Identitatea lui C.E.

    Asistenta blondă își admira unghiile proaspăt date cu lac, legănându-se plictisită pe scaun. În salonul acela aproape gol, timpul se scurgea greu. Trecuse deja mai bine de o lună de când primise misiunea de a-l supraveghea pe bărbatul în stare comatoasă, cu identitate secretă.
      “Să ne anunți dacă-și revine!” îi răspunsese bărbatul în costum la întrebări, nelăsând loc de altă replică.
   Acum asculta zgomotul monoton al aparatului de monitorizare a funcțiilor vitale. “Tu ești vinovat că am cea mai plictisitoare slujbă!” gândi ea, privindu-l mai atent. În zilele lui bune, probabil era un bărbat ce întorcea capete, chiar și acum, cu fața aproape pământie, nu arăta rău… . Observă cu surprindere că acesta clipea des, deranjat de lumina bruscă ce-i invadase retina. Bărbatul mormăi ceva, dar nu îl ascultă, ci alergă după telefon.
    După douăzeci de minute, năvăli în salon, urmată de doi agenți cu fețe inexpresive, dar era prea târziu; patul era gol.
  –Crezi că-și amintește ceva?
  –Pentru binele nostru, sper să nu…
*
   Bărbatul se deplasa greu, într-o mișcare ce se dorea a fi fugă. Avea mușchii aproape atrofiați, iar când se ridicase prima dată, mii de săgeți îi străpunseră picioarele. Se trezise pe un pat de spital și nu-și amintea nimic, știa doar că trebuie să plece cât mai repede de acolo. Avea nevoie urgentă de un plan; așa cum arăta (îmbrăcat sumar, într-un halat bleu de spital, desculț și cu barba crescută peste măsură), părea scăpat de la ospiciu și atrăgea atenția.
   Deodată, o dubiță cu geamuri fumurii încetini în spatele lui, apoi simți cum niște brațe puternice îl forțară să urce. Era prea slăbit să mai protesteze; măcar așa ar fi putut primi răspunsuri la întrebările care i se învălmășeau în cap.
   După un drum de câteva zeci de minute, intrară cu mașina direct într-o clădire, unde îi așteptau câțiva indivizi în halate albe. După un consult medical sumar, primi haine decente și așteptă liniștit conversația, care era sigur că urma să aibă loc.
   Un bărbat care se recomandase a fi șeful îl invită să ia loc și-i oferi răspunsurile mult așteptate.
   –Ne bucurăm că ți-ai revenit și că ne-ai făcut mai ușoară misiunea de a te scoate din spital. Pentru că nu-ți amintești, te voi ajuta eu să înțelegi ce ți se întâmplă. Te numești Ene, Certi Ene, și ești agent al Enermed Impex, însărcinată cu elaborarea de certificate de performanță energetică (certificat energetic) în aproape toată România. Echipa noastră este tânără, formată din tineri ingineri și agenți speciali, așa ca tine. Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice ne-a atestat ca auditori de gradul I. Ce înseamnă asta? De exemplu, că noi și doar noi putem merge în teritoriu, să analizăm clădirile din mai multe perspective și să întocmim un raport de audit energetic. Misiunile noastre au fost până nu demult un succes, am elaborat mii de certificate, până a intrat pe fir mafia imobiliarelor, neconvenindu-i faptul că certificatele noastre responsabilizează românii și au atuuri esențiale pentru confortul oricărei familii și întreținerea oricărei clădiri. Voi, agenții, constatați situațiile de risc, dar găsiți mereu soluții pentru a atinge scopul suprem: performanța energetică. Ai fost rănit în ultima misiune, iar cei care te țineau sub supraveghere în spital sunt cei care te vor dispărut, dar nu înainte de a stoarce de la tine toate informațiile de care au nevoie.
   Tu reprezinți un real pericol pentru piața neagră a imobiliarelor.
  Ești antrenat ca auditor energetic să găsești soluții atât din punct de vedere termic, cât și energetic, referitor la construcții, dar și la modernizarea instalațiilor aferente clădirilor. În final, misiunea ta este C.A.T.: certificarea energetică, auditul energetic și termoviziunea în construcții. Trebuie să-ți faci treaba în continuare și să distrugi mafia.
    –Da, îmi amintesc acum… Și cum pot să distrug acea mafie despre care tot vorbești?
  –Nimic mai simplu, dar periculos: misiunea C.A.T.! Fă-ți bine treaba, ca până acum; astfel, certificatele energetice vor fi valabile preț de zece ani. Apropo de prețuri, ale noastre sunt aproape modice, cât să ne ajute să antrenăm și alți agenți.
logo_Avizez-300x251
*
   Iată-l pe agentul Ene în teren, într-o nouă misiune. Astăzi trebuie să viziteze o clădire din Centrul Vechi bucureștean, pusă la vânzare de proprietari. Este conștient de faptul că mafia încearcă să o cumpere la un preț de nimic, prin împiedicarea obținerii unui certificat energetic corect și obligatoriu în momentul înstrăinării imobilului (prin vânzare sau închiriere), sau când este supus unor renovări majore. Este și cazul clădirilor care se construiesc, conform Legii 159/2013, care modifică Legea nr. 372/2005.
   Stă în fața clădirii de mai bine de 5 minute și proprietarul nu dă niciun semn. Observă, totuși, o mașină de lux parcată neregulamentar și un cerșetor care îi spală parbrizul, de altfel curat. Dubios este că cerșetorul are pantofi eleganți, care nu se potrivesc cu ținuta-i ponosită. Poți să pândești tu mult și bine, de data asta îmi duc misiunea la capăt!
   În sfârșit, apare proprietarul cu un set de chei, pe care le zornăie agitat.
  -Vă mulțumesc că ați venit atât de repede, trebuie neapărat să rezolv cu certificatul, am un client care oferă un preț bun! Îmi pare rău pentru accidentul de data trecută…
  -Vă asigur că nu durează mult, veți primi certificatul energetic în câteva ore, cel mult până mâine, dacă aveți pregătită și copia de pe planul de arhitectură.
   După 4 ore, agentul Ene așază mândru pe biroul șefului său raportul ultimei sale misiuni. În minte încă mai are imaginea clientului său, cu certificatul energetic în mână-i tremurând, rostind mulțumiri peste mulțumiri. Clădirea se încadrase, pe o scală energetică de la A (cel mai scăzut consum de energetic) la G (cel mai ridicat consum), în clasa A (până la 125 de KWh/m2/an).
certificat-energetic-Bucuresti-300x225
Misiunea îndeplinită!0ac0b18f278d132d0b5e1c9be6fa8f67
 Articol scris pentru competiţia Spring SuperBlog 2017. Proba 6

Surse foto: Pinterest

10 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.