bunii sunt foarte buni, fără zonele gri atât de iubite în fantasy-ul epic pentru adulți. Schimbări de percepție apar tare greu, numai impuse de enigmele firului epic, în caz că e nevoie de câte o rezolvare uimitoare.

  Pe de altă parte, Taran Matharu are o viziune de minoritar (datorită/din cauza etniei lui asiatice de emigrant într-o țară europeană) asupra unor tematici grave, cum sunt rasismul, integrarea celor defavorizați și disprețul demonstrat de cei favorizați față de cei considerați inferiori. Viziune care îi permite să înfățișeze absolut impresionant asemenea cazuri, scrierea sa căpătând valențe de-a dreptul educative în acele momente, cititorul simțindu-se implicat total în lupta pentru egalitatea de tratament.

Inchiziția este o continuare surprinzătoare a pasionantelor aventuri ale unui erou pe care n-ai cum să nu îl îndrăgești.

   Un episod de saga doldora de acțiune, emoții și răsturnări de situații. Genurile de tensiune care se creează într-o sală de judecată, în rezolvarea diferitelor mistere personale, din luptele politice pentru putere, în incursiuni pe teritoriul inamicilor orci sau din primii fiori ai dragostei sunt extrem de diferite între ele, dar tocmai această varietate a lor păstrează mereu interesul viu al cititorilor, pe tot parcursul cărții.

   Trilogia inițială Summoner / Invocatorul este compusă din romanele (restul titlurilor publicate fiind prequel-uri din același univers, dar cu focusarea mutată pe alt personaj):

The Novice (2015) / Novicele (Storia Books, 2017)

The Inquisition (2016) / Inchiziția (Storia Books, 2018)

The Battlemage (2017)

Cartea Inchiziția, de Taran Matharu  o găsiţi pe site-ul Storia Books

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii Storia Books

Inchiziția: Invocatorul – Taran Matharu – Editura Storia Books – recenzie – cărţi fantasy

 

6 COMMENTS

  1. I-am luat Novicele lui Răzvi dupa recenzia ta, acum trebuie să luăm si vol 2. Felicitări pentru recenzie, Marius!

  2. Am citit in mare viteza recenzia ta, Marius! Recunosc ca am asteptat cu nerabdare parerea ta la Invocatorul. Acum, abia astept sa gasesc o reducere pe undeva ca sa iau cartea :))
    Felicitari! :*

  3. Am stiut de la primele cuvinte ca e recenzia ta.Felicitari Marius !O recenzie frumoasa desi cartea e prea fantasy pentru mine.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.