Răscumpărarea de Julie Garwood-recenzie

Titlul original: Ransom
Traducerea: Laurenţiu Gorneanu
Editura: Miron
An apariţie: 1999
Număr pagini: 511
Seria Highland’s Lairds: Secretul, Răscumpărarea, Muzica umbrei

,,Julie Garwood, cu cărţile ei uluitoare, ne introduce într-o atmosfera plină de intrigi şi emoţii fermecătoare. Adorată de cititorii din întreagă lume…” USA Today

,,Romanul ne poartă din Scoţia în Anglia prin toată maiestatea glorioaselor zile medievale. Cu harul ei special, Julie Garwood ne învăluie într-o poveste plină de loialitate, dragoste şi romantism .”

Imagine (3)  Cartea despre care doresc să vă vorbesc este una dintre cele care au pus bazele pasiunii mele pentru acest gen literar, historical romance. Autoarea reuşeşte întotdeauna să convingă prin umor, prin intermediul personajelor şi prin interesul pe care îl stârneşte pentru o perioada de mult apusă. Cartea începe cu o ipoteza interesantă şi anume: ‘’Faptele rele se întâmplă întotdeauna noaptea’’.

  Nu cred, mi-am zis, eu noaptea dorm, deci ale mele se întâmplă ziua, mă rog, atunci când sunt trează! Dar să revenim! Cred că pentru mulţi dintre noi sunt câteva romane care ne-au plăcut enorm şi ne-au ramas în memorie în primul rând datorită personajelor, acţiunea lor rămânând cumva în urmă. Pentru mine acesta este unul dintre ele şi asta datorită personajului principal feminin, Gillian. Este unul dintre cele mai curajoase personaje pe care le-am întâlnit de-a lungul timpului.

   Cartea prezintă în paralel două poveşti de dragoste, cea dintre Gillian şi Laird-ul Brodick Buchanan şi cea dintre Laird-ul Ramsey Sinclair şi frumoasa Bridgid. Primele pagini ale carţii ne aduc în atenţie tragedia în urma căreia tatăl lui Gillian este ucis de Baronul Alford cel Roşu, un personaj dezgustător, care pentru a obţine caseta Regelui Johnde numita caseta Ariannei în onoarea femeii pă care a iubit-o, şi pentru a îngropa un secret care l-ar putea costa viaţă, este dispus să facă orice. În aceeaşi noapte are loc şi despărţirea lui Gillian de sora ei Christen, două fetiţe prinse într-un joc al trădării. În timp ce Gillian este trimisă la unchiul ei Morgan Chapman, sora ei este trimisă în Scoţia. La câţiva ani după această întâmplare, Gillian este chemată la castelul părinţilor ei de către Baronul Alford, care între timp îl ocupase abuziv, pentru a o trimite la sora ei cu misiunea de a aduce caseta. În joc este viaţa unchiului ei Morgan pe care Alford îl ţine ostatec. Alford obţine informaţiile despre caseta Ariannei ajutând un highlander în lupta lui pentru putere.

 La castelul părinţilor ei Gillian îl cunoaşte pe Alec, fiul lui Ian Mailtand răpit din greşeală în locul lui Michael fratele cel mic al lui Ramsey.

 ‘’Dacă mă dezamăgeşti, Gillian, omul care ţi-e atât de drag o s-o păţească. Unchiul tău va muri încet, în chinuri. Îţi jur că-I voi face să-mi cerşească moartea. Dar, când vii la mine cu Christen şi caseta, îţi dau cuvântul meu că pe copil am să-l las să trăiască, în ciuda jurământului faţă de trădătorul din Highland.‘’

Imagine (2)  Întâmplările prin care trec Gillian şi Alec în încercarea lor de a părăsii Anglia şi discuţiile lor sunt captivante, le veţi savura uneori râzând alteori surprinşi de curajul şi inteligenţa lor. Pentru că Gillian il salvează de la moarte pe Alec al cărui protector este Brodick, cei doi ajung să se cunoască într-un mod unic. Cutezanţa lui Gillian de a se da drept mireasa temutului lord, stârneşte curiozitatea acestuia de a o cunoaste.

Sub arcadă apăru cel mai impresionant războinic pe care-l văzuse vreodată. Era înalt, cu par lung şi des ca lână şi pielea puternic bronzată. Aproape dezbrăcat, purta doar un pled în culori mohorâte care nu-i ajungeau până la genunchi. O fâşie lată de stofă îi străbătea oblic pieptul masiv şi brăzdat de cicatrice, petrecută peste umărul stâng.”

‘’Silueta lui enormă oprea aproape complet lumina soarelui, care strălucea în jurul lui făcându-l sa arate aproape eteric.’

Imagine (1)   Cu ajutorul lui Brodick, Gillian reuşeşte să îl aducă acasă pe Alec, scena regăsirii este emoţionantă şi plină de neprevăzut. Cei trei moşieri Ian, Brodick şi Ramsey promit să o ajute în misiunea ei, aceea de a-şi găsi sora şi caseta, în schimb ea trebuie doar să îi ajute să-l identifice pe trădătorul care dorea moartea moşierului Ramsey atât de mult încât a recurs la răpirea unui copil, trădător pe care Gillian reuşise să îl vadă înainte de a pleca din Anglia.

   Povestea de dragoste dintre Gillian şi Brodick, modul cum acest temut şi neânduplecat scoţian reuşeşte să se căsătorească cu ea (ea neştiind că se căsătoresc) fac deliciul multor pagini. Umorul caracteristic scriitoarei abundă practic în această carte.

’Ne-am căsătorit azi? Da, răspunse el calm, luându-i potirul din mâna şi dându-l lui Ramsey. Călare pe cal? M-am măritat pe un cal?‘

‘’Puteai să te dai jos de pe iapă, replică Brodick, încercând să pară rezonabil. Dacă voiai să te mariţi cu picioarele pe pământ, ar fi trebuit să spui ceva.

Dar ce ştiam că mă mărit? Nu ştiam!’’

  Sunt multe situaţiii amuzante, multe discuţiii răvăşitoare ca să folosesc o expresie adecvată perioadei, dar nu vi le prezint, vă las pe voi să le descoperiţi! Cert este că, cele două poveşti de dragoste sunt minunate, amuzante şi atât de diferite!

  Ce se întâmplă cu unchiul Morgan, ce secret ascunde caseta, cum decurge relaţia dintre Gillian şi Brodick şi ce pedeapsă pregătesc cei trei moşieri, vă las pe voi să le aflaţi citind acest roman minunat!

  La final doresc să vă mulţumesc pentru atenţia acordată, sper să găsiţi şi coerenţă în ceea ce am scris, eu nu am reuşit să găsesc, şi vă doresc lectură plăcută !

   Nota mea pentru această carte este 10 cu 10 de plus

Sursa imagini: pinterest

Review overview
5

17 COMMENTS

 1. Iliuta, m-ai facut sa-mi reamintesc de cea mai amuzanta carte scrisa de Garwood. Am ras in hohote! Nu-mi vedea sa cred ca Gillian habar nu avea ca se marita…”ceremonia” a fost ceva de pomina! Mi-a placut si faptul ca am avut parte de 2 povesti de dragoste. Multumesc!

 2. Faina recenzie!
  Cartea…da, este o carte de 10! Superba! Si cu personaje de neuitat, eroine care stiu sa isi apere punctul de vedere.

 3. Mi-a placut cartea asta enorm. Brodick este preferatul meu, iar Gillian una dintre eroinele dragi mie. O carte unde asa cum bine ei spus umorul are locul lui bine definit. Dar, in majoritatea cartilor historical ale autoarei se regaseste umorul, este ceva reprezentativ. Multumesc ca mi-ai reamintit cartea, Ili!

 4. imi place prezentarea ta!ai spus multe si totusi putine asa ca cine e curios sa citeasca cartea.
  este o carte frumoasa,interesanta dar si cu replici amuzante.
  felicitari

 5. Superba recenzia,mi-a plăcut cum ai descris carte.este și cartea mea de suflet,mulțumesc ca mi-ai reamintit de ea

  • Iliuta am trait cu impresia ca am citit cartea, dar spre rusinea mea am ratat ocazia. Promit sa o trec pe lista mea de asteptare, dar cu prioritate. Imi place Julie Garwood si chiar daca unele traduceri sunt..putin altfel, merita descoperita.
   Iti multumesc pentru provocare.

 6. Am citit doar una dintre cartile scriitoarei, si anume cartea ,,Vorbe Dulci” care nu m-a dezamagit. Iubesc povestea Oliviei si a agentului Grayson. Este una de invidiat. Din moment ce cartea aceasta m-a multumit enorm, am sa acord o sansa si acesteia, de care nu am auzit pana acum. ,,Rascumpararea” . Suna bine, iar din recenzie imi dau seama ca este inca o poveste de dragoste pe gustul meu!

 7. Recunosc ca nu am auzit de carte desi autoarea o stiu 😛
  Are carti frumoase si interesante.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.