Age quod agis.

Flash Interview-Oliviu Crâznic-13 întrebări în 5 minute

1.Care a fost cartea ta de debut?si-la-sfarsit-a-mai-ramas-cosmarul

Oliviu Craznic: Romanul gotic (bazat pe cronici medievale) Și la sfârșit a mai rămas coșmarul, o poveste tragică despre valori umane (prietenie, iubire, onoare, credință) și întuneric, în tradiția (post)romantismului „de orori și mistere”.

2.Cine a fost primul cititor al scrierilor tale?

Oliviu Craznic: Prietena căreia i-am dedicat romanul și care a inspirat personajul „Adrianna de Valois”; ei îi datorez, de altfel, cariera de scriitor.

3.Care dintre cărțile tale este “cartea ta de suflet”?

Oliviu Craznic: Romanul sus-menționat rămâne, momentan, cea mai bună și mai complexă operă a mea. Restul creațiilor mele variază de la poezie (de fapt, versuri concepute pentru a servi drept texte unor compoziții muzicale) și critică literară (profesionistă, o bună parte dintre articolele mele fiind cumpărate de publicații românești și străine), până la povestiri și nuvelete (majoritatea prozelor mele scurte fiind reunite în volumul de colecție „Ceasul fantasmelor”, apărut la Ed. Crux Publishing – volum de care sunt, de asemenea, foarte mândru).ceasul-fantasmelor

4.Cu care dintre  personajele tale te identifici?

Oliviu Craznic: Majoritatea personajelor mele sunt compuse dintr-un melanj de figuri istorice reale, oameni pe care îi cunosc ori pe care i-am cunoscut, personaje ale altor scriitori care m-au impresionat și fațete ale propriei personalități. Din acest motiv, îmi este ușor să mă identific cu cele mai multe personaje masculine create de mine.

5.Care poveste a ta ai vrea să fie ecranizată?

Oliviu Craznic: Desigur, romanul, dar cred că și proze mai scurte precum „Lenore Arras” (un „basm” despre răzbunare, lupi și o fată cu trandafiri în păr) ori „Alberto” (o epopee cosmică ridicând întrebări creștine) ar putea avea succes. În legătură cu ecranizarea, au fost deja avansate două propuneri destul de serioase în acest sens, din păcate obstacole numeroase au făcut ca proiectele respective să ajungă în categoria „în așteptare”. Însă, mai devreme sau mai târziu, ecranizarea se va produce – sunt încrezător din acest punct de vedere.

6.Ce actor ai vedea în rolul principal?

Oliviu Craznic: Cititorii „Bookblog” au propus pentru Coșmar o distribuție pe care eu o consider foarte potrivită (rezultând, de aici, că mi-am zugrăvit adecvat personajele): Hugh Jackman („von Walter”), Gabriel Byrne („de Guy”), Lena Headey („Josephine”), Keira Knightley („Giulianna Sellini”), Guy Pearce („Arthur”), James McAvoy („Vincennes”), Hugo Weaving („Max Schwartz”), Patrick Stewart („Lacross”), Johnny Depp („Castlenove”), Benicio del Toro („Conrad Lorenz”). Invitați speciali: Saoirse Ronan („Adrianna”) și Jonathan Rhys-Meyers („Chalais”).

7.Cât timp îţi ia scrierea unei cărţi?

Oliviu Craznic: Depinde foarte mult de starea de spirit și de câte ceasuri îi pot dedica efectiv, zilnic. Coșmarul l-am scris foarte repede, în câteva săptămâni (incluzând și corectura în acest interval de timp). La Imperiul minciunilor lucrez de câțiva ani (alte aspecte ale vieții ocupându-mi, din nefericire, mai tot timpul liber) și încă nu este gata.

8.Cum treci de momentele de “blocaj al scriitorului”?

Oliviu Craznic: Nu cred în „blocajul scriitorului”: scrii doar când ai ceva de transmis și când „simți” mesajul respectiv, deci nu poate exista blocaj. Pot exista doar momente în care nu ai timp, stare sau inspirație pentru scris, toate acestea fiind parte naturală a procesului de scriere. Când ajungi în astfel de momente, soluția e simplă: aștepți să treacă.

9.Ce autor preferat ai?

Oliviu Craznic: Sheridan Le Fanu, creatorul nemuritoarei Carmilla din In a Glass Darkly.

10.Când ai fost prima dată la un târg de carte şi la care?

Oliviu Craznic: Prima dată am fost la un târg de carte, cred, în 2010, la Bookfest, când mi-am lansat romanul. Surprinzător pentru unii, poate, sunt mai degrabă un adept al „librăriilor de centru comercial” (unde oferta este diversă destul, și care se află de cele mai multe ori „în drum” după serviciu, ori după o ieșire cu prietenii), decât al „înghesuielii pe bază de chilipir”. Un avantaj al târgurilor de carte l-ar putea reprezenta evenimentele culturale adiacente – din păcate, rareori interesante în ultima vreme.

11.Cu ce edituri colaborezi?

Oliviu Craznic: În acest moment, am contracte încă în vigoare încheiate cu editurile Crux Publishing, Vremea, Millennium Books și Nemira. Probabil că următoarele două romane îmi vor apărea la Millennium Books (Imperiul minciunilor), respectiv Crux Publishing (Călătorie în umbră).

12.Ce gen de muzică preferi?Ai o piesă favorită?

Oliviu Craznic: Ascult muzică foarte variată, de la clasică la metalică grea, în special piese muzicale cu tematică de inspirație culturală (nu ascult muzică populară, lăutărească, manele etc.). Melodia pe care o ascult cel mai des este, probabil, Devil`s Dinner (Lake of Tears).

13.Ai un motto după care te ghidezi în viaţă?

Oliviu Craznic: Mai multe. Age quod agis (Fii atent la ceea ce faci!) este unul dintre acestea (fiind și deviza lui Arthur de Seragens, în roman).

Review overview
5
***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

13 COMMENTS

  1. Felicitari pentru interviu ! Sper sa vad intr-un viitor apropiat ecranizarea romanul ! Mult succes autorului ! locco_smiley_10 locco_smiley_10

  2. mie mi-a placut si cartea lui oliviu”ceasul fantasmelor” cu toate ca nu e genul care-l citesc de obicei.multumesc oliviu!multumesc fetelor!

  3. Felicitări pentru interviu! Am citit „Ceasul Fantasmelor” și mi-a plăcut foarte, foarte mult!

  4. Felicitari pentru interviu Arci! Am auzit de domnul Oliviu Craznic dar nu ii stiu cartile. Nu stiu daca am sa ajung sa citesc ceva de dansul pentru ca nu e genul meu. Din ce am mai citit scrie minunat 🙂

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.