Mântuitorul Dunei de Frank Herbert – Seria Dune, partea a II-a –...

Mântuitorul Dunei de Frank Herbert – Seria Dune, partea a II-a – Editura Nemira – recenzie

by -
9
Mântuitorul Dunei de Frank Herbert

Mântuitorul Dunei, de Frank Herbert – Seria Dune, partea a II-a – Editura Nemira – recenzie

Mântuitorul Dunei

(Seria Dune, partea a II-a)

Frank Herbert

Editura Nemira

Colecția: Armada Clasic

Data publicării în limba română: 2019

Titlul original: Dune Messiah (1969)

Traducător: Ion Doru Brana

Număr de pagini: 272

Dune – volumul 1

  Mântuitorul Dunei de Frank Herbert SF.

  În al doilea volum din celebra space opera Dune, Frank Herbert transferă atenția cititorului dinspre raportul de interdependență om-natură și influențele culturale ale ecologiei, ce defineau programatic primul roman al seriei, înspre problemele acumulării puterii, dinamica trecerii de la liderul revoluționar charismatic, de conjunctură, la instituționalizarea autorității conducătoare.

  Responsabilitățile ce apar odată cu puterea sunt cu atât mai mari, cu cât ea este mai mare, iar când este absolută, ori corupe absolut (cum pretinde cunoscuta butadă), ori cere sacrificiul de sine – cel pe care îl alege conștient Paul Muad’Dib, moștenitorul familiei Atreides ajuns Împărat al Galaxiei.

  Sălbaticii fremeni, băștinașii Arrakisului disprețuiți și subestimați atâtea secole, au zdrobit forțele Împăratului Padișah Shaddam al IV-lea, legiunile de sardaukari, armatele aliate ale Caselor Mari, trupele Harkonnenilor și mercenarii recrutați pe banii Landsraadului. Muad’Dib a îngenuncheat Ghilda Spațială și a urcat-o pe sora sa, Alia, pe tronul spiritual la care râvnea Bene Gesseritul. Misionarii Qizaratului său au dezlănțuit un război religios printre stele, un Jihad, care deși nu a durat decât doisprezece ani standard, a reunit cea mai mare parte a universului uman sub o singură stăpânire.

  Mai importantă decât oricare alte domenii galactice, planeta Arrakis, numită de cei care o cunosc cel mai bine Dune, îi conferă noului împărat monopolul monedei supreme a imperiului: mirodenia geriatrică, melanjul, otrava ce dă viață și străpunge timpul, fără care Navigatorii Ghildei nu ar putea străbate spațiul, miliarde de oameni ar rămâne răzlețiți prin cosmos, nenumărați dependenți ar fi condamnați la moarte din cauza efectelor suprimării bruște a drogului și fără care nu ar exista darul preștiinței.

  Pentru a construi o istorie a omenirii armonioasă, durabilă, Muad’Dib trebuie să accepte să se transforme într-un zeu în ochii celor al căror împărat este. Ritualurile religioase formalizează preschimbarea din tânărul cu calități remarcabile, într-un profet războinic, legitimat chiar de propria sa natură să poarte Războiul Sfânt (Jihadul) pe toate planetele universului. Instituțiile create de fremeni în lumile cucerite fiind cele specifice unei dictaturi teocratice, atât de opuse spiritului democratic Atreides, dar considerate necesare de Paul, din cauza capacității lui de a prevedea viitorul. De fapt a tuturor viitorurilor probabile, unde alegerea sa, Jihadul, este, paradoxal, cel mai mic rău posibil.

  Deși adulat de credincioși și iubit necondiționat de cei apropiați, Paul Atreides, odată ce-a ales drumul precogniției și a ajuns împărat, nu mai poate fi înțeles de nimeni. El nu are cum explica altcuiva, nici măcar iubitei lui  Chani, fragilitatea oracolului, viziunea neclară și schimbătoare a liniilor timpului ce oscilează și se întretaie fără încetare în urzeala unduitoare a posibilităților, tot așa cum nu poate mărturisi îngrozitoarea alegere pe care a făcut-o pentru a selecta cea mai favorabilă variantă de istorie a omenirii.

  Orice abatere de la Calea aleasă, cea mai bună dintre ele pentru cei mulți și atât de plină de suferință pentru el însuși, ar însemna milenii de distrugeri prin care ar trece omenirea sau chiar extincția sa. Complexul mesianic reformulat în Dune prin reclădirea unui întreg univers, atinge sensibilitatea cititorului cu o forță atavică, spiritualizată, impresionând ființa aproape cu aceeași intensitate ca o poveste fondatoare de mitologie sacră.

  E un joc periculos pe care îl face Frank Herbert, jonglând cu astfel de sentimente profunde ce țin de divin, dar care îi iese tot mai bine, cu fiecare volum al ciclului.

  Mântuitorul Dunei este un roman al intrigilor politice, al psihologiei puterii, al mecanismelor religiei, dar și al iubirii în toate formele ei, inclusiv al celei supreme, mesianice.Mântuitorul Dunei de Frank Herbert

Cartea o găsiți pe site-ul Editura Nemira

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți SF

Sursa foto: IMDb

9 COMMENTS

  1. Ce bine sună. Recenzia ta te îndeamnă să citești caetea/ seria și dacă nu esti fan al genului. Inca sustin ca seria asta arata bine in orice biblioteca .
    Multumesc de recomandare, Marius!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.