Fii si Amanti (Sons and Lovers) D.H. Lawrence

Fii si Amanti (Sons and Lovers) D.H. Lawrence

by -
8

The Selected Works of D.H.Lawrence) este o colecție a celor mai bune scrieri ale sale cuprinzând romane bine-cunoscute și nuvele.

Fii și Amanți (Sons and Lovers) D.H. Lawrence

Titlu: The Selected Works of D.H. Lawrence

Editura:  Wordsworth Editions

An apariție: 2006

Număr pagini:  1353

      În ultima vreme am cam lipsit de pe-aici… De fapt, cum să fii pe tocuri când alergi de colo-colo? Bine, am mai avut și momente de respiro, nu mă pot plânge. Unul din momentele mele preferate a fost, evident lectura… Dar, să trecem peste introducerea plictisitoare. Acum ceva timp, Mili și Iasmy m-au provocat să citesc un adevărat mastodont de 1353 pagini – The Selected Works of D.H. Lawrence.

     Deși la vremea mea am mai citit cărți ale autorului britanic (mai de voie, mai de nevoie), niciodată nu am citit ceva scris de acest autor în engleză. Oricât de bună ar fi realizată o traducere, tot nu este exact ca originalul (bine, aș putea scrie mult și bine despre asta însă înțelegeți voi ideea).

      D.H. Lawrence este unul din cei mai apreciați scriitori britanici ai începutului de secol XX, cu toate că în perioada în care a trăit a fost cenzurat, persecutat și desconsiderat datorită subiectelor prea îndrăznețe pe care operele sale le abordau. Cartea pe care am primit-o eu, așa cum îi spune și titlul (The Selected Works of D.H. Lawrence) este o colecție a celor mai bune scrieri ale sale cuprinzând romane bine-cunoscute și nuvele. Cum dimensiunile nu prea îmi permit să o car după mine peste tot pe unde aș vrea lectura îmi e puțin cam lentă, dar oricum nu sunt adepta cititului sportiv. Fiindcă riscam să fac un articol kilometric, m-am gândit să vă scriu despre fiecare lectură în parte…

      Am început lectura acestei culegeri (dacă pot spune așa) cu romanul Sons and Lovers al cărui titlu a fost tradus la noi în două variante: Fii și amanți și Fii și îndrăgostiți. De ce? Explicația e cam lungă dar, pe scurt, e vorba de adaptare. Ca absolventă a unei facultăți cu profil de traducere și ca practicant, eu aș merge tot pe prima variantă.

      Sons and Lovers a fost scris în 1913 și a fost inclus de către Modern Library în top 100 cele mai bune romane ale secolului XX, ocupând un onorabil loc nouă. Inițial, publicul a fost cam sceptic cu privire la acest roman, iar criticile au fost destul de acide fiind considerat un roman obscen. În zilele noastre, romanul este privit drept cea mai mare reușită literară a lui Lawrence.

      Sons and Lovers (Fii și amanți/Fii și îndrăgostiți) este un roman parțial autobiografic ce urmărește povestea zbuciumată a familiei Morel. Deși provine dintr-o familie burgheză, Gertrude se îndrăgostește de un miner – Walter Morel.

      Aparent, Walter este manierat, energic și binevoitor, ceea ce o face pe Gertrude să îl accepte ca soț. Însă minciunile acestuia încep să iasă la iveală după căstorie, în special cele de ordin financiar. Nici caracterul nu îi mai e același – se îmbată des și își maltratează soția.

      Respinsă în cele din urmă de către Walter, Gertrude își revarsă toată afecțiunea asupra celor doi fii – William și Paul. Inițial, William este preferatul ei dar, acesta moare iar Paul începe să fie sufocat de atenția pe care i-o acordă mama sa.

       Lawrence urmărește în detaliu toate relațiile din roman: Gertrude – Walter, Gertrude – William/Paul, relația lui William cu Cristina care îl epuizează atât de tare încât se îmbolnăvește și moare, încercările lui Paul de a avea o relație cu Miriam în pofida mamei sale exagerat de protectoare  și a afecțiunii duse până la extrem pe care acesta o dezvoltă pentru ea.

     Cum nu vreau să fac din acest articol, o să vă mai dezvălui doar câteva lucruri. În cele din urmă, Paul și Miriam se vor despărți. Acesta urmând să formeze în cele din urmă cu cuplu cu Clara – o femeie cu zece ani mai în vârstă ca el și căsătorită.

      Și gata cu spoilerele. Dacă vreți să înțelegeți mai bine ce e cu cartea aceasta și ce se va întâmpla cu Paul, Gertrude, Clara și Miriam – citiți romanul! Sons and Lovers cu siguranță vă va captiva prin complexitatea personajelor și a relațiilor dintre ei. Poate ce am scris eu pare un talmeș-balmeș de detalii dar, cartea asta ar trebui să fie o lectură obligatorie! D.H. Lawrence este, după părerea mea, unul din cei mai buni povestitori pe care i-a avut lumea. Scriitura sa este cursivă, ușor de urmărit și te prinde prea tare încât devii atașat de personaje (bine, pe mine Paul mă cam enerva pe alocuri… cine a citit cartea poate înțelege).

    Fii și amanți/Fii și iubiți e genul ăla de carte pe care nu o poți lăsa din mână, indiferent de câte ori o citeșți sau în ce limbă.

      Concluzia? Citiți cartea! Ah… să nu uit – romanul beneficiază și de o ecranizare de excepție premiată cu un premiu Oscar și nominalizată la BAFTA, v-o recomand și pe aceasta.

Autor: Diana
Review overview
5

8 COMMENTS

  1. Super si tentant. Eu nu am citit nimic de autorul acesta dar stiu ca operele sale au fost criticate si supuse cenzurii. Felicitari pt prezentare.

  2. felicitari diana!frumoasa prezentarea ta,fetelor trebuie sa cititi cartea,merita cartile autorului. locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10

  3. Nu am citit nimic de acest autor iar cartea pare interesanta. Dar peste 1000 de pagini ? Wow!!! Nici nu stiu cat mi-ar lua sa o citesc 🙂

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.