The Taming (1989) -Imblanzirea - Jude Deveraux - Editura Miron - recenzie

Îmblânzirea de Jude Deveraux -Editura Miron – recenzie

Titlul în engleză: The Taming

 Nr. pagini: 382

Editura Miron

 Anul 1989

 Seria The Peregrine Family: Îmblânzirea, Cucerirea

Am citit-o acum ceva timp şi mi-a lăsat un sentiment plăcut, perseverenţa Lianei a fost  surprinzătoare, o femeie puternică, inteligentă dispusă să lupte pentru bărbatul de care s-a îndrăgostit.

Jude Deveraux prezintă poveşti de dragoste simple, dar trăite cu intensitate, personajele iubesc şi urăsc, merg până în pânzele albe pentru reuşită, chiar dacă în suflet rămân urme. Sunt personaje încăpăţânate, dar cu suflet mare.

 În anul 1445, în Anglia, Gilbert Neville era considerat un bărbat bogat, dar foarte leneş, singura preocupare era vânătoarea, acordă mai multă atenţie şoimilor şi câinilor decât propriilor îndeletniciri din jurul său. Din prima căsătorie avea pe Liana, o tânără de 20 de ani, dar cu voinţă de fier. Învăţase de la mama ei să ţină totul sub control, casă, proprietăţile tatălui său erau administrate cu stricteţe şi totul era în perfectă ordine, îi plăcea ceea ce făcea, oamenii o respectau şi alte griji părea că nu avea. Cea de-a doua soţie a tatălui său, Helen a îndurat o perioadă, dar într-o zi pune piciorul în prag şi îi impune lui Gilbert să-şi mărite fiica. Aceasta acceptă, dar nimic nu îi era pe plac, toţi o doreau doar pentru zestrea ce urma să o primească, nu pentru ceea ce era. Era conştientă că nu era o frumuseţe, dar îşi dorea să simtă ceva pentru viitorul ei soţ şi de ce nu, să fie iubită.

 Vestea s-a răspândit repede şi au venit mulţi peţitori la curtea tatălui său, printre doritori era şi Rogan Peregrine,cunoscut pentru războaiele ce le purta de trei generaţii cu familia Howard, dar şi pentru situaţia precară materială în care se află, era sărac şi murdar. Războaiele purtate de trei generaţii cu familia Howard îi dusese neamul într-o situaţie neplăcută, castelul era în paragină, iar hainele lui erau ponosite şi rupte.

 Liana obosită de tinerii care încercau să o impresioneze cu vorbe frumoase îşi doreşte o evadare şi iese la plimbare,iar în drumul ei îl întâlneşte pe Rogan Peregrine întins pe iarbă, lângă un lac. A captivat-o pe loc şi nu s-a putut abţine să nu îi admire fizicul crezând că este un vânător. Hainele vechi şi pline de păduchi o sperie şi i le aruncă în noroi. Rogan se trezeşte şi au o adevărată dispută verbală, singura alternativă era ca Liana să-i recupereze hainele şi să le spele. Era un bărbat înalt, înspăimântător, murdar, autoritar şi arogant, dar o atrăgea ca un magnet. I-a făcut pe plac şi  drept răsplată a primit un sărut ce i-a tăiat răsuflarea. S-au despărţit fără să ştie mai multe despre el, îi spusese doar că venise în petit şi că se grăbea.

 Ziua următoare a fost anunţată că la castelul tatălui său şi-au făcut apariţia fraţii Peregrine, Rogan şi Severn veniseră să o ceară de soţie. Curiozitatea a îndemnat-o pe Liana să urmărească din umbră pe bărbaţii care discutau cu tatăl său, imediat l-a recunoscut pe Rogan şi a ştiut că el e alesul, gândurile îi zburau la momentele petrecute lângă lac şi ceea ce simţise când o sărutase, văzuse ceva în ochii lui şi îşi dorise mai mult. Acceptă căsătoria şi propune să facă nunta peste 3 luni, iar mirele să o cunoască tocmai în ziua nunţii. Rogan a fost mai mult decât încântat, el îşi dorea doar averea ei şi pământurile pentru a putea continua războiul. Mama vitregă încercase să o convingă că e o greşeală, însă Liana era hotărâtă să nu cedeze, ea avea nişte sentimente şi va lupta până la capăt. Şi-a pregătit zestrea cu meticulozitate având grijă să ia tot ce îi trebuia în noua locuinţă, inclusiv haine pentru ea şi viitorul ei soţ.

Ziua nunţii n-a fost aşa cum visase, Rogan nici măcar nu s-a uitat la ea, din contră, a cerut mai mult pământ, mai mult aur, nu avea idee nici cum o cheamă, însă Liana era îndrăgostită. Era dispusă să fie suspusă şi blandă, aşa cum îşi dorea soţul, să îl urmeze cu stoicism. Ştia câte ceva despre castelul lui Rogan, însă i-a depăşit aşteptările, acesta era dărăpănat, mizerabil, încăperile erau pline cu şoareci şi oase aruncate, iar prin curte se găseau doar câteva femei, aparent fără vreo ocupaţie. Liana îşi pune slujitoarele să facă ordine, sperând că aşa soţul ei să vadă eforturile ce le depune. Îşi dorea să vină la ea, să doarmă împreună, să fie o familie, îşi dorea să îl cunoască. Rogan era indiferent la prezenţa soţiei sale, nu îl interesa ceea ce face, gândurile îi erau ocupate cu plănuirea unui nou atac, trebuia să răzbune moartea fraţilor şi să recupereze ceea ce i se cuvenea familiei.

Liana a aflat de ce Rogan o evita şi nu doarme cu ea, dar şi ce rol aveau femeile din castel. În total erau 8, botezate după fiecare zi a săptămânii, iar ultima era Aşteptarea, în fiecare seară una din ele îl primea pe Rogan în camera ei. S-a înfuriat atât de tare încât a mers să se răzbune, a intrat în camera zilelor şi i-a dat foc la saltea. Trezit din somn şi bulversat de ceea ce vede, lui Rogan nu-i vine să creadă că Liana a făcut aşa ceva. Soţia lui nu mai era blandă şi supusă. Ce se întâmplase de reacţionase aşa? Ce nu-i convenea?

 Cum va reuşi să cunoască un om care vede doar războaie, nu zâmbeşte şi o ignoră? Ce trebuie să facă pentru a păstra pe Rogan doar pentru ea? Cum va elimina zilele din castel? Vor putea să facă anumite compromisuri? Va reuşi oare Liana să ajungă la sufletul lui Rogan şi să îl convingă că merită să îi acorde o şansă? Va avea suficientă tărie de caracter să treacă peste autoritatea lui Rogan şi să păstreze totul în ordine şi armonie? Cine este femeia care i-a rănit sufletul soţului ei? Rogan va şti să preţuiască femeia care a lăsat totul în urmă şi a acceptat să-i fie soţie? Va putea să lase ura ce-o poartă pentru familia Howard într-o parte şi să încerce să dea o nouă şansă iubirii?

 Dacă vrei să afli ce se întâmplă cu personajele, dar şi cum se va termină războiul dintre Peregrine şi Howard, atunci nu ezită să citeşti şi ce-l de-al doilea roman din seria The Peregrine Family „Cucerirea”.

9.3 puncte /10

Autor: Mili

11 COMMENTS

  1. O carte care are amuzament, care te binedispune, cu o poveste frumoasa. Rogan chiar daca pare chiar un badaran, casatorindu-se pt avere, sa poata duce un razboi, pana la urma se dovedeste ca iubeste cu adevarat.

    • Zara, ai dreptate, Rogan la inceput asa pare, dar pe parcurs ne dam seama ca fost nevoit sa isi asume foarte mult responsabilitati si sa se gandeasca mai intai la binele familiei, apoi la sine. A ales aceasta cale pentru a recupera ceea ce a pierdut.J.Deveraux a stiut sa-l puna in valoare, iar finalul a fost pe masura.

  2. Unele din cartile lui Jude Deveraux sunt slabute sau asa mi s-a parut mie, toate, dar absolut toate personajele sunt atat de incapatanate ca iti creeaza si tie cititorul o stare de enervare.
    @LT – tu i-ai facut o recenzie foarte frumoasa si iar te felicit.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.